Kommentti: NHL-kauden pahin floppi voidaan korjata vain kurinpalautuksella – Nashvillella ei ollut muuta mahdollisuutta kuin antaa Laviolettelle potkut

Uuden päävalmentajan tärkein tehtävä on palauttaa kuri musiikkikaupunkiin, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Peter Laviolette ehti valmentaa Nashvilleä vuodesta 2014 lähtien. Kuva: Getty Images

Ei David Poile sitä mielellään tehnyt.

Nashvillen GM oli antanut ennen maanantaita 37-vuotisella NHL-urallaan valmentajalle kenkää kesken kauden vain kolme kertaa. Peter Lavioletten potkuista tuli neljännet. Kaaos musiikkikaupungissa on tällä haavaa sitä luokkaa, ettei sympaattisena herrasmiehenä tunnetulle Poilelle jäänyt vaihtoehtoja.

Valmentajien päivittäisen työn laatua on usein vaikea arvioida ulkopuolelta, mutta Nashvillen tapauksessa seurajohdon päätöstä on helppo ymmärtää. Laviolette menetti aluksensa hallinnan jo tovi sitten, eikä käsillä ollut pienimpiäkään merkkejä siitä, että luotsi voisi saada tilanteen vielä haltuunsa.

Joukkue ei enää kuunnellut valmentajaansa.

Kurittomuus on toistunut

Lavioletten työsuhteen keskeyttämistä on helppo ymmärtää myös valmentajan historian vuoksi. Näin menestynyt yhdysvaltalaisluotsi on mennyt pohjaan aiemminkin. Laviottelen joukkueet ovat olleet monin paikoin viihdyttäviä katsella, mutta lähes poikkeuksetta kurittomia, ja lopulta käsillä on aina ollut farssi, mikä on johtanut erottamiseen.

Tämä oli pelin henki myös Philadelphiassa vuosikymmenen alussa.

Flyersin kanssa Stanley Cupin finaaleihin kesällä 2010 edennyt Laviolette sai joukkueen pelaamaan näyttävää kiekollista peliä, mutta viisikkopelin lainalaisuuksista ryhmällä ei ollut tuon taivaallista ymmärrystä. Edellä mainitut Stanley Cupin loppuottelut Chicagon ja Philadelphian välillä olivat vuosikymmenen huolimattomimmat, todelliset vauhtiajot.

Kurittomuus karkasi kuitenkin lopulta kintaasta, mikä johti Lavioletten erottamiseen syksyllä 2013 jo kolmen ottelun jälkeen.

Nashvilleen kesällä 2014 palkattu Laviolette on jatkanut vapaan kasvattamisen tiellä myös Tennesseessä. Harva muistaa, että Nashvillen viisikkopelaaminen oli täydessä kaaoksessa jo syksyllä 2016, vain muutama kuukausi ennen kuin Predators jyräsi monien yllätykseksi Stanley Cupin loppuotteluihin.

Nashville on pelannut kaikki Laviottelen vuodet isojen riskien vauhtikiekkoa, missä joukkueen on annettu hyökätä huolimattomasti puolustamisen kustannuksella. Kun peli toimii, se on tehokasta ja näyttävää, mutta jos joukkue lipsuu yhtään, palapeli murenee karmivalla tavalla.

Ilmeet ovat olleet vakavia Nashvillen vaihtopenkillä. Kuva: Getty Images

Onkin ollut niin, että Predators on käyttänyt saamiaan vapauksia liian usein väärin, mikä on näkynyt ylivoimahyökkäysten ja vaarallisten maalipaikkojen loputtomana virtana omassa päässä. Kun samaan aikaan joukkue on pelannut laiskasti omiin ja omalla alueella, pelaaminen on näyttänyt todella rumalta.

Vapaa kasvattaminen on ollut Laviolettelta raskas virhearvio, sillä NHL-maailma on muuttunut radikaalisti viime vuosina. Ei Nashvillella ole sellaista pelaajamateriaalia käsissään, jolla se voisi lähteä vauhtiajoihin liigan huippujoukkueita vastaan. Ylipäätään se, ettei Laviolette saanut kitkettyä kollektiivista löysäilyä pelistä, oli luotsilta massiivinen epäonnistuminen.

Toisaalta on myös niin, että kun joukkuetta on alusta asti kasvatettu veltosti, siimoja on vaikea kelata takaisin myöhemmin.

Peiliin katsomisen paikka

Vielä ei ole tiedossa, kuka korvaa Lavioletten Nashvillen päävalmentajana, mutta selvää on jo nyt, mikä on tuoreen päävalmentajan tärkein tehtävä. Kurin on palattava Broadwaylle. Kaikenlaiseen sooloiluun on puututtava välittömästi ja viisikkopelin perusarvojen palattava kaiken keskiöön.

Nashvillella on edelleen erittäin laadukas pelaajisto, joka on monilta osin joko parhaassa iässä tai tulossa parhaaseen ikään. Minkäänlaisesta menestyksestä on kuitenkaan turha haaveilla niin kauan kuin parhaat pelaajat eivät laita joukkueen etua omansa edelle.

Sooloilu ja välinpitämätön kaartelu on mennyt liian pitkälle.

Vaikka Laviolette maksoi käsillä olevasta fiaskosta työpaikallaan, pelaajistolla on tehdyn ratkaisun jälkeen niin ikään peiliin katsomisen paikka. Jos yksilöt eivät löydä nopealla tahdilla tekemiseensä ryhtiä, muutoksia aletaan tehdä pelaajistoon. Se taas tarkoittaisi todennäköisesti niin sanotun mestaruusikkunan lopullista sulkeutumista kaupungissa hetkeksi.

Varmaa oli lopulta vain, että jotakin oli tehtävä. Nashville on ollut yksi kuluvan NHL-kauden suurimmista pettymyksistä, eikä ainoastaan tulosten osalta. Joukkueen pelaaminen on ollut monin paikoin karmivan näköistä. On kiistaton tosiasia, että Laviolette vei Nashvillen uusille tasoille – ja lopulta finaaleihin – mutta luotsi myös kadotti joukkueelta identiteetin.

Nashville tunnettiin ennen Laviolettea äärimmäisen kurinalaisena laadukkaan viisikkopelin joukkueena. Jenkkiluotsi toi Nashvillen peliin uuden hyökkäyspelaamisen elementin, mutta ehkä lopulta muutos oli liiankin radikaali. Menestyäkseen Nashvillen on otettava askel taaksepäin – ei sen tarvitse takavuosien nihilismiin palata, mutta voitoilla leikkimisen on loputtava.

Lue myös: