Asiantuntija summaa Nuorten Leijonien MM-turnauksen ja onnistujat – "Vaatimustaso äärettömän kova, eivätkä kaikki pelaajat päässeet sinne"

Tuomas Tuokkolan mukaan liian harva Suomen joukkueen pelaaja ylsi MM-kisojen kärjen edellyttämälle tasolle.

Jääkiekon nuorten MM 2020
FIN U20
Nuoret Leijonat sijoittui MM-turnauksessa tällä kertaa neljänneksi.CTK Photobank / Multimedia / AOP

Nuorten Leijonien pyrkimykset puolustaa viime talven maailmanmestaruuttaan päättyivät sunnuntaina neljänteen sijaan, kun Suomi taipui pronssiottelussa Ruotsille.

Kuudesta edellisestä maailmanmestaruudesta kolme voittanut Suomi oli enemmän tai vähemmän vaikeuksissa koko kisojen ajan, eikä kyennyt tekemään kolmessa pudotuspeliottelussaan kuin kolme maalia.

Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Tuokkola sanoo, että neljäs sija vastasi joukkueen todellista tasoa. Odotukset olivat viime vuoden jälkeen korkealla, mutta tällä kertaa turnauksen taso osoittautui lopulta liian kovaksi.

– Jos tämä joukkue olisi halunnut menestyä, kaikkien olisi pitänyt olla aivan parhaalla tasollaan. Pelin vaatimustaso oli tämän vuoden turnauksessa äärettömän kova, eivätkä kaikki pelaajat päässeet sinne, Tuokkola sanoo.

– Neljäs sija on ihan kova suoritus ja maksimitulos, mikä tällä joukkueella oli saavutettavissa. Pitää muistaa, että tämän joukkueen ikäluokista puuttui Suomen neljä kärkihyökkääjää.

Viime vuoden kultasankari Kaapo Kakko on vasta 18-vuotias, mutta pelaa NHL:ää New York Rangersin paidassa, eikä siis ollut Suomen joukkueen käytettävissä. Sama pätee Montreal Canadiensin Jesperi Kotkaniemeen. Ensi kesän kärkipään varaus Anton Lundell puolestaan loukkaantui marraskuussa, eikä siten päässyt mukaan.

Tilannetta mutkisti entisestään AHL-vahvistus Rasmus Kuparin loukkaantuminen, joka jätti Suomen jo turnauksen alussa yhden hyökkääjän verran vajaaksi.

"Ainoa, missä paketti pysyi kasassa"

Nuorten Leijonien epätasainen suoritustaso teki Kanadan, Venäjän ja Ruotsin kaltaisista huippumaista erityisen vaikeita voitettavia.

Tuokkolan mukaan Suomen selvä nappisuoritus nähtiin USA-puolivälierässä. Muuten otteet jäivät tärkeissä otteluissa vajaiksi niin kamppailuhalukkuuden kuin päättäväisyydenkin osalta.

– Koko kahta viikkoa leimasi pelin aaltoilu, jopa yksittäisten otteluiden sisällä nousuineen ja laskuineen. Yksi hyvä peli tuli ja se oli USA-peli, jolla päästiin tähän tilanteeseen. Se oli se ainoa, missä paketti pysyi kasassa ja mentiin loppuun asti, Tuokkola pohti.

– Joukkue meni määrättyjä pelejä yksilö edellä. USA-peli oli ainut, jossa mentiin joukkue edellä. Hyvä lopputulos vaatisi sen, että kaikki asiat loksahtaisivat kohdilleen - sitoutuminen peliin, yksilön käyttäminen ja pelitavalliset asiat.

Tanus, Puistola ja Oden johtotähtinä

Nuorten Leijonien tehomiehet tulivat Mikkelistä. Kristian Tanus voitti Suomen joukkueen sisäisen pistepörssin tehtyään seitsemässä ottelussa yhdeksän pistettä. Patrik Puistola kirjautti pisteen vähemmän.

Molemmat hyökkääjät ovat seuratasolla lainalla Jukureissa.

Suomen kolmanneksi tehokkain pelajaa oli USA-puolivälierän ratkaissut Joonas Oden.

Samat nimet toistuvat myös Tuokkolan onnistuneiden papereissa.

– Tanus loukkaantui alkukaudesta, mutta oli tässä turnauksessa Suomen paras pelaaja. Puistola sai pari viikkoa sitten kovan tällin, mutta pelasi siitä huolimatta kovalla tasolla. Samoin Oden. Ja sitä, mitä joukkueen tekemiseen itse kaivoin, edustivat Rädyn veljekset Sampo Rannalla höystettynä, arvioi Tuokkola.

Kuparin loukkaantumista Suomi ei saanut kunnolla paikattua. Antti Saarela laitettiin hänen tilalleen ykkössentteriksi, mutta jäi seitsemässä ottelussa kokonaan ilman tehoja. Joukkuetoveri Ilveksestä, Matias Maccelli, sentään teki kaksi maalia ja kaikkiaan viisi pistettä.

– Maccelli pelasi Suomen pelaajista ylivoimaisesti eniten, mutta mikä sitten oli tuottavuus pelin sisällä? Saarela nousi ykkössentteriksi ja odotusarvo oli suurempi kuin mitä saatiin, Tuokkola puntaroi.

Lue myös:

Nuoret Leijonat johti kahdesti, mutta hävisi pronssiottelun – Ruotsi nousi rinnalle ja ohi toisessa erässä

Epätasaisuus ja tehottomuus jättivät Nuoret Leijonat tyhjin käsin – pettymykselle ei löydetty selkeitä syitä: "Liikaa oli ailahtelua"

Kommentti: Suomi-kiekon tulevaisuuden suurin uhka paljastui MM-kisoissa – Nuoret Leijonat unohti jotain olennaista

Nuoret Leijonat menetti johtonsa halvalla tavalla – näin MM-kisat päättyivät pronssipettymykseen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat