Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Jännitys on kiusannut Ilkka Herolaa mäkihyppytornissa, mutta joulutauon aikana luotto on löytynyt: "Enää ei tarvitse tapella kisatilanteessa epävarmuuden tunnetta vastaan"

Yhdistetyn maailmancup jatkuu joulutauon jälkeen Val di Fiemmessä. Ilkka Herola nautti lomalla rauhasta ja laittoi perustreeneissä itsevarmuuden kuntoon.

yhdistetty hiihto
Ilkka Herola
Ilkka Herola pääsi joulutauolla perustreenin pariin ja on nyt luottavainen hypyn suhteen.Tomi Hänninen

Juuri ennen joulua Ilkka Herola esitti kauden parastaan, kun Ramsaussa Itävallassa yhdistetyn maailmancupin henkilökohtaisessa kisassa kolmas sija jäi vain 0,1 sekunnin päähän. Joulutauolla ajatukset ovat olleet tiiviisti kauden ensimmäisen palkintokorokepaikan saamisessa, kenties jo tulevana viikonloppuna Val di Fiemmessä Italiassa.

– Nelossija oli ihan hyvä suoritus eikä sitä kannata sillä tavalla liikaa murehtia, että siinä olisi jotain suurta menetetty. Mutta nälkää jäi. Tiedän, että kohtuullisilla suorituksilla on joka kerta mahdollisuus olla mukana palkintokoroketaistelussa, Herola kertoo Yle Urheilulle.

Kohtuullisia ja vielä sitäkin parempia suorituksia on hiottu kotona Kuopiossa. Olosuhteet olivat joulukuun alussa Suomessa heikot, mutta joulutauon aikana sää ja lumitilanne olivat jo parempia.

– Hyvin pääsin tekemään perushyppytreeniä ja nyt pääsee taas intoa täynnä kilpailemaan. Vielä Ramsaussa ja joulukuun lopulla oli kisoissa sellainen fiilis, että olisin kaivannut vapaita harjoituksia vähän enemmän. Nyt on hyvä ja luottavainen fiilis lähteä kisaamaan, Herola kertoo hyväntuulisena Val di Fiemmestä.

Jännitys on vaivannut

Hiihdon suhteen olo on ollut ja on Herolalla edelleenkin luottavainen. Mäkihyppy ei kuitenkaan löytänyt syksyllä uomiinsa toivotulla tavalla, ja Herola myöntää, että häntä on jännittänyt. Herolan mukaan ongelmat hyppäämisessä eivät kuitenkaan ole suuria. Avuksi ovat riittäneet hyppyjen toistaminen yksi toisensa jälkeen.

– Jos ei ole harjoitushyppyjä takana, niin kilpailutilanteeseen mentäessä tulee helposti heilahtelua siihen hommaan. Mäet vaihtuvat ja siinä on vähän jännitystä ja latausta, Herola selventää.

Ilkka Herola ja Vinzenz Geiger (GER) Ramsau 2019
Ilkka Herola (vas.) jäi vain kymmenyksen palkintokorokkeesta, kun Vinzenz Geiger oli Ramsaussa niukasti parempi.Getty Images

Herola kokee, että hyppääminen on mennyt koko kauden ajan eteenpäin. Rukalla kauden avauskisassa hän ei omien sanojensa mukaan saanut ulosmitattua tarvittavaa suoritusta, mutta Lillehammerissa se oli jo lähempänä. Ramsaussakaan tekeminen ei ollut hänen mukaansa ainakaan hyppäämisestä kiinni.

– Mistään pohjalta ei ole hyppäämisessä tarvinnut lähteä. Olen päässyt vetämään perustreenejä ja saanut varmuutta. Enää ei tarvitse tapella kisatilanteessa epävarmuuden tunnetta vastaan, sen olen saanut noissa treeneissä hoidettua kuntoon, Herola kertoo.

Pitkä kisatauko ei haittaa

Joulutauolla perushyppytreenin lisäksi oli tärkeää rentoutua ja nauttia kotona olosta. Psyykkiset harjoitteetkaan eivät ole vieraita, vaan ne ovat olleet osa harjoitusrutiineja jo pitkään. Niihin ei ole tarvinnut tehdä muutoksia eikä Herola toistaalta aio laittaa suunnitelmia uusiksi Ramsaussakaan, vaikka kisataukoa onkin tullut usean viikon verran.

– Ei siinä ihmeitä kannata lähteä hakemaan. Keskityn niihin asioihin, joita tekniikassa on haettu ja muuten annan tulla liikaa kontrolloimatta sen, mitä on hiottu. Kunhan ei liikaa yritä, niin todennäköisesti kaikki menee ihan hyvin.

Ja se kauden palkintokorokepaikka pilkahtelee jälleen ajatuksissa. Val di Fiemmessä kisataan perjantaina ja lauantaina henkilökohtaiset kilpailut sekä sunnuntaina parisprintti. Torstaina kisatussa varakisana toimineessa karsinnassa Herola oli 15:s ja hyppäsi 97 metriä. Sillä kiinni kurottavaa ladulla jäisi 0.52 minuuttia.

– Kyllähän kauden ensimmäinen palkintokorokepaikka on kiikarissa, mutta kuten tiedetään, se voi hyvinkin pienestä jäädä kiinni. Ei se mikään maailman suurin pettymys ole, jos pääsee lähelle kuitenkin. Jos molemmissa henkilökohtaisissa kisoissa on kuuden parhaan joukossa, niin kyllähän viikonloppu on ollut hyvä, Herola summaa.

Muista Val di Fiemmessä mukana olevista suomalaisista perjantain mäkiosuudelle karsinnasta pääsivät Eero Hirvonen (sijalla 41, +2.13) ja Wille Karhumaa (sijalla 45, +2.23). Suomen neljäs edustaja Arttu Mäkiaho oli 51:s ja siten ensimmäinen karsiutuja.

Yhdistetyn maailmancupin mäkiosuus Val di Fiemmessä perjantaina kello 10.50 TV2:ssa ja Areenassa.

Lue myös:

Ilkka Herolan loppusuoran taistelu ei aivan riittänyt – palkintokorokesija jäi 0,1 sekunnin päähän

Suomen yhdistetyn tähdellä uran paras alkukausi – syy mäkihyppyvaikeuksille selvä: "Tulee Norjan pojille kiire"

Hienosti hypännyt Ilkka Herola joutui taas pettymään – asiantuntija: "Kilpailutilanteessa tulee ylimääräistä jännitystä"

Aurinkolomalle lähteneet yhdistetyn kärkinimet oivalsivat tärkeän asian – huonoa omatuntoa potenut huippu teki mullistusten jälkeen ennätyksensä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat