Kanada palasi maailmanmestariksi dramaattisesti – Venäjä suli MM-finaalin ratkaisevilla hetkillä uskomattomalla tavalla

Kanada nousi kahden maalin takaa voittoon ja alle 20-vuotiaiden MM-kultaan.

Kanada nousi kahden maalin takaa maailmanmestariksi
Kanada nousi kahden maalin takaa maailmanmestariksi

Kanada on jääkiekon nuorten maailmanmestari. Kanadalaiset kaatoivat sunnuntain loppuottelussa Venäjän lukemin 4-3.

Runsaista loppulukemista huolimatta avausmaalia saatiin odotella ottelun puoliväliin asti. Kanadan jatkuva jäähyily kostautui, kun Nikita Aleksandrov ohjasi siniviivalta tulleen laukauksen maaliin ylivoimalla.

Pian johtomaalin jälkeen Venäjä sortui itse rangaistuksiin. Loppuottelun suomalainen päätuomarikaksikko tuomitsi samalla vihellyksellä kaksi jäähyä, jotka antoivat Kanadalle pitkän kahden miehen ylivoiman. Tätä ehdittiin pelata vain 22 sekuntia ennen kuin Dylan Cozens laittoi laukauksen paluukiekon verkkoon.

Kun hanat kerran aukesivat, osumia tehtiin peräjälkeen vielä kolmaskin. Toista erää oli pelaamatta viisi minuuttia, kun kanadalaismaalivahti Joel Hofer pomputti kiekkoa torjunnan jälkeen ja Grigori Denisenko huitoi sen maaliin, palauttaen venäläisjohdon taululle.

Venäjän johto mureni pikatahdissa

Kolmannen erän puolivälissä ilmassa oli lopun alkua, kun Venäjän nelosketjun vahva päätypeli tuplasi johdon. Maksim Sorkin kyttäsi syöttöä täydellisessä paikassa ja laukoi tarkan kudin aivan Kanadan maalin yläkulmaan. Kanada kuitenkin kuittasi heti seuraavassa vaihdossa Connor McMichaelin onnekkaalla ohjauksella.

Juniorikiekko osoitti arvaamattomuutensa ja Kanada sinnikkyytensä kivutessaan äänekkään fanilaumansa kannustamana vielä tasoihin ylivoimalla. Upea syöttökuvio päättyi Barrett Haytonin täydelliseen laukaukseen ja 3-3-osumaan.

Alle 20-vuotiaiden finaali oli jälleen maineensa veroinen ja pelin intensiteettitaso pysyi korkeana alusta loppuun. Ratkaisukin saatiin dramaattiseen tyyliin, kun Venäjän puolustus ja maalivahti nukahtivat pahemman kerran. Akil Thomas rynnisti irtokiekon perään ja nosti sen rystyltä maaliin maalivahti Amir Miftahovin hämmästellessä.

Kanada ei ottelun ensimmäisestä johtoasemastaan luopunut, vaan ottelun loppuhetket muuttuivat jäähyjen sumaksi. Tasoitusta ei kuulunut, joten ottelua kahdella maalilla kolmannen erän puolivälissä johtanut Venäjä joutui tyytymään hopeamitaliin.

Edellisen kerran Kanada juhli kultaa kaksi vuotta sitten. Venäjälle hopeamitali puolestaan on paras saavutus vuoden 2016 jälkeen, mutta finaalitappio jo kolmas peräkkäin.

Aiemmin sunnuntaina Ruotsi voitti Suomen turnauksen pronssiottelussa.

Lue myös: