1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. paini

Petra Olli palaa todella pitkältä kilpailutauolta – painonpudotuksen kanssa kova työ ennen olympiakarsintoja: "Onneksi ei ollut kinkkua joulupöydässä"

Petra Olli kilpailee ensi viikolla ensimmäistä kertaa yhdeksään kuukauteen.

Petra Olli.
Petra Olli on yhä ilman olympiapaikkaa

Painin maailmanmestari ja suomalaisen naispainin suurin tähti Petra Olli pääsee ensimmäistä kertaa pitkään aikaan tositoimiin Rooman kansainvälisessä turnauksessa ensi viikolla. Loukkaantumiset ja sairastelut pitivät Ollin pitkään sivussa ja muun muassa syksyn MM-kisat jäivät väliin.

Olli osasi valmentajansa Ahto Raskan kanssa tehdä päätöksen, ettei kisoihin kannata lähteä puolikuntoisena. Kisataukoa tulee kaikkiaan noin yhdeksän kuukautta. Edellisen kerran Olli paini kilpailumielessä EM-kisoissa viime vuoden huhtikuussa.

– Viimeisimmästä kisasta on jonkin verran aikaa. Terveys on kohdillaan, ei ole tullut sillä puolella takapakkia. Katsotaan, miten korvien väli pelaa. Mukavaa päästä vihdoin mittaamaan, mikä kisakunto on. En usko, että mitään huippusuoritusta tulee alkuvuodesta. Sellaista tasapaksua Petraa, Olli arveli Yle Urheilulle.

– Roomassa on tärkeintä saada muutama kisaottelu. EM-kilpailut helmikuussa ovat seuraava mittari. Panokset ovat kevään olympiakarsinnoissa, siellä on onnistuttava.

Olli on erilaisessa tilanteessa kuin Rion olympialaisten alla. Silloin olympiapaikka oli selvillä hyvissä ajoin.

– Vuodet eivät ole toistensa kaltaisia. Rion olympiavuoteen valmistauduin olympiapaikka taskussa. Nyt ei ole minkäänlaista varmuutta, pääsenkö olympialaisiin. Luottavaisena menen kuitenkin eteenpäin. Tavoitteena on ottaa olympiapaikka heti ensimmäisestä karsinnasta.

Olympialaisissa 62 kilon sarja

Euroopan olympiakarsinta on vuorossa maaliskuussa Budapestissa. Sieltä kaksi parasta saa paikan Tokioon.

Ollilla on edessä tarkat ajat myös painonpudotuksen suhteen. Rion olympialaisissa hän paini vielä 58 kilon sarjassa, mutta sen jälkeen sarja on ollut 65 kiloa. Roomassa ja EM-kisoissa sarjana on yhä 65 kiloa, mutta olympialaisissa sarjajako on erilainen, joten Olli painii siellä 62 kilon sarjassa. Siinä sarjassa on siis painittava myös olympiakarsinnoissa.

Alle 62 kilon sarjaan pääseminen ei ole helppoa. Nykyään siinä painossa täytyy olla kisapäivänä, mikä on täysin eri asia kuin olla siinä painossa edellisenä päivänä.

– Onneksi pääsin Viron puolelle viettämään joulua, siellä ei ollut kinkkua joulupöydässä. Ruokailua pitää tarkkailla, että pääsee sarjaan. Tiukkaa tekee, mutta se kuuluu asiaan, Olli sanoi.

Jos Euroopan olympiakarsinnasta ei tule kisapaikkaa, edessä on vielä maailmankarsinta huhti-toukokuussa Sofiassa. Myös siellä on kaksi paikkaa jaossa. Ollin valmentaja Ahto Raska näkee suojattinsa tilanteen positiivisena.

– Petra on hyvällä tiellä. Syksy oli hyvä, aloitimme maltillisesti ja loppuvuonna nostimme tehoja. Kuntopiikki rakennetaan maaliskuun Euroopan olympiakarsintoihin.

Myös Raska korostaa sitä, että Roomasta tärkeintä on saada ottelutuntumaa ja onnistumisen kokemuksia. Turnausvoitto ei ole niinkään vielä tähtäimessä.

Olli perusti tyttöjen painikoulun

Olli, 25, on tehnyt Raskan kanssa myös uuden aluevaltauksen. He ovat perustaneet painikoulun, jossa kahdeksan suomalaista 14–16 -vuotiasta tyttöpainijaa harjoittelee ja käy koulua Kuortaneen urheiluopistossa. Vastuuvalmentajana on Tiina Vainionpää, mutta myös Olli ja Raska osallistuvat valmennukseen ehtiessään.

– Vuosi 2020 ja uudet kuviot. 2010-luvulla tuli kirjoitettua eräänlaista naispainihistoriaa. Toivotaan, että nämä nuoret olisivat seuraavia historiankirjoittajia. Paini on antanut paljon ja on mukavaa antaa jotain takaisin, Olli sanoi.

Olli korostaa, että Kuortaneelle tulleet tytöt ovat tehneet ison uhrauksen tullessaan eri puolilta Suomea painin vuoksi Kuortaneelle.

Petra Ollia ja Ahto Raskaa haastatteli Vesa-Matti Savinen.

Lue myös:

Petra Ollin kaikki paukut kevään olympiakarsintoihin – "Puhtaalta pöydältä kohti parempaa huomista"