Hyppää sisältöön

Alle 12-vuotiaat voimistelijat eivät saa enää meikata kilpailuihin ja hiusvärien käyttöä rajoitetaan – Voimisteluliitto hakee sääntöuudistuksella vastuullisuutta

Esteettisissä lajeissa, kuten voimistelussa, ulkonäköön liittyvät asiat opitaan usein jo lapsuusiän kilpailuissa.

Joukkuevoimistelun huippujoukkue Minettien kilpailumeikki oli viime kaudella näyttävä. Voimistelun uusi meikkauskielto ei koske yli 12-vuotiaita voimistelijoita. Kuva: Carita Berg

Voimisteluliitossa on käynnissä vastuullisen voimistelukulttuurin kehitystyö, johon yhtenä osana liittyvät myös sääntöuudistukset. Yksi, erityisesti nuoria voimistelijoita koskeva uudistus, on meikkaamisen kieltäminen alle 12-vuotiailta kilpailijoilta. Ikärajaan päädyttiin, koska se on voimistelussa lapsuusvaiheen yläikäraja.

– Me haluamme, että jokainen saa nauttia kilpailemisesta omana itsenään ja voimistelu on siinä keskiössä, eivätkä ulkoiset asiat, kuten meikkaaminen, kertoo Voimisteluliiton voimistelutoimen johtaja Susanna Porola.

Sääntöuudistusta tehdessä Voimisteluliitto otti mallia myös muista estettisistä lajeista, kuten tanssista ja luistelusta ja sitä kautta rakensi oman linjansa. Myös kestävän kehityksen näkökulma on huomioitu, sillä nyt kaikenikäisiltä kilpailijoilta kiellettiin hiusvärin käyttö.

– Meille olosuhteet ovat erittäin tärkeitä ja erityisesti hiusväreistä on tullut ongelmia, kun ne ovat tahrineet isoja voimistelumattoja ja niiden pesettäminen on vaikeaa ja maksaa monia tuhansia euroja, Porola jatkaa.

Susanna Porolan mukaan hiusvärit saattavat tahrata voimistelumattoja. Kuva: Marika Aho

Sääntöuudistusta ei ole tarkoitus laajentaa vanhempia ikäluokkia koskevaksi, mutta sääntölinjauksessa mainitaan, että kaikkiin ikäsarjoihin suositellaan kevyttä ja raikasta meikkaamista, jotta voimistelija olisi mahdollisimman luonnollisen näköinen. Näytöstapahtumissa ja lajien teemakilpailuissa meikit ovat edelleen sallittuja kaiken ikäisille.

Nuoretkin tottuneita meikkaajia

Nuoret voimistelijat oppivat jo pienestä pitäen kiinnittämään huomiota ulkonäköön kilpailutilanteissa. Voimistelu- ja urheiluseura Elisen 11-vuotiaat joukkuevoimistelun harrastajat Iiris Mikkilä ja Linnea Mankinen ovat tottuneet meikkaamaan jo 8-vuotiaasta lähtien. Ensi vuonna tyttöjen pitää kuitenkin kilpailla ilman meikkiä.

– On se vähän ärsyttävää, ettei saa enää meikata, mutta ei se haittaa, kun pääasia on kuitenkin se voimistelu, miettivät tytöt.

Kilpailuihin laittauminen ei ole ollut tyttöjen mielestä vastenmielistä tai rasittavaa. Usein kilpailuihin valmistaudutaan joukkueen kanssa yhteisvoimin ja se tuo myös hyvää kilpailufiilistä voimistelijoille sekä vahvistaa joukkuehenkeä.

– Se on ollut kivaa, kun on saanut yhdessä meikata, tytöt jatkavat.

Linnea Mankista ja Iiris Mikkilää ei uusi sääntömuutos haittaa, koska heidän mielestä tärkeintä on voimistelu. Kuva: Marika Aho

Vanhemmilla voimistelijoilla meikkaus osana kilpailuihin keskittymistä

Esteettisissä lajeissa on tärkeää näyttää tuomaristolle taitonsa, mutta myös elämyksen tuottaminen katsojille on isossa roolissa. Tästä syystä kasvojen ilmeitä korostetaan ja tehdään näyttävät kilpailumeikit.

Rytmisen voimistelun naisten maajoukkueen jäsenillä on monien vuosien kokemus kisoihin valmistautumisesta. Hiusten ja meikin laitto kuuluukin osana valmistautumiseen.

– Minulla menee sellainen puolitoista tuntia, kun laitan hiukset ja meikin kilpailuja varten. Se on tosi hyvä hetki keskittyä kilpailuihin tai sitten ajatella jotain ihan muuta, kertoo maajoukkueen jäsen Milja Närevaara.

Voimistelijoiden ulkonäköpaineista puhutaan usein, mutta maajoukkueessa ne eivät ole olleet ongelma.

– Lähinnä itseltä tulee paineita, kun haluaa näyttää nätiltä. Paineet eivät niinkään tule ulkopuolisilta ihmisiltä, miettii Närevaara.

Kodeilta kiitos sääntöuudistukselle

Varsinkin pienempien voimistelijoiden kohdalla kotiväen apu kilpailuihin laittautumisessa on ollut tärkeää, mutta toisaalta paljon aikaa vievää. 15-vuotiaan voimistelijan äidillä Mari Marjonevalla on monen vuoden kokemus kilpailukampausten ja -meikkien teosta. Muistissa on myös hyvin se, kuinka hän joukkueenjohtajana teki kilpailumeikkejä pienten voimistelijoiden joukkueelle.

– Olihan siinä paljon aikaa vievä ja aikamoinen homma tehdä 11 tytölle kisameikki ja kampaus, joten sinänsä sääntöuudistus on kyllä hyvä ja säästää kotiväen aikaa, miettii Marjoneva.

Rytmisen voimistelun maajoukkueen jäsen Milja Närevaaran mielestä meikkaaminen on tärkeä osa kilpailuihin valmistautumista. Kuva: Marika Aho

Voimistelijoiden ulkonäköpaineisiin Marjoneva on törmännyt lähinnä netissä.

– Meillä kotona ei onneksi ole ollut ulkonäköpaineita, mutta nettikeskusteluissa niihin on törmännyt. Lähinnä ne ovat vartalonmuotoon liittyviä, ei niinkään meikkeihin tai pukuihin liittyviä keskusteluja, Marjoneva kertoo.

Muissa lajeissa vaihtelevia käytäntöjä

Taitoluistelu ja kilpatanssi ovat myös esteettisiä lajeja, joissa ulkonäköön kiinnitetään paljon huomiota. Nuorten ulkonäköä määrittävät säännöt ovat lajeissa kuitenkin erilaiset.

– Meillä on kilpatanssissa ollut jo pitkään säännöissä sellainen rajoitus, että alle 14-vuotiaat eivät saa käyttää rusketusvoiteita, meikkiä tai hiuskoristeita. Lisäksi pukujen tulee olla yksinkertaisia, kilpatanssin ammattivalmentaja Soile Näsänen kertoo.

Sääntö ja sen määrittämä 14 vuoden ikäraja on herättänyt keskustelua tanssipiireissä aika ajoin.

– Jonkin verran on ollut puhetta esimerkiksi meikkausasiasta ja onko ikäraja sopiva, kun esimerkiksi monet 13-vuotiaat meikkaavat jo arjessakin, mutta kilpailuihin ei saa laittaa meikkiä ollenkaan, Näsänen jatkaa.

Voimistelijoiden meikki ja hiusten väri on usein suunniteltu sopimaan yhteen kauden teeman kanssa. Kuvassa OVO Teamin voimistelijoita. Kuva: Sami Ilvonen

Taitoluistelussa ei ole lähdetty määrittämään ulkonäköön liittyviä asioita säännöillä.

– Jäähalliolosuhteet ovat aika raa'at, kun on vitivalkoinen jää ja kirkkaat valot, joten emme pistä pahaksi, vaikka nuorella olisi poskipunaa kasvoissa. Se on myös monelle nuorelle valmistautumista kilpailusuoritukseen, taitoluistelutuomari Pia Alhonen kertoo.

– Uskon, että se tuo monelle nuorelle vähän ekstraa ja itseluottamusta siihen kisatilanteeseen, kun saa laittaa meikkiä ja vähän koristetta hiuksiin, vaikka sillä ei tuomarin näkökulmasta ole vaikutusta arvosteluun.

Lue myös:

.
.