Suora

  • Koruja juhliin ja mielenosoituksiin
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Aviopari katoaa

Kommentti: Nyt pitää onnistua, Joel Pohjanpalo! Mykistävä tilasto osoittaa suomalaiskärjen tehokkuuden – harvinaiseen sopimukseen ei ole syytä tyytyä

Joel Pohjanpaloa uhkaa kuntoutumisestaan huolimatta juuttuminen Leverkusenin penkille, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Joel Pohjanpalo Leverkusen
Joel Pohjanpalo kaipaa kipeästi peliminuutteja.AOP

Aloitetaan karulla faktalla. Joel Pohjanpalo on edellisen kerran ollut seurajoukkueensa Leverkusenin avauskokoonpanossa kilpailullisessa ottelussa yli kolme vuotta sitten. Vielä karumman faktasta tekee se, että kerta on jäänyt toistaiseksi ainoaksi.

Pohjanpaloa, 25, epäonnisempaa jalkapalloilijaa on Bundesliigasta vaikea löytää. Leverkusen-uran alku syksyllä 2016 oli kuin unelmaa. Ensimmäisessä liigaottelussa syntyi heti maali. Se oli vasta lämmittelyä, sillä ensiesiintyminen kotiyleisölle hakee vertaistaan Euroopan huippusarjoissa. Pohjanpalo takoi vartissa hattutempun päästyään vaihdosta kentälle Hamburger SV:tä vastaan.

Sitten alkoi loukkaantumiskierre, joka näyttäisi olevan vihdoin ja viimein päättymässä. Nilkan telaluussa ollut rasitusvamma piti Pohjanpalon kokonaan sivussa pelikentiltä viime kaudella. Jopa uran jatko oli vaakalaudalla.

Pohjanpalo palasi piinallisen odotuksen jälkeen Leverkusenin kokoonpanoon syyskuussa, mutta maajoukkueessa tuli jälleen takapakkia uuden nilkkavamman muodossa. Nyt Pohjanpalo on täydessä pelikunnossa. Viime viikonloppuna hän pääsi heti maalin makuun harjoitusottelussa Espanjassa.

Vastoinkäymisistä huolimatta ainakin Leverkusenin johtoportaassa luotetaan Pohjanpaloon, sillä suomalaiselle sorvattiin syksyllä 2018 peräti vuoteen 2022 asti ulottuva jatkosopimus. Näin loukkaantumisherkän pelaajan kohdalla vastaava pahvi on Euroopan huippuseuroissa harvinaisuus.

Joel Pohjanpalo 2016
Ensimmäinen kotiottelu ja hattutemppu. Kannattajat villiintyivät Pohjanpalon suorituksista syksyllä 2016.Getty Images

Tuleeko näyttöpaikkoja?

Kunnossa pysyessään Pohjanpalo on vahvimmin tyrkyllä Teemu Pukin kaveriksi Huuhkajien hyökkäykseen kesän EM-lopputurnauksessa. Asiaan liittyy kuitenkin iso mutta. Jos ja kun Pohjanpalo jää kevääksi Leverkuseniin, peliminuutit uhkaavat jäädä vähiin. Silloin isommissa rooleissa pelaavien suomalaishyökkääjien osakkeet nousevat suhteessa Pohjanpaloon.

Leverkusen pelaa päävalmentaja Petr Boszin alaisuudessa pääsääntöisesti yhdellä hyökkääjällä. Kevin Volland ja Lucas Alario eivät ole paukutelleet kummoisia maalimääriä, mutta saako Pohjanpalo heidän takanaan kunnon näyttöpaikkaa?

Saksassa lempinimeä “Danger” kantavalla Pohjanpalolla on kuluvalta Bundesliigan kaudelta plakkarissa yksi peliminuutti. Penkillä hän on istunut kahdeksan kokonaista ottelua. Ilman muiden hyökkääjien loukkaantumisia tilanne tuskin merkittävästi muuttuu.

Huuhkajien ja Pohjanpalon kannalta kevään kattava lainasopimus johonkin toiseen seuraan olisi järkevä ratkaisu. Leverkusen pitää Pohjanpalon tasoista maalinsylkijää mielellään kolmoshyökkääjänä ja haluaa mahdollisesti itse tarkkailla suomalaisen nilkan kuntoa ja säädellä rasitusta. Ilman Pohjanpalon omaa aktiivisuutta lainasiirtoa ei tapahdu.

Ottajia suomalaisella olisi varmasti. Vaikka Pohjanpalon minuutit ovat jääneet vuosien varrella vähiin, on hän tehnyt Leverkusenissa pelaamissaan 22 ottelussa kahdeksan maalia. Suomalainen on siis tehnyt maalin jokaista pelaamaansa 52 minuuttia kohden.

Tilastot osoittavat, että Pohjanpalo on ollut Bundesliigassa todellinen supervaihtomies. Olisi mielenkiintoista nähdä, mihin HJK-kasvatin rahkeet riittäisivät avauskokoonpanon hyökkääjänä. Leverkusenissa se vaikuttaa epätodennäköiseltä.

Bundesliiga palasi perjantaina talvitauolta. Pohjanpalon ja Lukas Hradeckyn Leverkusen kohtaa sunnuntaina Paderbornin vieraskentällä kello 19.

Lue myös:

Puolitoista vuotta maajoukkueesta sivussa ollut Pohjanpalo ei tullut vain katselemaan, vaan taistelemaan peliajasta – "Joukkueen suunta on ollut oikea ja olemme nyt melkein huipulla"

Joel Pohjanpalon pitkä piina ohi – mysteerivamma on parantunut

Leverkusen jaksaa odottaa Pohjanpalon toipumista, päävalmentaja toivoo suomalaista pelikuntoon ensi kaudeksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat