Suora

  • Elävä arkisto esittää

Suomalainen hiihto ei ole pysynyt pelissä mukana – Sami Jauhojärvi vaatii harjoitteluun muutosta: "Pelkällä hapenotolla ei pysty enää myllyttämään näissä kisoissa"

Suomalainen maastohiihto ei ole pysynyt mukana, kun hiihto ja hiihtäjätyyppi on muuttunut viime vuosina, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi.

hiihto
Kerttu Niskanen
Kerttu Niskanen oli parhaana suomalaisnaisena Tourin 11:s.Lehtikuva / Jussi Nukari

Tour de Skin kokonaiskilpailussa eivät suomalaiset juhlineet. Parhaiten sijoittui Iivo Niskanen, joka oli miesten sarjan 10:s, naisten puolella Kerttu Niskanen oli 11:s.

Iivo Niskanen saavutti myös kiertueen aikana Suomen ainoan palkintosijoituksen ollessaan kolmas Toblachin 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan takaa-ajokisassa. Naisten puolella parhaaksi tulokseksi jäi Anne Kyllösen Val di Fiemmen perinteisen hiihtotavan sprintin seitsemäs sija.

– Tämä ei todellakaan pitäisi olla se taso, missä ollaan kauden pääkisassa, Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi sanoi.

Jauhojärvi arvioi, että naisten tulos olisi todennäköisesti parantunut, jos juuri ennen kiertuetta sairastunut Krista Pärmäkoski olisi pystynyt osallistumaan Tourille. Tuolloin olisi kenties saatu kokonaiskilpailussa sijoitus kuuden parhaan joukkoon.

– Jos ollaan kokonaistuloksissa sijoilla kymmenen ja siitä alaspäin, niin silloin ei olla pelissä mukana, Jauhojärvi sanoi.

Hiihto on muuttunut viimeisten 10–15 vuoden ajan merkittävästi. Sprinttikilpailujen ja yhteislähtökisojen määrä on lisääntynyt radikaalisti. Nykyisin hiihtäjiltä vaaditaan kestävyyden lisäksi myös nopeutta.

Jauhojärvi muistuttikin, että juuri päättyneellä Tour de Skillä etenkin miesten puolella pärjäsivät nuoret ja nopeat hiihtäjät, kuten Venäjän Aleksandr Bolshunov ja Norjan Johannes Høsflot Klæbo.

– Enää ei 27–28-vuotiaina, jolloin on saatu se hapenottokapasiteetti kehitettyä maksimiin, olla parhaimmillaan. Nyt vaaditaan sitä nopeuttakin. Pelkällä hapenotolla ei pysty enää myllyttämään näissä kisoissa, Jauhojärvi sanoi.

Hän kaipaakin nyt Suomen valmennusjohdolta ja suomalaisesta hiihdosta vastuussa olevilta tekoja. Ennen kaikkea Jauhojärven mielestä nyt pitäisi miettiä suomalaisen hiihdon lajianalyysi uusiksi.

– Lajianalyysin kautta voidaan miettiä ne ominaisuudet, joita lähdetään kehittämään tulevalle sukupolvelle. Nyt tulosta tekevälle sukupolvelle pystyy näitä nopeusominaisuuksia kehittämään aavistuksen, mutta ei sieltä kuuta taivaalta saavuteta enää. Harjoittelun muutos pitää suunnata ikäpolviin 16 vuodesta eteenpäin, Jauhojärvi sanoi.

Leveyttä saatava ensi kauteen

Naisten maajoukkueen päävalmentaja Ville Oksasen mukaan nyt Tour de Skillä olleista hiihtäjistä Anne Kyllösen ja Kerttu Niskansen perustaso riittää tällä hetkellä kymppisakin tuntumaan.

Joukkueen tavoitteena on ollut saada normaalimatkoilla muitakin hiihtäjiä kuin Krista Pärmäkoski näille sijoille ja tämän vuoden Tour de Skillä joissakin kisoissa tavoitteeseen päästiin.

– Anne ja Kerttu olivat nyt selkeästi paremmalla tasolla kuin viime vuosina. Mutta meidän pitää pystyä tuomaan lisää nuoria urheilijoita tuolle samalle tasolle, Oksanen myönsi.

– Ensi kaudella on kuitenkin taas arvokisat, ja jos haluamme pärjätä siellä viestissä ja olla mitaleilla, niin silloin meillä täytyy olla useampia kärkipään hiihtäjiä.

Anne Kyllönen on nähnyt pitkällä maajoukkueurallaan Suomen naisten hiihdossa monia vaiheita. Hän muistutti huippu-urheilun olevan aaltoliikettä.

– Välillä ollaan isolla joukolla tosi hyviä, sitten on yksittäisiä hyviä ja välillä ollaan koko joukkue huonompia. Missään nimessä ei voi niputtaa tätä vain yhteen tekijään tai yhteen asiaan. Nyt on tällainen tilanne, ensi vuonna voi tilanne olla aivan toinen

Kerttu Niskasen mielestä Suomen naisten pitää pystyä parempiin tuloksiin jatkossa. Hän kuitenkin luottaa siihen, että nykyinen joukkue ja tulevaisuuden toivot pystyvät tuomaan jatkossa tuloksia kymmenen parhaan joukosta.

– Olen sitä mieltä, että kova työnteko palkitaan ennemmin tai myöhemmin.

Iivo Niskanen
Iivo Niskasen kolmas sija Toblachissa jäi Suomen joukkueen parhaaksi tulokseksi.Lehtikuva / Jussi Nukari

Kaasua pitää painaa jo nuorempana

Suomella on lupaavia nuoria hiihtäjiä, mutta Oksanen ei usko heidän nopeaan läpimurtoon aikuisten sarjassa. Hänen mukaansa puhutaan parista kolmesta vuodesta, ellei jopa pidemmästä ajasta.

Oksasen mielestä suomalainen valmennuslinja on varovainen, jolloin nousu kansainväliselle huipulle on yleensä hitaampaa kuin esimerkiksi Norjassa tai Venäjällä.

– Meillä ei olla valmiita fyysisesti kilpailurumbaan. Kaasua pitäisi painaa enemmän nuorempana, eikä se sitä tarkoita, etteikö elämässä saisi olla muuta kuin hiihtoa, Oksanen sanoi.

– Tämäkin Tour näytti suuntaa, mihin maastohiihto on menossa. Vauhtia pitää olla, pitää pystyä kamppailemaan porukassa ja vielä mennä kovaa useampana päivänä peräkkäin. Kovaa menemistä ja räjähtävyyttä voisi harjoitella enemmän nuorena.

Myös miesten joukkueen päävalmentaja Teemu Pasasen mielestä Suomen joukkueen tilanne ei ollut Tour de Skillä sellainen kuin sen piti olla. Hänen mukaansa pitää uskoa, että Suomi pysyy mukana lajin ja hiihtäjätyypin muuttuessa.

– Pitää uskoa, että siihen on mahdollisuus. On totta, että miesten kärjessä kaikki kolme ovat todella nopeita ja räjähtäviä, mutta myös todella kestäviä. Siihen suuntaan hiihto on mennyt ja siihen myös meidän pitää mennä, hän sanoi ja vakuutti, että lajianalyysia on jo ryhdytty päivittämään.

– Tässä pitää lähteä liikkeelle nuoremmasta polvesta. Siellä pitää ruveta miettimään hiihtoa vähän eri tavalla. Se työ on jo aloitettu, mutta tällaisia tyyppejä tulee vastaan aika harvoin.

Lue myös:

Perttu Hyvärinen on Tourin suomalaisonnistuja, jonka taloudelliset ja henkiset uhraukset saivat nyt palkinnon – "Välillä saa olla tyytyväinenkin"

Iivo Niskasen Tour päättyi tuskien taipaleeseen – “Lonkankoukistaja ja nivunen kramppasivat, keuhkot olleet kolme päivää p**kana”

Kymppisakki jäi suomalaishiihtäjiltä haaveeksi – Niskanen myönsi: "Keula on järjettömän kova"

Tourin ensikertalainen Vilma Nissinen ajatteli, ettei mäki lopu ikinä – "Kestävyysurheilua parhaimmillaan"

Kun keskisyke on yli 180 ja pohkeet kramppaavat – kuudesti Alpe Cermisille kivunnut Sami Jauhojärvi kertoo, miltä loppunousu tuntuu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat