Mykistävä tilasto kertoo Suomen miesten ampumahiihtotoivon komeasta alkukaudesta! Viimeksi samanlainen pisteputki 16 vuotta sitten – nyt haussa uran paras sijoitus

Tero Seppälä on ollut kuusi kertaa peräkkäin maailmancupin pisteillä. Se on ollut 2000-luvulla harvinaista herkkua suomalaiselta miesampumahiihtäjältä.

Tero Seppälä on nostanut roimasti tasoaan ampumahiihdon maailmancupissa tällä kaudella. Kuva: AOP/imago sport

Tero Seppälä on ollut Suomen miesten ampumahiihtomaajoukkueen valopilkku alkukaudella. Seppälä on ottanut jokaisessa kisaamassaan kuudessa henkilökohtaisessa kisassa maailmancupin pisteitä. Vastaavaa putkea ei ole nähty suomalaiselta miesampumahiihtäjältä koskaan maailmancupissa, kun 40 parhaalle on jaettu maailmancupin pisteitä kaudesta 2008–2009 alkaen.

Sitä ennen 2000-luvulla jaettiin pisteitä 30 parhaalle. Tero Seppälän kaltaiseen pisteputkeen on pystynyt viimeksi suomalaisista miesampumahiihtäjistä Paavo Puurunen tammi–helmikuussa 2004.

Puurunen oli tuolloin 17:s, 11:s, 23:s, 11:s, 8.s ja 7:s. Vaikka Puuruseltakin otettaisiin huomioon Seppälän tapaan sijoitukset 40 joukkoon, tuo 16 vuoden takainen putki on silti yhä viimeinen yhtä kova putki suomalaiselta miesampumahiihtäjältä.

Seppälän sijoitukset ovat olleet alkukaudesta 38:s, 26:s, 35:s, 24:s, 33:s ja 24:s. Jotain suomalaisen perustason noususta kertoo se, että Seppälä ei ole vielä onnistunut tällä kaudella täydellisesti. Jos Seppälä pystyisi parantamaan 75 prosentin osumatarkkuuttaan ammuntapenkalla, sijoitukset voisivat vielä nousta.

Toistaiseksi Seppälän uran paras sijoitus kovimmissa kansainvälisissä karkeloissa on 20:s. Se tuli Pyeongchangin olympialaisten pikamatkalta. Yle Urheilun asiantuntija Ville Kotikumpu odottaa, että Seppälä nappaisi toistaiseksi parhaan sijoituksensa perjantaina Oberhofin maailmancupin pikamatkalla.

– Odotan, että Tero puskisi nyt sinne 20 joukkoon. On tullut onnistumisia ammunnassa ja hiihdossa. Jos molemmat saadaan onnistumaan samaan kisaan, 20 joukkoon pääsy on ihan realistista, Yle Urheilun asiantuntija Ville Kotikumpu toteaa.

Tero Seppälän lisäksi suomalaisista kisaa Oberhofin pikamatkalla Tuomas Harjula ja Jaakko Ranta. Olli Hiidensalo on kipeänä.

Voittotaistelusta on tulossa mielenkiintoinen. Alkukautta hallinnut Norjan Johannes Thingnes Bö seuraa kilpailuja kotimaassa. Hän jäi kotiin odottamaan puolisonsa kanssa lapsen syntymää.

– Johannes Bö ei voita, mutta Bö saattaa voittaa, Kotikumpu heittää viitaten Tarjei-veljeen.

Tarjei Bö on maailmancupin kokonaistilanteessa toisena ja 61 pistettä perässä veljeään. Heidän takanaan on ranskalaiskolmikko Quentin Maillet, Martin Fourcade ja Simon Desthieux.

Johannes Bö on jäänyt ilman voittoa tällä kaudella kahdessa kisassa. Martin Fourcade voitti normaalimatkan kauden avausmaisemissa Östersundissa ja Benedikt Doll pikamatkan ennen joulua Annecyssa.

– Ranskalaisilta odotan edelleen, että he tulevat kovaa. Saksalaiset tekevät kaikkensa, että he nousevat palkintokorokkeelle kotikisassa, Kotikumpu sanoo.

Ampumahiihdon miesten pikakilpailu Oberhofissa alkaa perjantaina kello 15.25 TV2:ssa ja Areenassa.

Lue lisää: