Iivo Niskasen uran ensimmäinen Tour päättyi karuun pettymykseen, mutta päävalmentajan usko olympiavoittajaan on horjumaton: "Uskon, että hänestä on Tour de Skin voittajaksi"

Iivo Niskanen hiihti ensimmäistä kertaa urallaan Tour de Skin alusta loppuun. Maajoukkueen miesten päävalmentaja uskoo, että Niskasesta kuoriutuu kiertuehiihtäjä.

hiihto
Iivo Niskanen
Juuri päättynyt Tour de Ski oli Iivo Niskaselle ensimmäinen, jonka hän hiihti loppuun asti.Lehtikuva / Jussi Nukari

Iivo Niskanen starttasi ensimmäistä kertaa Tour de Skille jo vuonna 2013. Tuolloin hän osallistui vain Oberstdorfin prologille ja jätti tämän jälkeen leikin kesken. Vuosina 2015 ja 2016 hän jätti Val di Fiemmen viimeiset osakilpailut väliin, ja kahtena seuraavana vuonna hän osallistui vain ensimmäisille etapeille.

Tänä vuonna Niskanen ilmoitti jo kauden alussa, että Tour de Ski on hänelle tärkeä tavoite ja hän aikoo hiihtää sen alusta loppuun. Sen Niskanen tekikin, vaikka viimeinen etappi oli hänelle tuskien taivalta.

Kramppien kanssa taistellut Niskanen kertoi Yle Urheilun haastattelussa, että hänellä oli ollut ongelmia keuhkojen kanssa usean päivän ajan, eikä hän olisi hiihtänyt viimeistä etappia, ellei siinä olisi ollut panosta.

Miesten päävalmentajan Teemu Pasasen mielestä Niskasen kymmenes sija Tourin kokonaistuloksissa oli ok-suoritus.

– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun hän lähti hiihtämään koko Touria loppuun. Oli arvoitus, miten hän tällaisen Tourin kestää. Viimeinen päivä oli rankka ja viimeisissä päivissä huomasi, että kiertue rupesi painamaan, Pasanen sanoi Yle Urheilulle.

Epäonnistumisia ja yksi onnistuminen

Niskasen Tourin avaus Lenzerheidessa 15 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisassa oli pettymys, sillä hän putosi kärkitaistosta 11. sijalle. Seuraavan päivän vapaan sprintissä hän jäi suureksi pettymykseksi ilman jatkopaikkaa.

Toblachin ensimmäisen osakilpailun, 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kisan, 11. sijan jälkeen Niskanen oli jo luovuttamassa Tourin kärkitaistoa, mutta seuraavan päivän kolmas sija 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan takaa-ajokisassa muutti jälleen kurssia.

Val di Fiemmessä Niskanen joutui jälleen pettymään, sillä hän sijoittui 15 kilometrin perinteisen yhteislähtökisassa vasta 11:nneksi. Seuraavan päivän perinteisen sprintissä hän sai kuitenkin onnistumisen, kun hän sijoittui 9:nneksi. Tourin päätösetapilla, 10 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisassa Niskanen hyytyi kuitenkin 27:nneksi.

– Hänen suorituksensa eivät olleet lopussa aivan sitä normaalia, mitä hänellä oli ollut aikaisemmissa yksittäisissä kisoissa. Sellaisissa, joilla hän oli saanut huippusuorituksia aikaan, Pasanen sanoi.

Lisää kiertueita, lisää kovuutta

Vaikka Niskasen ensimmäisestä kokonaisesta Tourista jäikin mollivoittoinen maku, Pasanen uskoo, että Niskasesta kuoriutuu vielä kiertuehiihtäjä.

– Uskon, että Niskasesta on Tour de Skin voittajaksi. Kun hän hiihtää näitä muutaman, oppii hiihtämään näitä, niin hän saa tarvittavaa kovuutta.

Pasasen mielestä tämä kausi on erilainen Niskaselle monelta osin. Ei vain Tourin takia tai siksi, ettei tänä kautena hiihdetä arvokisoja, vaan siksi, että Niskanen ei nyt valikoi yksittäisiä kisoja kalenteriinsa.

– Iivolla on ollut tarkoitus hiihtää viikonloppu viikonlopun jälkeen kisoja, Pasanen sanoi.

Lue myös:

Iivo Niskasen Tour päättyi tuskien taipaleeseen – “Lonkankoukistaja ja nivunen kramppasivat, keuhkot olleet kolme päivää p**kana”

Tour de Ski on puristanut Iivo Niskaselta jo parhaat sprinttimehut pois – “Ei ollut enää mitään annettavaa”

Iivo Niskanen ei kestänyt omaa, kovaa vetoaan – “Ei ollut yhtään rahkeita enää lopussa”

Iivo Niskanen oli päättänyt taktiikan jo eilen, ratkaisupaikka oli kuin kopio Pyeongchangista – "Se oli lähellä limittiä"

Iivo Niskanen nieleskeli pettymystä maalissa – “Se on Tour meikäläisen osalta jo taputeltu”

Pettynyt Iivo Niskanen koki pahan takaiskun Tourilla – “Aika hyvä päivä saa osua Toblachiin ja Val di Fiemmeen, että tästä vielä noustaan”

Saksalaisten kamikaze-taktiikka sai Iivo Niskasen turvautumaan vauhdinpitoon – "Se ei tuntunut loppua kohti oikealta ratkaisulta"

Suomalainen hiihto ei ole pysynyt pelissä mukana – Sami Jauhojärvi vaatii harjoitteluun muutosta: "Pelkällä hapenotolla ei pysty enää myllyttämään näissä kisoissa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat