Suora

  • Urheiluruutu

Hudit pudottivat Kaisa Mäkäräisen lopputulosta, mutta urheilija itse puhuisi mieluummin onnistuneesta hiihdosta: "Media tykkää aina tarttua pelkkiin ohilaukauksiin"

Mari Ederin 12. sija on toistaiseksi kauden paras. Hyvä tulos yllätti, sillä tunne ei urheilijalla ollut erityisen hyvä.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen Oberhof 2020
Kaisa Mäkäräinen ei ole paniikissa ammuntansa kanssa, ei edes Oberhofin sumussa.Imago Sportfotodienst / AOP

Hurjassa sumussa rivakkaa hiihtovauhtia pitänyt Kaisa Mäkäräinen sortui Oberhofin naisten ampumahiihdon pikakisassa kolmeen ohilaukaukseen, kun verkkaisemmin hiihtäneellä Mari Ederillä puhdas ammunta jäi lopulta viimeisestä kudista kiinni. Mäkäräisen mukaan päivän kisassa oli myös onnistumisia.

– Tämä on ampumahiihtoa, ja pitäisi muistaa puhua myös hiihdosta eikä pelkästään aina vain ammunnasta. Media tykkää aina tarttua tietysti pelkkiin ohilaukauksiin, 11. sijalle selvinnyt Mäkäräinen kertoi puhelimitse kisan jälkeen Yle Urheilulle.

Mäkäräinen kuitenkin itse myönsi, että ammunnalla, joka on tällä kaudella ollut vielä hakusessa, on selvä vaikutus tulokseen.

– Tämän päivän kisassa oli kuitenkin aika paljon hyvääkin, vaikka totta kai tulos helposti kulminoituu ohilaukauksiin. Mutta huonommalla hiihdolla olisin ollut vielä kauempana, Mäkäräinen naurahti.

Kahden ammunnan pikakisassa Mäkäräinen ampui heti makuupaikalla ensimmäisen ja kolmannen kutinsa ohi. Ensimmäisellä paikalla tuuli pääsi yllättämään.

– Makuulla en vain ehtinyt reagoimaan nousevaan tuuleen. Kun rakensin asentoa, niin oli vielä ihan asiallinen keli, mutta kun ensimmäinen meni ohi, niin tunsin jo poskessa, että jaaha, tuuli on noussut. Reagoin siihen heti, mutta ennakko ei riittänyt kolmanteen laukaukseen. Otin kahteen viimeiseen vähän enemmän ja ne tippuivat, Mäkäräinen analysoi.

Pystypaikalla Mäkäräisen ensimmäinen kuti pääsi karkaamaan ennen kuin hän oli täysin valmis.

– Vähän ensimmäinen karkasi ja se tietysti harmittaa. Mutta pääasia, että pysty tuntui ihan hyvälle ja pystyn luottamaan, että olen pikku hiljaa saamassa siitä kiinni.

"Jätän spekuloinnit muille"

Kolminkertaisen maailmancupin kokonaiskisan voittajan ammunta ei tällä kaudella ole ollut yhtä varmaa kuin parhaimpina kausina. Ammuntavarmuuttaan Mäkäräinen ei kuitenkaan märehdi.

– Olen yleensä jättänyt spekuloinnit muille. Television äärestä on aina niin paljon helpompi sanoa, arvioida tai tehdä johtopäätöksiä. Ammunta on aika paljon tunnetta ja kaikki tunne ei välttämättä välity kuvan perusteella, Mäkäräinen kertoo.

Hän kertoo itse tulkitsevansa ennen kaikkea, miltä ammunta tuntuu.

– Pitää itse tukeutua siihen, miltä ammunta tuntuu ja miten se sujuu treeneissäkin. En ole ammunnan kanssa mitenkään paniikissa. Se ailahtelee jonkin verran ja uskon, että kyllä se vielä joihinkin kisoihin tulee parempana kuin mitä tähän mennessä on nähty.

Varmuutta kolmen viikon tiukkaan maailmancup-rupeamaan ja sitä seuraaviin MM-kisoihin antaakin ennen kaikkea fyysinen vahvuus. Hiihtovauhdissa Mäkäräinen olikin toiseksi nopein, sillä vain Saksan Denise Herrmann sivakoi suomalaista nopeammin.

– Tekemiseni perustuu aika paljon fysiikkaan ja fysiikka antaa myös mahdollisuuden, että kun osun hyvin tauluihin, niin se voi riittää korkealle. Jos ei hiihtovauhtia ole, niin se on ihan sama ampua nollia, koska se ei riittäisi kuitenkaan. Mutta tarvitsisi kyllä osua vähän paremmin, Mäkäräinen naurahti.

Mari Eder Oberhof 2020
Mari Ederin tunne kisasta ei ollut erityisen hyvä, mutta tulos oli silti kauden paras.Getty Images

Eder yllättyi tuloksestaan

Mari Eder oli pikakisan lopputuloksissa heti Mäkäräisen perässä 12:s. Sijoituksellisesti tulos oli Ederille kauden paras, mutta tuntuma ei yllättäen ollutkaan niin hyvä.

– On tämä aika erikoinen laji. Ammunta-ajat näyttivät taas siltä, että olin yksi porukan hitaimmista ja hiihtokin tuntui sen verran huonolta, että en missään nimessä voi sanoa, että olisi ollut kauden parasta menoa. Loppusijoitus oli kuitenkin kauden paras, Eder naurahti Yle Urheilulle kisan jälkeen.

Ederin mukaan tulos lupaa kuitenkin, että hänellä on potentiaalia parantaa. Vain kisan viimeisensä ohi ampunut Eder oli tyytyväinen ammuntaansa.

– Kuti meni vasemmalta ohi. Kun tuon ammuntaa oikealta, niin se huti tarkoittaa, että jälkipito on ollut vähän huono. Ihan hallitun oloinen suoritus se oli, ja se oli lopulta vain pieni virhe. Mutta muuten laikka kaatui ja sillä tavalla sain sijoitusta hilattua sekä paikan sunnuntain yhteislähtöön, Eder sanoi.

Eder pääsi viimeisenä naisena päivän kisan tulosten perusteella sunnuntain yhteislähtöön. Hän kokee, että joulun ajan tauon jälkeen tiuha kisaaminen on hyväksi varsinkin hiihdolle, joka ei tänään tuntunut parhaalta mahdolliselta.

– Kisa on tosi tärkeä ja harjoittelun jälkeen on hyvä saada kisoja myös määrällisesti. Uskon, että jo tällä viikolla jossain vaiheessa alkaa kulkea paremmin. Aika hankalaa se tänään oli alusta asti, ja tietyllä tavalla se oli odotettua, kun tulevan kisarupeaman välissä ei millään pysty tekemään perusharjoittelua.

Eder hyytyi hiihdossa selvästi viimeisellä kierroksella.

– Kun olisi viimeisen kierroksen puolivälissä pitänyt maitohapon kanssa taistella, niin se itse asiassa taipui huonommaksi. Harmittavaa, että aina, kun ei kulje, niin sitten osuu. Joulukuussa kävi niin, että kun vauhti kiihtyi, niin osumat vähenivät. Koitetaan nyt taistella toisin päin, Eder naurahti.

Lue myös:

Kaisa Mäkäräinen on vielä ilman palkintokorokesijaa – asiantuntija nosti esiin tiukan tilaston ja muistutti viime talven maailmanmestarin tempusta

Kolme ohilaukausta oli Mäkäräiselle liikaa – Ederin täydellinen kisa jäi yhtä laukausta vaille

Katso tallenne: Mäkäräisellä ja Ederillä vaikeaa Oberhofin sumussa – Norjan Röiseland juhli

Pystytkö ampumaan 50 metristä vessapaperirullaan kuin Kaisa Mäkäräinen? Suomen suosituin urheilutähti kertoo, miten monimutkaista hänen työnsä on

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat