Bolshunov hiihti selvään Tour de Skin voittoon – Niskanen katkesi loppunousussa täysin ja putosi kokonaistuloksissa viisi sijaa: "En olisi tänään hiihtänyt, jos ei olisi ollut panosta pelissä"

Tour de Skin viimeisen hiihtoetapin voitti Norjan Simen Hegstad Krüger. Aleksandr Bolshunov sinetöi kokonaiskisan voiton kolmannella sijallaan.

Loppunousu oli Iivo Niskaselle vaikea. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Aleksandr Bolshunov hiihti Tour de Skin kokonaiskilpailun voittoon. Hän sinetöi uransa ensimmäisen Tourin voiton viimeisen etapin kolmannella sijallaan.

Yhteislähdöllä hiihdetyn 10 kilometrin päätösetapin kärkisijat ratkesivat reilun kahdeksan kilometrin jälkeen, kun norjalaiset Sjur Röthe ja Simen Hegstad Krüger karkasivat yli kymmenellä sekunnilla muilta. Voitto osui lopulta Krügerille, joka pystyi nousun jälkeen lataamaan itsensä maanmiestään kovempaan lyöntiin. Röthe jäi voittajasta 14 sekuntia.

Kolmas sija oli kolmen venäläishiihtäjän kauppa, kun Denis Spitsov, Sergei Ustjugov ja Aleksandr Bolshunov muodostivat loppunousussa kärjestä seuraavan ryhmän.

Lopussa Bolshunov hiihti vastustamattomasti kolmannelle sijalle ja nappasi kokonaiskilpailun voiton. Ustjugov nousi kokonaiskilpailun toiseksi viidennellä sijallaan.

Ennen päätösetappia Johannes Hösflot Kläbo johti kokonaiskisaa yhdellä sekunnilla ennen Bolshunovia. Kläbo kuitenkin putosi kärjestä, kun Alpe Cermisin loppunousu alkoi. Hän jäi lopulta yli puolitoista minuuttia voittajasta.

Iivo Niskanen katkesi loppunousussa täysin. Päätösetapin suomalainen aloitti rauhallisesti, mutta se ei auttanut, kun armoton ylämäki alkoi. Niskanen jäi kärjelle loppunousussa lähes kaksi minuuttia. Hän oli etapin 27:s.

Yle Urheilulle Niskanen kertoi, että hänen suksensa jäi yhdessä alamäessä toisen kilpailijan suksen alle. Tämän jälkeen hänen vasen lonkankoukistajansa ja nivusensa kramppisivat. Sattuma tapahtui ennen loppunousua. Kävely oli kisan jälkeen hankalaa.

Tämän lisäksi Niskasella on ollut terveydellisiä ongelmia.

– Keuhkot ovat olleet kolme päivää ihan paskana. En olisi tänään hiihtänyt, jos ei olisi ollut panosta pelissä.

Iivo Niskanen, Alpe Cermisin jälkeen 2020

Tuloksellaan Niskanen putosi viisi sijaa Tourin lopputuloksissa, eli viidenneltä sijalta kymmenenneksi.

Niskanen hiihti Tour de Skin ensimmäistä kertaa urallaan alusta loppuun.

Perttu Niskanen oli parhaana suomalaisena viimeisen etapin 15:s. Lari Lehtonen oli maalissa 34:s ja Lauri Lepistö 47:s.

Maailmancup jatkuu ensi viikolla Saksan Dresdenissä. Tuolloin mukana pitäisi olla mukana myös Ristomatti Hakolan, joka jäi Tour de Skiltä pois. Hän on viettänyt harjoittelutaukoa Vuokatissa.

Tourin kokonaistulokset

1. Aleksandr Bolshunov 2.58.18,1

2. Sergei Ustjugov +27,3

3. Johannes Hösflot Kläbo +1.09,0

4. Sjur Röthe +1.51,6

5. Simen Hegstad Krüger +2.53,7

10. Iivo Niskanen +3.39,2

14. Perttu Hyvärinen +4.27,1

38. Lari Lehtonen +10.50,6

43. Lauri Lepistö +13.17,3

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös: