Kanerva jatkosopimuksestaan: "Huippuvalmentajiin verrattuna pennosilla pelattiin, leivän päälle saan kinkkua ja juustoa"

Huuhkajat historiallisesti ensi kesän jalkapallon EM-kisoihin luotsanneen Markku Kanervan jatkosopimus Huuhkajien päävalmentajana julkistettiin lauantaina.

Päävalmentaja Markku Kanerva on yksi mies Huuhkajien menestyksen takana. Kuva: AOP

Palloliitto kiinnitti odotetusti valmentaja Markku Kanervan vuosiksi 2020, 2021 ja 2022. Kontrahdin isoin asia ensi kesän EM-lopputurnauksen ohella on jalkapallon MM-karsinnat, jotka alkavat vuonna 2021. Qatarin MM-lopputurnaus pelataan vuonna 2022.

– Uusi kolmevuotinen sopimus korvaa vanhan, voimassa olleen pestin, joka olisi jatkunut EM-kisojen loppuun saakka. Tämä tuo minulle tietynlaisen työrauhan, ja jos ajatellaan pitkäjänteistä työtä, niin nyt sitä voi alkaa tehdä.

– Olen kiitollinen Palloliitolle tästä luottamuksesta ja toivottavasti tulokset jatkuvat samanlaisina. Minusta emme ole vielä valmiita. vaan pelaamisen pitää edelleen kehittyä. Edessä olevat EM-kisat antavat meille tärkeää infoa ja palautetta siitä, missä me oikein menemme. Nyt puhumme kuitenkin Euroopan ja maailman ihan huipputasosta, muistuttaa Kanerva.

Kuva: Tomi Hänninen

– Meillä ovat analyysit vielä pikkuisen vaiheessa sen suhteen, mitä lähdemme tarkkaan ottaen kehittämään. Olemme saaneet tietyt asiat toimimaan jo nyt hyvin, ja puhun nyt kolmen vuoden periodilla.

"Valmiita emme vielä ole"

Miesten jalkapallomaajoukkueen suuntaviivat sojottavat monella osa-alueella ylöspäin.

– Puolustuspelaaminen on tiivistynyt, ennen kaikkea koko joukkueen puolustaminen. Siitä on hyviä osoituksia, esimerkiksi kuusi nollapeliä EM-karsinnoissa. Ja kyse ei aina ole nollapeleistä, vaan myös siitä, miten vastustaja on suhteessa meihin pystynyt luomaa maalipaikkoja, ja mistä todennäköisesti tulisi maalit. Tässä suhteessa olemme ihan hyvällä tiellä, täsmentää pidetty päävalmentaja.

– Hyökkäyspelaamisessa on ilman muuta kehitettävää. Erikoistilanteet ovat sen sijaan hyvällä mallilla, jos ajatellaan päästettyjä maaleja niiden suhteen. Sitten kun mennään pienempien asioiden äärelle, niin se vaatii jo pidempää selittelyä. Valmiita me emme missään nimessä ole, ja tarkoitan nimenomaan yksityiskohtien sekä tilannepelaamisten suhteen, joilla hoidetaan pelin lopputuloksen kannalta kriittiset hetket vielä nykyistä paremmin.

Kuva: Mikko Ahmajärvi/Yle

Roman Eremenko, Niklas Moisander ja Perparim Hetemaj. Nähdäänkö näitä konkaripelaajia Suomen EM-lopputurnausjoukkueessa, joka pitää olla nimettynä 1. päivä kesäkuuta.

– Tilanne ei ole muuttunut siitä, mitä olen aiemmin kommentoinut. Valmennustiimin kanssa kokoonnumme 9. tammikuuta ja alamme luoda suuntaviivoja EM-kisoihin. Tähän liittyy oleellisesti myös vastustajien tarkkailut. Kisoihin on aikaa vielä puoli vuotta, mitä vaan voi tapahtua. Pelaajat, jotka ovat olleet tuomassa meille kisapaikkaa, ovat tietysti vahvoilla, Kanerva linjaa.

Kanervalle ei ole tullut suoranaisia yhteydenottoja

Sen jälkeen kun Huuhkajat selvitti ensimmäisten joukossa paikkansa EM-lopputurnaukseen, niin onko Kanervalle tullut yhteydenottoja ulkomaisilta seuroilta tai muilta maajoukkueilta?

– Ei suoranaisesti. Minun ajatuksena - niin kuin myös Palloliiton - on ollut koko ajan se, että nykyistä yhteistyötä jatketaan. Uskon, että minulla ja taustatiimilläni on vielä paljon annettavaa.

Kuvassa jalkapallon B-lohkon päävalmentajat Markku Kanerva, Age Hareide (Tanska), Stanislav Tshertshesov (venäjä ja Roberto Martinez (Belgia) Kuva: Getty Images

Jos sinulle tulisi kuitenkin tarjous esimerkiksi joltain Valioliigan joukkueelta, niin lähtisitkö?

– Olen sitoutunut projekteihin, myös tuleviin. Mitä vaan voi jalkapallomaailmassa tapahtua, mutta tuollaiseen en uhraa yhtään ajatuksiani. Fokus on Huuhkajissa, korostaa Kanerva.

Kanerva ei suostu kertomaan, minkä hintaluokan sopimuksen hän teki Palloliiton kanssa.

– Olen ihan tyytyväinen sopimukseeni. Mutta tietysti jos sitä vertaa maailman huippuvalmentajien palkkioihin, niin pennosilla tässä pelataan. Kyllä sopimuksella saa leivän päälle kinkkua ja vähän juustoakin, virnistää Kanerva.

Lue myös: