Suomen kovin taistelupari jakaa työpaikan, treenit ja kilpasarjan – toistensa avulla he kamppailevat keskenään yhdestä ainoasta olympiapaikasta

Arvi Savolainen ja Elias Kuosmanen painivat molemmat 97-kiloisten sarjassa. Vain toinen heistä voi saada edustuspaikan Tokion olympialaisiin.

paini
Elias Kuosmanen
Elias Kuosmanen tietää, millaista on taistella painimolskilla. Kolhu tuli sotilaiden maailmankisoissa lokakuussa 2019.Imago Sportfotodienst / AOP

Arvi Savolaisen ja Elias Kuosmasen yhteinen 97 kilon painoluokka kreikkalais-roomalaisessa painissa on kaksiteräinen miekka.

Kaksi suomalaista maailman huippua pystyy harjoittelemaan keskenään kovalla intensiteetillä erinomaista vastustajaa vastaan. Mutta arvokisat – niihin pääsee vain toinen, ja toisen kohtalona on jäädä kotimaan molskille nuolemaan näppejään.

– Nykyään tuntuu, että jokainen kisa ja jokainen matsi on kuoleman ottelu, katsastus- tai arvokisa. Siihen alkaa jo pikku hiljaa tottua, että jokaiseen matsiin pitää laittaa kaikki peliin ja se pitää voittaa, tai sitten seuraa huonoja asioita, Kuosmanen kertoo Yle Urheilulle kaksikon taistelusta.

Tokion olympialaisiin Suomella ei vielä ole kisapaikkaa kaksikon painoluokassa. Se on tarjolla ensi kertaa maaliskuussa Euroopan olympiakarsintaturnauksessa. Sinne voi kuitenkin lähettää vain toisen, joten Suomen edustaja selviää keskiviikkona tammikuun 15. päivä Rooman rankingturnauksessa.

Tällainen keskinäinen kisailu tarkoittaa juuri sitä, mihin Kuosmanenkin viittaa. Kaikissa kisoissa on puserrettava tosissaan, ja niitä on puserrettava usein, jotta voi osoittaa olevansa painoluokkansa paras.

Arvi Savolainen ja Elias Kuosmanen.
Arvi Savolainen (vas.) ja Elias Kuosmanen ovat treenanneet keskenään enemmän viime vuodesta lähtien.Henri Pitkänen.

Vasta hiljalleen avoimeen sarjaan nuorten luokista siirtynyt Savolainen on tottunut rivakkaan kisatahtiin. Hän kun on jo kisannut samalla kaudella sekä aikuisten että nuorten kisoissa. Vaikka Rooman rankingkisa on todennäköisesti kaksikon tärkein katsastus, tähtää Savolainen jo isompiin ympyröihin.

– En tee sinne optimaalista valmistautumista kuten arvokisoihin. Kuntohuipun pitäisi olla vasta lähempänä kevättä paikoissa, joissa sen kuuluukin olla. Nyt valmistaudun niin, että se palvelee onnistumista Roomassa ja kehittää kuntoa kohti kevään tärkeitä kisoja, Savolainen sanoo.

Tiivis yhteistyö ei ole pelkkää hehkua

Kaksikko on menneenä vuotena paininut keskenään selvästi aiempaa enemmän. He treenaavat yhdessä, ja vuoden alusta he ovat jakaneet myös saman työpaikan. Molemmat ovat Puolustusvoimien palveluksessa Santahaminan varuskunnassa liikunta-aliupseereina.

– Olemme treenikavereita ja nyt myös työkavereita, Savolainen myhäilee.

Iso osa vuorokaudesta kuluukin kaksikolla tavalla tai toisella keskenään. Se ei tunnu haittaavan Kuosmastakaan, joka kuitenkin nostaa esiin yhden tiiviin yhteistyön haittapuolen.

– Välillä harjoittelu menee kyttäilyksi, kun emme halua näyttää kisoissa käytettäviä ykkösliikkeitä kaverille niin paljon. Ja kun treenaa koko ajan samaa vastustajaa vastaan, niin aika hyvin oppii liikkeet eikä tule mitään yllättävää, mitä kisoissa voi tulla. Se vähän pudottaa treenien tasoa, Kuosmanen analysoi.

Elias Kuosmanen
Elias Kuosmanen edusti Suomea painin MM-kisoissa 97-kiloisten sarjassa.AOP

Molemmat allekirjoittavat väitteen, että ilman toista arvokisoihin olisi helpompi päästä. Yhtä lailla he ovat kuitenkin samaa mieltä, että maailman kärkitason painijan kanssa harjoitteleminen edesauttaa arvokisoissa menestymistä.

– Kuitenkaan tavoitteena ei ole päästä kisoihin, vaan menestyä siellä. Se on tietenkin helpompaa, jos on kotimaassa kilpailua ja jos joutuu olemaan ihan huipputasolla, että kilpailuihin edes pääsee, Savolainen painottaa.

Tärkeä vuosi tuntuu pääkopassakin

24-vuotias Elias Kuosmanen on kaksinkertainen EM-pronssimitalisti vuosilta 2018 ja 2019. Arvi Savolainen, 21, nappasi alle 23-vuotiaiden MM-kultaa marraskuussa ja vuotta aiemmin saman tittelin alle 20-vuotiaissa. Kuosmanen on ollut aikuisten sarjassa vielä painoluokassaan kansainvälisellä tasolla Suomen ykköspainija. Savolainen puolestaan on suuri lupaus.

Viime elokuussa Savolainen joutui taipumaan, kun Kuosmanen kukisti nuorempansa kaksikon välisessä karsinnassa MM-kisoihin.

Suuret ottelumäärät ja niihin liittyvät isot odotukset käyvätkin myös pääkopalle. Kuosmanen on ratkaissut painetilanteen niin, ettei hän ajattele asioita liian pitkälle.

– Yhtenäkään vuonna kaikki asiat eivät ole menneet suunnitelmien mukaan. Tällä hetkellä keskityn tammikuun viidenteentoista päivään ja pistän siihen kaikki likoon. Totta kai tiedän, mitä kaikkea tulevaisuudessa häämöttää. Mutta en voi miettiä niitä, kun iltaisin menen nukkumaan, Kuosmanen sanoo ja jatkaa:

– Alan lähestyä urani huippua ja tämä on tosi tärkeä vuosi. Kovia tavoitteita on ollut pitkään, ja nyt on se vuosi, kun ne pitäisi lunastaa.

Hyvin samalla tavalla asiasta ajattelee Savolainenkin.

– Mentaalisesti se on tietysti raskasta. Kovat panokset ja kovia kilpailuja vähän väliä. Ehkä lataus on enempi sitä, että pyrkii olla latautumatta liikaa, että pää saisi vähän lepoa.

Kuosmanen haki vauhtia Venäjältä

Kaksikon painoluokassa ei juuri muita vastustajia ole, ja molemmat ovatkin etsineet aktiivisesti treeniseuraa myös muualta.

Kuosmanen matkasi sanojensa mukaan Rocky IV -elokuvan miljööseen, kun hän lokakuun lopussa Kiinassa kilpailtujen sotilaiden maailmankisojen jälkeen suuntasi Venäjälle, paikallisten painijoiden harjoitusleirille. Suomalainen pääsi harjoittelemaan Musa Jevlojevin kanssa. Samalle vastukselle, hallitsevalle MM-voittajalle, Kuosmanen oli vain hetkeä aiemmin hävinnyt sotilaiden maailmankisojen loppuottelun.

– Sinne ei ole hirveän moni suomalainen ikinä päässyt, niin olisi ollut tyhmää jättää tilaisuus käyttämättä. Se avasi silmiä aika valtavasti ja sieltä jäi tosi paljon käteen, Kuosmanen kertoo.

Venäjä on Kuosmasen sanojen mukaan tällä hetkellä ylivoimaisesti paras painimaa maailmassa. Siksi häntä ei haitannut edes se, että Jevlojevin kanssa otettu yksi treenikerta jäi ainoaksi. Se treenikerta äityi niin totiseksi, että valmentajat joutuivat tulemaan muutamaankin otteeseen väliin.

– Oli tarkoitus ottaa ihan tekniikkaa, mutta valmentajat joutuivat tulemaan pari kertaa väliin, kun rupesimme ottamaan vähän liian kovaa. Sen jälkeen melkein joka treenissä kävin kysymässä, saammeko painia lisää, mutta koutsi tuli aina väliin ja sanoi, että ei saa painia, Kuosmanen kertoo.

Musa Jevlojev (sin) Elias Kuosmanen (valk) sotilaiden maailmankisoissa Kiinassa lokakuussa 2019
Elias Kuosmanen (valkoisissa) kohtasi sotilaiden maailmankisojen finaalissa hallitsevan MM-voittajan Musa Jevlojevin.Photoshot / AOP

Ilman vastustajia Kuosmanen ei silti jäänyt. Leirillä oli miehen sanojen mukaan myös aiempia MM-voittajia niin aikuisten kuin alle 23-vuotiaiden sarjoista sekä muita arvokisamitalisteja. Suomalaisen harjoitukset koostuivat aina kahdesta peräkkäisestä painipäivästä, jolloin tahkottiin kolme painiharjoitusta putkeen. Sen jälkeen pidetiin kaksi kevyempää päivää, jolloin juostiin, voimaharjoiteltiin sekä saunottiin ja käytiin hieronnassa.

– Pitää toivoa, että tulevaisuudessa leiri poikii lisää mahdollisuuksia ja että tällaista harjoitteluyhteistyötä pystyisi tekemään myös lisää, Kuosmanen toivoo.

Savolainen on hionut virheettömyyttä

Savolainen on puolestaan hakenut treenituntumaa kansainväliseltä leiriltä Kuortaneelta. Myös treenin temmon kanssa on vuoroteltu. Viime vuoden puolella hän aloitti jo perusharjoittelun, joka on pitkää ja hidastempoista. Pian vauhtia kuitenkin kovennettiin juuri leiriolosuhteissa.

– Nyt ruuvia on kiristetty jo huomattavasti. Tulee tällaisia aika tiukkoja settejä ja kertyy maitohappoa kroppaan lähempänä kilpailuja, Savolainen kertoo.

Nuorista aikuisiin siirtyminen ei varsinaisesti ole muuttanut Savolaisen painia, mutta joitain yksityiskohtia on hiottu.

– Lähinnä olen pyrkinyt olemaan pystypainissa vahvassa asennossa ja että tekisin mahdollisimman vähän sellaisia virheitä, mistä kaveri pääsee rokottamaan.

Pienet viilaukset ovat toki olleet aiemminkin osa päivittäisiä treenejä.

– Kun painitaan, niin valmentaja huikkaa, että vähän päätä ylös ja jalkoja koukumpaan, että on parempi asento. Matkan varrella niitä hiotaan eikä mitään varsinaisesti muuteta, oli vastustaja sitten juniori-ikäinen tai aikuinen, Savolainen hymyilee.

Arvi Savolainen 2018
Arvi Savolainen ei ole tehnyt suuria muutoksia painiinsa.Compic / AOP

Fyysisyys on molempien vahvuus

Nyt miehet ovat kuitenkin toistensa pahimmat vastukset. Kun Savolainen on viilannut pystypainiaan siinä taitavaksi tunnustautuvaa Kuosmasta vastaan, on jälkimmäinen keskittynyt mattopainiin. Hän on tehnyt sitä tukevaa oheisharjoittelua, kuten olkapää- ja keskivartalotreeniä.

– Pystypainissa en häviä hirveästi enää kenellekään, mutta matossa muutamat kaverit maailmassa pystyvät minua vielä pyörittelemään ja ratkaisemaan matseja sieltä, Kuosmanen sanoo.

Kuosmanen on omien sanojensa mukaan hyvä vaihtamaan taktiikkaa. Jos molskille tulevalla kaverilla on Kuosmasta kovempi kunto, menee taktiikka vaihtoon. Savolainen puolestaan ei Kuosmasen mukaan ole kaikkein teknisin painija, mutta muuten kaksikon tekemisessä on paljonkin samaa. Savolainen on samaa mieltä.

– Elias on painijana varmaan suht samanlainen kuin minäkin. Tietysti suurin piirtein samalla ohjelmalla olemme menneetkin, Savolainen hymyilee ja jatkaa:

– Me ehkä elämme kuntopuolella, jaksamme painia hyvin ja pyrimme tekemään pisteitä sen verran, että silläkin voitto irtoaisi.

Kuosmanen taas kehaisee Savolaisen fysiikkaa.

– Arvi on tosi kestävä, mutta myös vahva. Ja sen lisäksi hänellä on aika kova kilpailupää eikä puntti tutise kovissa paikoissa. Hän on kova treenaamaan, mutta sitten vielä kisoissa pystyy nostamaan suoritustasoaan. Se on hyvän painijan merkki, Kuosmanen sanoo.

Kaveruus unohtuu turnauksissa

Kehuja voisi viljellä vaikka miten pitkään, mutta tosiasia on, että keskiviikkona Rooman rankingturnauksessa panokset ovat kovat. Silloin ei mietitä treenikaverin etuja, vaan keskitytään täysillä omaan suoritukseen.

– Kovat kilpailut valmistavat optimaalisesti kohti vieläkin kovempia kilpailuja. Tänä vuonna on syksyä kohti mentäessä monta porrasta kiivettävänä, Savolainen sanoo vakuuttavasti.

– Olen varautunut, että sinne tulee paljon muitakin kovia kuin minä ja Arvi. En keskity pelkästään Arviin, vaan siellä on varmasti maailmanluokan jätkiä ja kaikki pitää pystyä voittamaan. Siellä päästään mittaamaan, kuka on paras, Kuosmanen päättää.

Painijoita haastatteli Vesa-Matti Savinen.

Lue myös:

Savolainen vai Kuosmanen? Näin ratkeaa Suomen himoittu edustuspaikka olympiakarsintaturnaukseen

Poikkeuksellinen painivääntö ratkesi – Kuosmanen löi Savolaisen kovien panosten MM-karsinnassa: "Aikamoinen soppa taustalla"

Paljon yhdessä harjoitteleva suomalainen painijakaksikko mittelee tärkeästä MM-kisapaikasta katsastusottelussa – ”Ei se mitään riitoja aiheuta”

Elias Kuosmanen on keksinyt keinon, kuinka välttää saunassa hikoilu kisapäivänä – lähtee nyt MM-kisoihin olympiapaikka mielessä

Savolainen palasi Suomeen maailmanmestarina – vääntö olympiapaikasta Kuosmasen kanssa yhä täysin auki: "Toivottavasti ei käydä enää keskinäisiä karsintaotteluja"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat