Suomen tähtihyökkääjä petti, nelosketju loisti – tässä ovat Nuorten Leijonien suurimmat onnistujat ja pahimmat pettymykset

Yle Urheilu arvioi Suomen joukkueen jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-turnauksessa.

Matias Maccelli ei noussut nuorten MM-turnauksessa Suomen ykköstähdeksi. Kuva: SJL

OSTRAVA. Suomi sijoittui sunnuntaina päättyneissä jääkiekon nuorten MM-kisoissa neljänneksi. Yle Urheilu arvioi Nuorten Leijonien pelaajien suoritukset MM-kisoissa.

Annuselle puolittainen synninpäästö

Aloitetaan kiekkokliseellä. Suomen ykkösmaalivahti Justus Annunen ei antanut joukkueelleen Kanadaa vastaan mahdollisuutta voittaa. Annunen päästi viisi maalia, mikä on liikaa MM-välierässä. Kanadan murskavoitto välierässä menee kuitenkin jopa enemmän Suomen löysän puolustuspelaamisen kuin maalivahdin piikkiin.

Annuselle on annettava puolittainen synninpäästö, sillä hän torjui Suomelle yhden pisteen turnauksen avausottelusta Ruotsia vastaan ja nollasi Yhdysvallat puolivälierässä. Ykkösmaalivahti kannatteli joukkuetta vaikeilla hetkillä, mutta Kanadaa vastaan hän joutui kohtuuttomaan tilanteeseen. Helpot maalit Ruotsi-ottelussa painavat Annusen kokonaissuorituksen miinuksen puolelle.

Justus Annusen turnaus oli kaksijakoinen. Kuva: Petr Sznapka / Lehtikuva

RRR-ketju Suomen paras

Suomen hyökkäyspelaamiselle ei voi antaa kokonaisuudessaan kovin korkeaa arvosanaa, kun turnauksen kahdessa tärkeimmässä ottelussa (USA-puolivälierä ja Kanada-välierä) Nuoret Leijonat sai aikaiseksi vain yhden maalin. Kovia kiekkomaita (USA, Kanada ja Ruotsi) vastaan Suomi teki keskimäärin 1,25 maalia ottelua kohden. Se on liian vähän.

Hyökkäyksessä oli silti onnistuneita yksilöitä ja kokonaisuuksia.

Sampo Rannan, Aatu Rädyn ja Aku Rädyn muodostama nelosketju oli ylivoimaisesti Suomen paras ketju MM-kisoissa. Kolmikko pelasi tasakentällisin erinomaista peliä, pystyi tekemään välillä tulosta ja omissa soi harvoin. RRR-ketju pelasi myös Suomen joukkueen yhtenäisintä kiekkoa.

Patrik Puistola (5+8=8), Kristian Tanus (2+7=9) ja Joonas Oden (3+3)kantoivat tehoketjun vastuun mallikkaasti. He olivat Suomen parhaat pistemiehet ja värkkäsivät USA-puolivälierän voittomaalin ylivoimalla. Tanuksen ketju muodosti Ville Heinolan ja Anttoni Hongan kanssa Suomen vaarallisemman ylivoiman.

Ykkösketju Suomelta kuitenkin puuttui.

Kristian Tanus yritti Sveitsiä vastaan ilmaveiviä. Kuva: AOP / C​TK Photo / Petr Sznapka

Maccelli ja Saarela suuria pettymyksiä

Laitahyökkääjä Matias Maccellin piti olla Suomen tehohyökkääjä MM-kisoissa. Maccelli on tehnyt Ilveksessä 25 tehopistettä 26 liigaottelussa.

MM-turnauksessa Maccelli teki tehot (2+3=5) ja onnistumiset jäivät vähäisiksi varsinkin tärkeimmissä peleissä. Maccelli oli myös usein jäällä, kun vastustaja teki maalin. Nopea ja taitava hyökkääjä ei tuntunut pelaavan joukkueelle, vaan enemmänkin itselleen.

Maccellin puolustukseksi on sanottava, että valmennus peluutti häntä käsittämättömän paljon etenkin USA-puolivälierässä, jossa peliaikaa tuli lähes 25 minuuttia. Osin siksi Maccelli oli MM-välierässä Kanadaa vastaan kovin ponneton.

Antti Saarelan tehot jäivät piippuun. Kuva: AOP

Tehojen puolesta Suomen vaisuin hyökkääjä oli Antti Saarela, joka jäi turnauksessa ilman tehopisteitä, vaikka hänet nostettiin Rasmus Kuparin loukkaantumisen jälkeen ykkössentteriksi. Saarelan puolustuspelaamisessa oli isoja ongelmia, saldo tehotilastossa oli turnauksen jälkeen -5.

Muutaman ottelun ykkösketjuna pelannut Maccelli-Saarela-Lenni Killinen oli kokonaisuutena Suomen joukkueen suurin pettymys. Valmennus nostikin puolivälierään Ville Petmanin ja Eemil Erholtzin Maccellin rinnalle ykkösvitjaan. Se oli järkevä muutos, mutta Petman ja Erholtz eivät olleet valmiita tehoketjun tulosvastuuseen, vaikka he pelasivatkin hyvin.

Tasapaksu puolustus

Suomen joukkueen puolustuksesta on vaikea kaivaa yksittäisiä superonnistujia tai suuria epäonnistujia. Esimerkiksi Anttoni Honka esitti hyvää kiekollista peliä ja oli vaarallinen ylivoimalla, mutta teki toisaalta virheitä omassa päässä.

Kapteeni Lassi Thomson oli alkusarjassa vaisu, mutta hän paransi peliään USA-puolivälierään. Sama pätee Ville Heinolaan, joka ei pystynyt turnauksessa nousemaan Suomen puolustuksen johtohahmoksi.

Muut puolustajat pelasivat peruspeliä, eivätkä nousseet otsikoihin hyvässä tai pahassa. Yksinkertaistaen voisi sanoa, että Suomen puolustus hoiti ruutunsa, mutta ei loistanut.

Lue myös: