1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Kuilun pohjalta noussut kiekonheittäjä laittaa kaiken likoon uran viimeiseen kauteen – Sanna Kämäräinen maksaa, että saa elää huippu-urheilijan arkea

Kiekonheittäjä Sanna Kämäräinen aikoo lopettaa uransa Ruotsi-ottelussa 2020. Sen jälkeen hän ei halua jossitella.

Sanna Kämäräisen suuri unelma urheilu-uralla on ollut päästä olympilaisiin. Se on ollut jo kerran hyvin lähellä. Kuva: Jarkko Vuolle / Yle

Kiekonheittäjä Sanna Kämäräisen unelma maksaa 35 000 euroa. Se ei ole uusi auto eikä matka maailman ympäri. Kämäräisen unelma on heittää kiekkoa Tokion olympialaisissa.

Urheilu on Kämäräiselle päivätyö, josta hän ei tällä hetkellä saa tarpeeksi rahaa sen viemien kulujen kattamiseksi. Päinvastoin, hän maksaa siitä, että saa elää huippu-urheilijan arkea.

Vielä viime vuonna Kämäräinen rehki budjetista puuttuvan rahan eteen töitä. Lepopäivät vaihtuivat työkeikkoihin. Palautuminen jäi vähäiseksi. Kämäräinen teki töitä, jotta voi tehdä töitä.

Syksyllä 33-vuotias heittäjä päätti, että kausi 2020 on hänen kilpauransa viimeinen. Viimeiselle kaudelleen hän asetti kovan tavoitteen: päästä Tokion olympialaisiin.

– Viime kesä oli huono ja syksyllä sitten mietin, että vieläkö jatkan. Se halu jatkaa nousi vielä ja kirkasti sen, että tämä on se mitä haluan tehdä. Mutta pakko on tehdä muutoksia. Se mitä viime talvena tein ei toimi, koska tulos ei ollut sitä mitä halusin, Kämäräinen toteaa.

"Ehdin tehdä töitä loppuelämäni, mutta urheilua en"

Kämäräinen lopetti yhteistyönsä vuodesta 2015 saakka häntä valmentaneen Frantz Krugerin kanssa ja palasi Anssi Mäkisen valmennukseen. Kämäräisen fysiikkavalmennuksesta vastaa Teemu Roininen.

Kämäräinen halusi kuitenkin vielä isompia muutoksia. Hän halusi elää viimeisen kisakautensa kokopäiväistä huippu-urheilijan elämää, ilman huolta taloudesta.

– Talous on monen urheilijan mielessä ja iso stressitekijä uran aikana. Tavoittelemme huipputuloksia, mutta meillä ei ole huippuresursseja. Se on ristiriidassa keskenään, Kämäräinen pohtii.

Niinpä Kämäräinen päätti, että lepopäivinä ja -hetkinä tehdyt työkeikat vaihtuisivat palautumiseen. Samalla se tarkoitti myös sitä, että osa tulonlähteistä katoaisi.

Kämäräinen laski unelmansa hinnan sekä rahansa ja päätti ottaa puuttuvan rahasumman lainana. Aluksi ajatus lainan ottamisesta tuntui pahalta.

– Tuntui pahalta, että otan lainaa asiaa varten, joka on täysin riskialtis. Mutta urheilu on sitä, että hinta maksetaan etukäteen mukisematta ilman mitään varmuutta lopputuloksesta, Kämäräinen toteaa.

– Ehdin tehdä muita töitä loppuelämäni, mutta urheilua en enää myöhemmin ehdi tehdä. Siksi otan sen riskin.

Sanna Kämäräinen keskustelee fysiikkavalmentajansa Teemu Roinisen kanssa harjoituksen kulusta. Kuva: Jarkko Vuolle / Yle

Mihin huippu-urheilijalla kuluu 35 000 euroa 11 kuukaudessa?

Kämäräinen esittelee yksityiskohtaisesti tietokoneen taulukko-ohjelmaan laadittua dokumenttia, johon hän on laskenut budjetin viimeiselle kaudelleen lokakuusta 2019 syyskuuhun 2020. Tarkkaan budjettiin Kämäräinen on merkannut menot valmentajien palkoista paidanpainatuksiin ja kotisivujen ylläpitoon.

Kuukausittain Kämäräisellä kuluu rahaa urheiluarjen pyörittämisessä valmennukseen, lihashuoltoon ja vakuutuksiin. Kämäräisellä on kaksi valmentajaa, jonka lisäksi fysioterapeutti käy aika ajoin hänen harjoituksissaan. Lihashuollossa rahaa kuluu hierontoihin ja kiropraktikolla käyntiin.

Kuukausittain rahaa menee myös elämiseen, kuten asumiseen ja ruokaan.

Vuotuisten menojen ohella suuri kuluerä ovat leirit ja kisamatkat. Kokonaisuudessaan Kämäräisen urheilukulut ovat kaudessa hänen laskujensa mukaan 20 610 euroa. Se on reippaasti yli puolet hänen budjetistaan.

– Huippu-urheilu on äärimmäisen kallis harrastus, Kämäräinen naurahtaa.

Kun siihen lisää muuhun elämiseen menevät kulut, päästään 35 000 euroon.

Kämäräisen viime kauden tulostaso ei riittänyt urheilija-apurahan ja liiton valmennustuen saamiseen, joita hän huippuvuosinaan sai yhteensä jopa 20 000 euroa. Sillä kattaa ison osan budjetista.

Nyt Kämäräinen maksaa kaiken sponsoreilta tulevilla rahoilla, muutamilla harvoilla ja valituilla työkeikoilla, säästöillään ja lainalla.

– Se on tässä päätöksessä ollut tärkeää, että tämä auttaa siihen päivittäiseen päätöksentekoon. Jos minulta kysytään, että lähdenkö kahdeksi päiväksi Helsinkiin työkeikalle, niin en lähde. Vuosi sitten olisin varmasti lähtenyt.

Sanna Kämäräinen on laskenut itselleen tarkan budjetin, jotta voi nauttia kisauransa viimeisenä kautena täysillä huippu-urheilijan arjesta. Kuva: Jarkko Vuolle / Yle

Olympiaunelma vaatii uuden ennätyksen

Kämäräinen heitti ennätyksensä 61,07 vuonna 2015. Tulosraja Rio de Janeiron olympialaisiin 2016 oli Lapinlahden Vedon urheilijalla rikottuna jo yli vuosi ennen kisoja.

Niitä olympialasia ei Kämäräiselle kuitenkaan koskaan tullut. Selkä petti.

– Olympiaunelma näytti silloin niin todennäköiseltä. Sitten tuli loukkaantuminen ja näytti siltä, ettei siitä välttämättä tulekaan koskaan mitään, Kämäräinen kertoo.

Leikkausten ja kuntoutusten jälkeen hän onnistui kuitenkin palaamaan kisakentille vuonna 2018. Hän voitti paluukaudellaan Suomen mestaruuden ja pääsi mukaan Berliinin EM-kisakoneeseen.

Vaikka mahdottomalta näyttänyt paluu onnistui, Kämäräinen ei ole yltänyt kuntoutumisensa jälkeen enää samalle tulostasolle kuin ennen loukkaantumistaan.

– Se, että pääsen olympialaisiin, tarkoittaa sitä, että minun on täytynyt rikkoa lähes viisi vuotta vanha ennätykseni. Viime kesän perusteella olen siitä kaukana, ja vaikka olenkin haaveilija, niin tiedän, että tarvitsen isoja panoksia, Kämäräinen pohtii.

Tulosraja Tokion olympialaisiin on naisten kiekonheitossa 63,50. Tulosrajat ovat erityisen kovia aiempiin kesäolympialaisiin verrattuna. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF arvioikin, että vain noin puolet urheilijoista yltää tulosrajoihin ja loput paikat täytetään rankingin mukaisesti.

Silti olympiapaikkaan täytyy heittää reippaasti yli 60 metriä. Kämäräisen viime kauden paras tulos oli 55,66.

Heittäjällä on kuitenkin vahva usko siihen, että pisimmät kiekkokaaret ovat vielä edessä.

– Parin loukkaantumisvuoden jälkeen pystyin aika hyvin heittämään, vaikken ollut hyvässä heittokunnossa fyysisesti. Siitä tulee sellainen jännä olo vaan, että tietää ja uskoo itseensä.

Kämäräisen tavoite viimeiselle kaudelle on äärimmäisen kova. Samalla hän ottaa taloudellisen riskin. Mieli on kuitenkin levollinen.

– Minulla on tosi rauhallinen olo sisällä. Siitä tiedän, että olen tehnyt oikean päätöksen, Kämäräinen toteaa.

– Ei sitten tarvitse ainakaan jossitella.

Lue myös:

Häpeä, pelko ja riittämättömyyden tunne valtasivat mielen, kun vammat veivät 977 päivää lupaavasta urasta – nyt Sanna Kämäräinen nauttii elämästä ja urheilusta enemmän kuin koskaan