Kommentti: Nuorten MM-kisat oli lähes täydellinen tapahtuma – turnauksesta löytyi silti häpeätahra, jota suomalaiset yrittivät kiillottaa

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-turnaus oli taas tyylikäs näyteikkuna lajin tulevaisuuteen, mutta kisojen kipupiste näkyi hyvin kotikatsomoihin asti, kirjoittaa toimittaja Jussi Paasi.

Kanadan ja Venäjän välinen U20 MM-loppuottelu ei jättänyt katsojia kylmäksi Ostravassa. Kuva: IIHF Images - Andrea Cardin

OSTRAVA. Tästä ei lätkäturnaus enää parane. Intensiteetti hivelee silmiä, tempo huimaa ihanasti päätä. Lähes kaikki ikäluokan parhaat pelaajat paikalla – ja peli sen mukaista. Yksilötaito on käsittämättömällä tasolla.

Kisojen kliimaksi oli juuri sellainen kuin se parhaimmillaan voi olla. Finaalissa Venäjä ja Kanada mittelivät tavalla, joka ei jättänyt ketään kylmäksi. Kaikki oli koko ajan pelissä, jokaisella pelaajalla, jokaisessa vaihdossa. Mikä näytelmä!

Kirjoitin ennen Tshekin kisojen alkua nuorten MM-lätkän kauneudesta. Ostravassa ja Trinecissä pelattu turnaus oli jälleen kerran hieno näyteikkuna jääkiekon tulevaisuuteen. Näistä pelaajista muokkautuvat muutamien vuosien aikana ne lajin kirkkaimmat tähdet.

Runsaslukuista tshekkiläistä kiekkoyleisöä hemmoteltiin parin viikon ajan huolella. Peleissä sattuu ja tapahtuu niin paljon kaikkea, että viihdearvo on jatkuvasti huipussaan. Otetaan vaikkapa Venäjän ja Ruotsin välieräkamppailun avauserä: viisi komeaa maalia, 20 minuuttia täyttä hurlumheitä. Valmentajille ajoittain harmaita hiuksia tuottavaa, mutta katsojille äärimmäisen nautinnollista jääkiekkoviihdettä! Ja tämän viihteen päälle ymmärretään myös Suomessa.

Suomalaiset yrittivät kiillottaa kisojen häpeätahraa

Tapahtuma oli lähes täydellinen. Lähes. Yksi Suomen kotisohvillekin näkynyt häpeätahra näistä karkeloista nimittäin löytyi. Tuomaritoiminta ei ollut huippulaatuisen pelin tasolla. Ja myös kurinpito on retuperällä, sillä päähän kohdistuneista taklauksista selvisi lähes poikkeuksetta ilman jatkoseurauksia. Kansainvälisen jääkiekkoliiton levällään oleva kurinpito-osasto on niin laaja ja outo sekamelska, että se ansaitsee jossain vaiheessa oman kommenttinsa.

En missään nimessä tarkoita, että kisojen kaikki tuomarit olisivat olleet heikkotasoisia. Turnauksessa nähtiin paljon erinomaisia suorituksia raitapaidoilta. Kärjessä porskuttivat sinivalkoiset erotuomarit. Nuoret Leijonat ei yltänyt finaaliin, mutta kaksi suomalaista selvitti sinne tiensä. Loppuottelun päätuomarit olivat Kristian Vikman ja Lassi Heikkinen.

He näyttivät mallia siitä, minkälaista tuomarityöskentelyn olisi koko kisojen ajan pitänyt olla. Vikman ja Heikkinen venyivät kovimmassa paikassa nappisuoritukseen. Ihailtavaa kylmäpäisyyttä, pelin hengen aistimista, rohkeita tuomioita, oikeaa sijoittumista jäällä ja eri tilanteiden tarkkaa tunnistamista.

Valitettavasti oikeudenjakajien taso oli näissä karkeloissa hirvittävän kirjava. Esimerkiksi Suomen ja Ruotsin välinen pronssipeli oli tuomaroinnin osalta suorastaan karmeaa katsottavaa. Kolmannen erän puolivälin tienoilla yritin noin viiden peliminuutin ajan pitää lukua viheltämättä jääneistä rikkeistä. Lopetin laskemisen kun kymmenen tuli täyteen. Ja samassa ottelussa oli aiemmin pilli ollut todella herkässä.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton kannattaisi ottaa mallia Suomesta. Härmässä erotuomaritoiminta on huomattavasti tasalaatuisempaa ja johdonmukaisempaa kuin tässä maailman hienoimmassa jääkiekkoturnauksessa. SM-liigan tuomarit tekisivät taatusti parempaa jälkeä kuin mitä Tshekissä keskimäärin nähtiin.

Ja sitten tämä turnaus olisi täydellinen.

Lue myös: