Epätasaisuus ja tehottomuus jättivät Nuoret Leijonat tyhjin käsin – pettymykselle ei löydetty selkeitä syitä: "Liikaa oli ailahtelua"

Suomi toipui karseasta välierästä, mutta joutui tyytymään neljänteen sijaan.

Nuorten Leijonien ryhtiliike ei riittänyt pronssimitaliin. Kuva: CTK Photobank / Multimedia / AOP

Nuorten Leijonien yhteinen taival päättyi sunnuntaina pettymykseen. Pronssiottelun 2-3-tappio Ruotsille tarkoitti kotimatkaa tyhjin käsin.

MM-turnaus alkoi haastavasti, koki huippuhetkensä puolivälierässä ja lässähti sitten kahdeksi peräkkäiseksi tappioksi.

– Pieni pettymys. Odotimme, että olisimme pystyneet yllättämään kovemmatkin maat. Jenkit voitettiin, mutta ei sitten muita. Erittäin hyvä mahdollisuus kyllä oli, tänäänkin, mutta tällä kertaa ei riittänyt, Suomen päävalmentaja Raimo Helminen analysoi tuoreeltaan.

Päivää aiemmin Suomi oli hävinnyt välierässä Kanadalle rumin 0-5-lukemin. Kolaus oli kova, varsinkin onnistuneen USA-puolivälierän jälkeen.

Murskatappio pystyttiin joukkueen mukaan kuitenkin käsittelemään hyvin, eikä se painanut mieltä enää pronssiottelun alkaessa.

– Hyvin me saatiin porukalla pumpattua henkeä uuteen mahdollisuuteen. Ihan hyvin pelattiinkin, ei tämä ollut huono esitys meiltä. Ei ehkä tänään saatu niitä onnekkaita pomppujakaan, arveli hyökkääjä Patrik Puistola, jolle merkittiin pronssiottelussa Suomen ensimmäinen maali.

Pitkän polku päättyi ailahdellen

Monelle Nuorten Leijonien pelaajalle sunnuntai tarkoitti pitkän matkan loppua. Takana on muutaman viikon intensiivinen rutistus, mutta sitä isommassa kuvassa alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin huipentui koko juniorimaajoukkueura.

– Pitkä pätkä vedettiin kauden alusta hyvien jätkien mukana. Hyvin on myös pelattu, mutta olisi se ollut kiva saada joku mitali kaulaan, summasi Kristian Tanus.

Suomi aloitti ja päätti kisat yhden maalin tappioilla Ruotsille. Välillä se voitti alkulohkossa Kazakstanin ja Slovakian murskalukemin, mutta hävisi Sveitsille.

Sen jälkeen tasonnosto USA-puolivälierään oli valtava ja Joonas Odenin ylivoimamaali vei Suomen mitalipeleihin vaikeuksista huolimatta.

– Liikaa oli ailahtelua. Alkusarja ei mennyt kuten toivottiin, sitten saatiin puolivälierään ihan nappisuoritus. Välierässä kyykättiin. Tänään oli kaikki pelissä ja paikkojakin, mutta ei pomppinut. Ylivoimaakin paljon, mutta ei saatu sisään, Tanus kertasi.

"Ehkä ei saatu koppia tarpeeksi pelaamaan toisillemme"

Suomi pelasi käytännössä koko kisat tekemättä juuri minkäänlaisia muutoksia miehistöönsä. Pelivaraa rajoitti Rasmus Kuparin loukkaantuminen heti alkuun, eikä Helmisellä ollut käytettävissä sen jälkeen kuin 11 hyökkääjää.

Siitä huolimatta valmennus luotti koko ajan pitkälti samoihin miehiin. Esimerkiksi Aku ja Aatu Rädyn sekä Sampo Rannan ketju jäi varsin pienelle peliajalle hyvistä tilanteista huolimatta.

– Tämä oli sellainen turvallinen ryhmä. Kyllä me pyörittelimme vaikka mitä, mutta katsoimme, että tällä materiaalilla tämä on koko ajan paras kokoonpano, Helminen perusteli.

Pelaajat nostivat ongelmaksi aivan perusasioita, erityisesti maalinteon tehokkuuden. Tanus pohdiskeli yhteispelin jääneen vajaaksi myös pronssiottelussa.

– Kyllähän suomalaisella jääkiekolla on aina rahkeita parempaan. Joka vuosi tullaan taistelemaan mestaruudesta ja niin nytkin. Koppi on täynnä huippuyksilöitä, mutta ehkä nyt ei saatu koppia tarpeeksi pelaamaan toisillemme. Se näkyi ehkä tänäänkin siinä, ettei kauheasti syöty kiekkoa.

Myös päävalmentaja Helmiselle sunnuntai merkitsi maajoukkuepestin päättymistä. Ensi kaudella hän työskentelee SM-liigassa Turun Palloseuran päävalmentajana.

– Olen ainakin tyytyväinen poikien panokseen. He laittoivat itsensä likoon ja siihen täytyy olla tyytyväinen. Olen kiitollinen heidän panoksestaan ja uhrauksistaan, Helminen lopetti.

Lue myös: