1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Eveliina Piippo oli kadottanut tekemisestään ilon, kun viesti Yhdysvalloista muutti suunnan – "Minun reittini ja kisakauteni ovat erilaisia"

Eveliina Piippo on etsinyt suuntaansa hiihtolatujen ulkopuolella. Hän toivoo löytävänsä oikean yhtälön itselleen Denveristä.

Eveliina Piippo tiesi, että hänen täytyy tehdä muutos, sillä hänen elämänsä yhtälö ei toiminut. Kuva: Getty Images

“Miten menee?” Riitta-Liisa Roposelta tullut viesti muutti Eveliina Piipon suunnitelmat täysin viime syksynä. Roponen oli muuttanut valmentajamiehensä kanssa Yhdysvaltoihin, sillä Toni Roponen oli saanut paikan hiihdon päävalmentajana Coloradosta, Denverin yliopistosta.

Heinäkuussa Rovaniemeltä takaisin Tampereeelle muuttanut Piippo taasen tuskaili olotilaansa. Loppukesästä ollut vapauttava olo, jossa yliopistolla aloitetut biolääketieteen tekniikan opiskelut toivat sopivaa vastapainoa harjoittelulle ja palauttivat urheilijaa etenkin henkisesti, oli kaikonnut. Sairastuminen juuri ennen Val Senalesin maajoukkueleiriä oli sotkenut hänen pasmansa täysin.

Piippo kysyi Roposelta, voisiko tulla joskus Denveriin harjoittelemaan ja katsomaan, millaista yliopistoelämä on. Hetken mietittyään ja tajuttuaan, että kisakaudesta tulisi kuitenkin rikkonainen, Piippo päättikin lähteä heti.

– Tunsin, että minun pitää joku muutos tehdä, koska aiempi yhtälö ei toiminut. Olin tajunnut, että joku tässä mättää, kun tulin sairaaksi ja kaikesta tekemisestä oli mennyt ilo, Piippo kertoi Ylelle.

Piippo mietti jo viime kauden jälkeen elämäänsä perusteellisesti. Ulkopuolisen silmin hän eli unelmaansa, sillä hän pystyi elättämään itseään hiihdolla, oli A-maajoukkueessa mukana ja pääsi hiihtämään maailmancupia.

Minun reittini ja kisakauteni ovat sitten erilaisia.

Silti Piipon mielestä hänen arjestaan ja päivistä puuttui jotain. Hän pikemminkin stressasi sitä elämää, jossa huippu-urheilija yritti optimoida palautumisensa. Opiskelut Tampereella olivat hyvä ratkaisu hetkeksi. Mutta kun päivistä kului liikaa aikaa matkoihin yliopistolle sekä treeneihin ja opinnoista piti siinä ohessa saada hyviä tuloksia, kuorma kasvoi liikaa.

Piippo kävi marraskuussa tutustumassa Denverin yliopistoon ja aikoo matkustaa sinne nyt ensi viikon Suomen Cupin osakilpailujen jälkeen. Hän uskoo, että tämä yhtälö toimii hänen kohdallaan.

– Tiedän, että alkuun tulee väkisinkin kuormitusta, kun on uusi ympäristö ja kieli. Mutta uskon, että se toimii kuten aikoinaan Vuokatin lukio; se oli minulle hyvä yhtälö. Kaikki on siinä lähellä.

Piippo uskoo tietävänsä viimeistään huhtikuuhun mennessä sen, onko Denver hänen paikkansa. Hän aikoo saapua Ristijärvellä huhtikuun alkupuolella hiihdettäviin SM-kisoihin, mutta jos hän palaa takaisin Denveriin, on sillä vaikutuksia hänen hiihtouraansa ja tulevaisuuteensa.

– Minun reittini ja kisakauteni ovat sitten erilaisia, hän totesi.

Eveliina Piipon mukaan opiskelu Denverin yliopistossa on joustavampaa kuin suomalaisessa yliopistossa. Kuva: AOP / Compic

Koulu joustaa eri tavalla kuin Suomessa

Jos Piippo matkaa SM-kisojen jälkeen takaisin Denveriin, jatkaa hän opiskelujaan siellä kesäkuun puoliväliin asti. Suomessa vietetyn kesän jälkeen uusi opintokausi rapakon takana alkaisi jälleen elokuun lopussa.

– Marraskuun puolivälistä tammikuun alkuun asti voisin olla Suomessa ja Euroopassa. Pystyisin kiertämään maailmancupia ja periaatteessa voisin vetää jopa koko Tour de Skin, hän pohti.

– Se koulu joustaa aivan eri tavalla. Ei Suomessa professorit laita tenttejä valmentajien mukaan, jotta ne voisi hoidella etänä.

Piippo haluaisi ensi kaudella hiihtää myös Oberstdorfin MM-kisoissa helmi-maaliskuussa. Opiskelut joustaisivat tässäkin tilanteessa, sillä hän pystyisi pitämään koko periodin tyhjänä ja palaamaan opintojen ääreen jälleen huhtikuussa.

Kaiken mennessä suunnitelmien mukaan Piipon opinnot Denverissä jatkuvat aina joulukuuhun 2023 asti. Tuolloin hän olisi ehtinyt jo aloitella Suomessa loppuun vietävää biolääketieteen tekniikan diplomi-insinöörivaihetta.

Piipon tämä kauden kilpailusuunnitelmat ovat jälleen muuttuneet parin viikon aikana. Hän oli suunnitellut hiihtävänsä Nove Meston maailmancupissa, mutta Skandinavia-cupin 17. sija vapaan hiihtotavan 20 kilometrin kisassa eivät tuoneet paikkaa joukkueessa.

En ole huolissani, etteikö tulosta voisi tulla. 

Se oli Piipolle kova pettymys, sillä hänellä oli takanaan vuoden kovimmat harjoitusjaksot ja hän uskoi olevansa hyvässä kunnossa. Harjoituskuormaa oli ilmeisesti kuitenkin liikaa.

– Tasoni ei ole riittävä maailmancupiin tällä hetkellä. Koen, että tässä tilanteessa on oikein, että nosta tasoani harjoittelemalla ja kilpailen sitten Jenkeissä. Tämä vaihtoehto sytyttää minua enemmän kuin se, että yrittäisin samaa Suomessa, Piippo myönsi.

– Minulla on kuitenkin luottavainen fiilis. Ei minun tasoni ole vuodessa laskenut niin paljoa. En ole huolissani, etteikö tulosta voisi tulla.

Vielä alkukaudesta Piippo haaveili siitä, että pääsisi hiihtämään kauden päättävään Canmoren maailmancupin viikonlopun kisoissa. Canmoren kisat olisivat hänelle tärkeät, koska ne kisataan korkealla, 1 400 metriä merenpinnasta. Kahden vuoden kuluttua kisattavat Pekingin olympialaisten hiihtokisat hiihdetään 1650–1700 metrin korkeudessa.

Nyt Piippo ei usko Canmoren toteutuvan, sillä hänellä ei ole siihen tarvittavia näyttöjä maailmancupista, eikä hän halua erikseen antaa näyttöjä tätä kisaa varten.

– Siinä menisi idea koko arvokisottomalta kaudelta, joka on siinä, että pystyn harjoittelemaan määrällisesti paljon ja hoitaa opiskeluja eteenpäin.

Eveliina Piipon mukaan hän ei ole tällä hetkellä sillä tasolla, että voisi kilpailla maailmancupissa. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Motivaatio ei ole kadonnut

Piippo aikoo ensi kaudella olla jälleen paremmalla tasolla ja kilpailla enemmän. Maailmancup ja MM-kisat houkuttelevat, mutta näytöt maajoukkueeseen ovat kuitenkin kortilla.

Piipon mukaan maajoukkueen johto on suhtautunut hänen poikkeavaan ratkaisuunsa hyvin ja keskusteluyhteys on säilynyt hyvänä. Naisten päävalmentaja Ville Oksanen on myös Piipon henkilökohtainen valmentaja.

– En usko, että minulla ole maajoukkueeseen asiaa, jos minulla ei ole kansainvälistä näyttöä. Valmennusjohto on ollut ymmärtäväinen ja uskoo minuun. He näkevät minussa potentiaalia. Haluan vielä auttaa maajoukkuetta, vaikka kulkisinkin vähän omaa reittiäni kohti Pekingin olympiakisoja.

Piippo uskoo näkevänsä tasonsa muihin maajoukkuehiihtäjiin kevään SM-hiihdoissa, mutta tietää, ettei SM-kisoilla ole merkitystä maajoukkuevalinnoissa.

– Pitää vain hiihtää tarpeeksi kovaa sitten syksyllä Oloksella ja Rukalla. Onhan sellaisia ennenkin nähty.

Piippo vakuuttaa, että hän haluaa yhä hiihtouraltaan yhtä paljon kuin aiemminkin. Hänen motivaationsa ei ole kadonnut ja hän haluaa tehdä kovaa tulosta. Piippo etsii sitä yhtälöä, jolla löytäisi itseään miellyttävän kokonaisuuden. Pelkästään hiihdon ehdolla elämiseen hänellä ei enää ole paloa.

– Se ei sytytä minua enää tässä hetkessä. Olen sen nähnyt, enkä halua panna siihen kymmentä vuotta elämästäni, Piippo sanoi.

– Mutta voihan olla, että kun koulu Denverissä on ohi, niin olen valmis siihen, mitä suomalaiset kutsuvat huippu-urheilijan arjeksi. Siihen missä otetaan ne päiväunet joka päivä ja panostetaan vain hiihtoon.

Eveliina Piippoa haastatteli Mikael Oivo.

Lue myös:

Eveliina Piippo avaa yllättävän ratkaisunsa syitä – kaipaa elämäänsä muutakin kuin urheilua: "Minulle on ihan sama, vaikka voittaisin olympiakultaa, jos elämässäni on pelkkä hiihto"

Eveliina Piipon valmentaja avaa suojattinsa vaikeaa syksyä ja yllättävää lähtöä Denverin yliopistoon: "Voisiko siellä löytyä se hyvä mielentila ja tasapaino?"

Eveliina Piipon kauden avauskisa lykkääntyy tammikuulle saakka – piipahdus Toni Roposen luona muutti opiskelusuunnitelmia, jotka vaikuttavat myös kilpailukalenteriin

Sairastuminen pilasi suunnitelmat, Eveliina Piipon koko kausi vaarassa? – "Tällä hetkellä tilanne on sellainen, että kilpaileminen ei ole järkevää"