Asiantuntija ällistyi Nuorten Leijonien pelissä tapahtuneesta muutoksesta: "Kuulostaa aika uskomattomalta, miksi he tekevät niin"

Suomi kohtaa tänään nuorten MM-välierässä Kanadan. Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Tuokkola kertoo, mitä ottelun voittaminen vaatii.

Jääkiekon nuorten MM 2020
Kim Nousiainen USA:ta vastaan
Kim Nousiainen näytti USA:n Alex Turcottelle kaapin paikan.AOP

Suora lähetys Suomen ja Kanadan välierästä TV2:ssa ja Areenassa klo 19.50 alkaen.

OSTRAVA. Suomen nuorten maajoukkue kirjoittaa hienoa tarinaa jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-turnauksessa. Vielä alkusarjan jälkeen Nuorten Leijonien ympärillä oli paljon synkkiä pilviä, mutta nyt kaikki on mahdollista.

Suomi kohtaa tänään Kanadan nuorten MM-turnauksen välierässä Ostravassa. Harva uskoi tähän uudenvuodenaaton Sveitsi-tappion jälkeen.

Nuoret Leijonat onnistui kuitenkin löytämään uuden vaihteen peliinsä ja kukisti Yhdysvallat puolivälierissä maalein 1–0.

Uusi sukupolvi suhtautuu turnauspelaamiseen eri tavalla

Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Tuokkola sanoo, että alkusarja oli Suomelle haastava ottelujärjestyksen takia. Lohkon kovin joukkue Ruotsi tuli vastaan heti ensimmäisenä. Nuoret Leijonat ei ollut valmis tuohon peliin.

Seraavaksi Slovakia ja Kazakstan olivat luvalla sanoen liian helppoja vastustajia Suomelle. Suomen joukkueen pelaajat eivät olleet pakotettuja lyömään parastaan pöytään. Alkusarjan päätöspelissä Sveitsi voitti Suomen 5–2 ja se oli jonkinlainen herätys joukkueen pelaajille.

Suomen pelaajat pitivät ennen puolivälierää keskinäisen palaverin, jossa he sopivat, että tästä eteenpäin jokainen pelaa ennen kaikkea joukkueelle. Pelissä tapahtunut muutos oli suuri.

– Joukkueen taiteilijat menivät alkusarjassa taide edellä. Joukkueurheilussa joukkue tulee aina ensin ja sieltä kärsivällisesti haetaan paikka taiteelle, joka ratkaisee pelit, jääkiekkovalmentaja Tuokkola sanoo.

– Valmennus on varmasti antanut sitä viestiä koko ajan. Pelaajat tarttuivat siihen puolivälierän hetkellä.

Ville Petman
Ville Petman (oik.) nousi ykkösketjuun USA:ta vastaan.AOP

Kärjistäen voisi sanoa, että Suomen pelaajat vetivät alkusarjan läpi rallatellen ja kikkaillen, mutta heräsivät pelaamaan tosissaan, kun pudotuspelit alkoivat. Tuokkola, 43, pohtii, että tässä voi olla kyse sukupolvien välisestä erosta.

Tuokkolan mielestä pelaajat sitoutuivat 110-prosenttisesti joukkueen tekemiseen vasta USA-ottelussa.

– Omalle sukupolvelleni kuulostaa aika uskomattomalta, miksi he tekevät niin. Jos se on toimiva malli ja taas tulee maailmanmestaruus, niin ei kai siinä auta muu kuin hyväksyä maailman muuttuminen.

Riittääkö sama Kanadaa vastaan?

Maailmanmestaruuteen on matkaa vielä kaksi voittoa.

Suomi jätti USA:ta vastaan turhat riskit pois ja pelasi joukkueena erittäin paljon kurinalaisemmin kuin alkusarjassa. Nuoret Leijonat myös paineisti vastustajaa järkevämmin ja reagoi tilanteisiin viisikkona.

Kypsä esitys toi 1–0-voiton Joonas Odenin maalilla, kun maalivahti Justus Annunen hoiti loput.

Kanadaa vastaan yksi tehty maali tuskin riittää. Kanadan hyökkäyksen laatu on nimittäin ainakin pykälän parempi kuin Yhdysvalloilla. Joukkueen paras pistemies Barrett Hayton (5+4) on NHL-statuksen pelaaja. Hayton on pelannut tällä kaudella 14 NHL-ottelua Arizona Coyotesin paidassa.

Suomen pelaajilla on toki enemmän kokemusta miesten sarjoista. Kanadan joukkueen runko on juniorisarjoista. Miesten sarjoissa (NHL ja AHL) joukkueessa on kokemusta vain 64 ottelusta. Suomen joukkueessa on 852 SM-liigan runkosarjaottelun kokemus. Siihen, kun lisää vielä Ville Heinolan kahdeksan NHL-ottelua, eron alkaa huomata.

Vastus joka tapauksessa kovenee USA-puolivälierästä, joten Suomen pitää parantaa maalinteon tehokkuudessa Sveitsi- ja USA-otteluihin verrattuna.

– Kanada on fyysisesti vahvempi joukkue kuin USA. Luistelu ja pelinopeus on varmaan samalla tasolla. Välierän voittaminen vaatii pelin jalostamista niin, että sieltä jää vielä turhia valintoja ja riskejä pois, Tuokkola tiivistää.

Jaksavatko Suomen hyökkääjät?

Suomi pelaa tällä hetkellä MM-turnauksessa 11 hyökkääjällä, kun ykkössentteri Rasmus Kupari loukkaantui heti ensimmäisessä ottelussa.

Tilalle ei ole tullut uutta hyökkääjää, koska Nuoret Leijonat pelaa kahdeksalla puolustajalla. MM-kisajoukkueeseen saa nimetä yhteensä 20 kenttäpelaajaa.

Matias Maccelli
Matias Maccelli pelasi Yhdysvaltoja vastaan melkein puolet ottelusta.SJL

USA-puolivälierään valmennus muutti kokoonpanoa niin, että Matias Maccelli muodosti ykkösketjun yhdessä Ville Petmanin ja Eemil Erholtzin kanssa. Aiemmin ykkösketjussa hyökänneet Antti Saarela ja Lenni Killinen muodostivat kolmosketjun, jossa vieruskaveri vaihtui pelin aikana.

– Nämä muutokset olivat hyviä. Kasvattaisin ehkä vielä Rädyn ketjun (Sampo Ranta-Aatu Räty-Aku Räty) peliaikaa, koska he pelaavat puolustussuuntaan älyttömän hyvin ja pystyvät tekemään maalin tarvittaessa, Tuokkola pohtii.

Osa Suomen hyökkääjistä joutuu pelaamaan todella kovalla kuormituksella. Esimerkiksi Maccelli pelasi Yhdysvaltoja vastaan lähes 25 minuuttia, mikä on hyökkääjälle käsittämättömän paljon. Vertailun vuoksi Sampo Rannan ja Aatu Rädyn peliajat jäivät 13 minuutin tuntumaan.

Hyökkääjien peluutusta helpottaisi, jos joku puolustajista nostettaisiin hyökkääjäksi ja Suomi pelaisi neljän ketjun rotaatiolla. Tuokkola ei kuitenkaan lähtisi tekemään enää tässä vaiheessa turnausta sellaista muutosta.

– Kuorma on kova kahden seuraavan päivän aikana, mutta en silti nostaisi ketään puolustajista hyökkääjäksi.

Tämä johtuu siitä, että neljän puolustajaparin rotaatio toimii.

– Koko puolustuksen läsnäolo ja sitoutuminen peliin on hyvällä tasolla. Esimerkiksi kapteeni Lassi Thomson pelasi ylivoimaisesti parhaan pelinsä tässä turnauksessa Yhdysvaltoja vastaan.

Jääkiekon nuorten MM-kisojen otteluohjelman, tulokset, parhaat videot ja tärkeimmät uutiset löydät Yle Urheilun MM-kisaoppaasta.

Lue myös:

Joonas Odenin äiti teki neljää työtä: Kiitos suomalaisen miljardöörin, tuhannet lapset saavat tukea kiekon harrastamiseen

Viime vuoden kultavalmentaja Jussi Ahokas ilahtui Nuorten Leijonien ja KooKoo-suojattinsa Joonas Odenin onnistumisesta: "Osoitus henkisestä kyvystä ja taidosta"

Matias Maccelli avasi Nuorten Leijonien voiton avaimia: "Mitä ikinä tuleekaan vastaan, tehdään se tuolle logolle"

Suomen sankari odotti USA-voiton ja uransa tärkeimmän maalin jälkeen, että pääsee lukemaan äidin viestit: ”Äiti on ollut niin iso tukija urallani”

Päävalmentaja Raimo Helminen iloitsi Suomen kasvojen kohotuksesta: "Ainakaan ei jäänyt epäselvyyttä, kumpi oli parempi joukkue"

Kommentti: Muistatteko, mitä Anttoni Honka lupasi? Nuorten Leijonien hulivilipoika tiesi mistä puhui!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat