1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Kuka on Suomen hiihtäjistä kovin unikeko? Miksi naisilla ja miehillä ei ole yhtä pitkiä hiihtokisoja? Vastasimme teidän kuumiin kysymyksiinne talviurheilusta

Urheilustudioon on tulvinut Whatsapp-viestejä. Keräsimme vastauksia kysymyksiin tähän artikkeliin, jos joku vastaus on mennyt ohi tv-lähetyksissämme.

Ristomatti Hakolan unenlahjoja on kehuttu tällä kaudella. Kuva: Tomi Hänninen

Pitkin kautta Urheilustudion katsojat ovat voineet osallistua lähetyksiin Whatsapp-viesteillä. Urheilustudion Whatsappiin numeroon 044 421 4530 on voinutlähettää kannustushuudot, mitalitanssit, pettymyksen kuohut, terveiset studioon tai vaikkapa valmennusvinkit urheilijoille. Ihan mitä vaan!

Onko jokin asia jäänyt vaivaamaan mieltä? Whatsappilla on voinut myös kysyä asiantuntijoiltamme. Tänä talvena olemme esittäneet kysymyksiänne myös urheilijoille. Olemme keränneet vastauksia tältä talvelta alle lajeittain.

Alppihiihto:

Ulosajon syy pujottelijoilla aina sisäsuksivirhe? Eikö ole muita syitä? Ja mikä ihme on sisäsuksivirhe?

– On enemmän painetta ulkosuksella kuin sisäsuksella. Kropan painon keskipiste siirtyy käännöksen aloituksessa liian paljon pois suksilta, paine siirtyy sisäsukselle. Näkyy usein, että käännöksessä hartialinja ei ole suorassa, vaan kaatuu kohti keppiä, Yle Urheilun asiantuntija Marcus Sandell sanoo.

Kuinka paljon itseluottamus vaikuttaa laskijan menestykseen? Jos on taitoa, muttei usko itseensä, miten käy?

– Jos joku laji on päästä kiinni, se on alppihiihto. Varsinkin voittotaistelussa kaikki on päästä kiinni, toteaa Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palander.

Mitkä ovat pujottelijan tärkeimmät vahvuudet ja miten niitä treenataan salilla?

– Ennen oli enemmän voimatreenaamista, mutta nykyään 3D- tai 4D-treenamista. Tehdään pienemmillä painoilla, mutta todella monipuolisesti. Ei ole mitään rajattua, kertoo Suomen alppihiihtomaajoukkueen Jens Henttinen.

Mitä neulansilmä tarkoittaa ja mikä sen tarkoitus on pujottelussa?

Neulansilmällä rikotaan radan rytmiä. Voidaan luodaan taktisia kohtia. Neulansilmät voivat olla vaikeita tai helppoja. Jälkimmäisessä tapauksessa siirrytään radalla seuraavaan profiiliin. Neulansilmän voi tunnistaa siitä, että yksittäisiä pujottelukeppejä on peräkanaa. Siinä on ehkä kolmenkymmenen sentin ero, Marcus Sandell sanoo.

Kalle Palander on ollut tälläkin kaudella vahvasti mukana Urheilustudion lähetyksissä. Kuva: Tomi Hänninen

Miten valitaan pujotteluradan merkkaaja?

– FIS tekee keväällä kokouksissa jokaisessa lajissa oman arvontansa. Mukana on 30 parhaan urheilijan maata. Eli jos Itävallalla on kuusi laskijaa kolmenkymmenen kärjessä, heillä on kuusi arvontapalloa. Kukin maa saa kuitenkin kolme merkkausta. Kotimaassa ei saa merkata, Kalle Palander selvittää.

Voiko suksien voitelu epäonnistua niin, että tulee sekuntien ero voitelun vuoksi?

Ilman muuta. Varsinkin vauhtilajeissa tasaisilla ja pitkillä pätkillä. Mutta tekniikkalajeissa suksien asetukset merkitsevät enemmän kuin itse voitelu, Marcus Sandell toteaa.

Mäkihyppy ja yhdistetty:

Esa Haukiputaalta: Mikä on Tommi Nikusen oma ennätys?

– 138 metriä, vanhan profiilin Rukan mäessä.

Veikatkaapas: Vieläkö Noriaki Kasai hyppää maailman huippujen mukana mäkeä, kun hän täyttää 50 vuotta?

– Kolme vuotta pitäisi siis vielä kiertää. Kovasti hän on uhonnut, että hyppää seuraavissa olympialaisissa 2022. En tiedä, onko ikä este. Mutta kroppa ei tunnu olevan kunnossa nuoria rämäpäitä vastaan. Liikkumisen kanssa on ongelmia. Toki on mahdollista, että Kasai hyppää 50-vuotiaana, mutta aika epätodennäköistä, Yle Urheilun asiantuntija Tommi Nikunen sanoo.

Kummin päin mäkihyppääjien käsien pitäisi olla laskuasennossa?

– Riippuu, kumpi tuntuu paremmalta. Kun käteni olivat ulospäin, ylävartaloni jännittyi todella paljon. Kun kädet olivat sisäänpäin, ne olivat rennommin lentoasennossa. Kaikki riippuu siitä, mistä tykkää ja miten on oppinut hyppäämään, Eetu Nousiainen toteaa.

Mitä tarkoittaa hypyn pituudessa, kun vauhtia tulee 1 kilometri tunnissa enemmän?

– Riippuu millaisesta mäestä hypätään. Vauhti on tärkein elementti, mistä hyötyä saadaan. Bischofshofenin kaltaisessa mäessä voi tulla viisi metriä enemmän, Tommi Nikunen sanoo.

Oliver kysyy: Minkä ikäisenä on sopivaa aloittaa mäkihyppy?

– Aika monenikäisenä voi aloittaa. Mitä varhemmin, sitä parempi. Saa enemmän kokemusta ja toistoja alle, Antti Aalto toteaa.

Pitääkö tankata tai paastota ennen kisoja?

– Energian pitää olla kohdillaan, kun kisataan. Laihduttaminen on tehty aikaisemmin, Niko Kytösaho sanoo.

Mikä on ollut Janne Ahosen suurin yllätysmenestys ja suurin pettymys? Näin kysyy Martti Kuopiosta.

– Ensimmäisen maailmancupin osakilpailuvoittoni voisin nimetä yllätysmenestykseksi. Olin ihan kohtuullisia hyppyjä hypännyt maailmallakin. Mutta en ihan olisi uskonut, että tulen pois Engelbergistä vuonna 1993 voittajana, Ahonen kertoo.

– Suurin pettymys oli Torinon olympialaisten normaalimäen kilpailu. Olin ensimmäisen kierroksen jälkeen mukana mitalitaistossa. Itseluottamus ja kaikki olivat kunnossa. Tiesin, että nyt hypätään mitalista. Toisen kierroksen olosuhteet muuttuivat kolmelle viimeiselle. Menetimme mahdollisuutemme, kun olimme vielä tornissa. Se pettymys ei heti pyyhkiytynyt pois mielestä.

Janne Ahonen on Yle Urheilun mäkihyppyasiantuntija. Kuva: Tomi Hänninen

Miksi Suomen nykyhyppääjillä fyysinen kunto eli ponnistusvoima on niin heikko verrattuna menestyksekkäisiin takavuosiin?

Kysymyksen esitti Huolestunut Haamu Huittisista.

– Tosi hyvä kysymys. Pitää pitkälti varmaan paikkansa. Yksi syy on varmaan se, että harjoittelu on monipuolisempaa. Enemmän kiinnitetään huomiota liikkuvuuteen ja taito-ominaisuuksiin. Tein itse kovaa punttia ja loikkaharjoitusta. Minulla oli kovat nousukorkeudet. Mutta taitoa vaativissa lajeissa olin huono. Mäkihypyssä olin todella hyvä, Janne Ahonen sanoo.

Mitä ponnistusvoima siis tarkoittaa nykypäivänä?

– Ponnistusvoimat liikkuvat viidenkymmenen sentin tietämillä. Se on jo kova sana. Mutta Jannen aikaan keskiarvo alkoi kuutosella. Voimapuoli on ehkä jäänyt aikanaan tekemättä, Yle Urheilun asiantuntija Jari Mantila toteaa.

Miksi mäkimiehet eivät puhu koskaan?

– Suurin osa haastatteluista tehdään suorituksen jälkeen. Lyödään mikki nenän eteen. On mennyt hyvin tai ei, niin on vielä sisällä suorituksessa. Muutama menestyneistä suomalaisista on ollut hiljaisia ja siitä on jäänyt mielikuva. Mutta olen ylpeä siitä, että olen tuppisuu, Ahonen toteaa.

Miksi Ilkka Herolalla on punainen liivi? Mitä se tarkoittaa?

– Yhdistetyssä on kolmen värisiä liivejä. Keltainen on maailmancupin johtajan liivi. Sininen on kauden paras mäkimies. Punainen on paras hiihtäjä. Ilkka on ollut nopein ladulla, Yle Urheilun asiantuntija Tommi Nikunen kertoo.

Miksi mäkihyppyvarusteet ovat todella usein vaaleanpunaisia tai jotain muuta “erilaista väriä”?

– Mäkihyppypukua ei kukaan valitse värin perusteella. Itsekin olisin halunnut hypätä sinivalkoisissa Suomen väreissä. Mutta kankaissa on eroja. Puku ja materiaali valitaan sen mukaan, mikä on kankaan läpäisevyys ja jäykkyys. Väri on se, mikä sattuu olemaan sillä kertaa. Vaikka olisi joku lempiväri, sen perusteella ei voi mäkihyppypukua valita, Ahonen kertoo.

Mitenkä mäkihyppääjän tekniikkavikoja lähdetään käytännössä korjaamaan?

– Todella pieni muutos, mitä kamerakaan ei huomaa, voi tuntua hyppääjästä isolta. Ensiksi keskustellaan ja sitten ruvetaan kokeilemaan kuivaponnistuksissa. Siirretään asiaa mäkeen ja mennään eteenpäin pikkuhiljaa. Urheilijan on vaikea tehdä isoja muutoksia kerralla. Selkärankaan on ajettu ajatukset ja tekniikka, Ahonen toteaa.

Janne Ahonen oli aikansa parhaita ponnistajia. Kuinka paljon vahva ponnistaja pystyy kompensoimaan tekniikkavirheitä? Pystyykö lentämään pitkälle, vaikka tekniikka ei olisi kohdallaan?

– Totta kai tekniikka on tärkein juttu ja lähtökohta. Mitä isommasta mäestä hypätään, tekniikka on sitä suuremmassa roolissa. Pienemmässä mäessä pystyy paikkaamaan voimalla tekniikkaa.

Mico Ahonen sai ensimmäiset Continental cupin pisteensä Rukalla. Tarkoittaako se sitä, että hänellä on osallistumisoikeus mc-kisoihin? Onko jopa kaksi Ahosta kotimäessä Salpausselällä? Näin kysyy Boster Ghiitton -nimimerkki.

– Kyllä se osallistumisoikeutta tarkoittaa. Tämä on ollut yksi virstanpylväs pojan uralla. En ole koskaan lopettanut, mutta yhdessä Ahosessa per kilpailu on riittävästi, Ahonen toteaa.

Miten määritetään mäkihyppysuksessa siteen paikka. Näyttää olevan takana suhteessa suksen mittaan? Tätä kysyy Pasi Lapista.

– Siteen etuosa eli monon kiinnityskohta on 57 prosenttia suksen pituudesta keulasta päin mitattuna. Sitä taaempana ei saa olla. Edempänä voi olla. Ei ole kauheasti vaihtelua, koska jokainen pyrkii laittamaan siteen mahdollisimman taakse, Ahonen sanoo.

Hiihto:

Tero Mansesta: Kuka on hiihtomaajoukkueen kovin unikeko?

– Ristomatti Hakola on ihan ylivoimaisesti, Perttu Hyvärinen toteaa.

– Kerttu Niskanen on aika kova nukkumaan. Ihan sama, mitä teen. Soitan musiikkia tai herätyskelloa, niin ei herää, Vilma Nissinen heittää.

Mika kysyy: Miksi hiihdossa ei ole naisilla ja miehillä samoja matkoja?

– Mika on oikealla asialla. Kyseenalaistan saman asian. Mielellään hiihtäisin samoja matkoja kuin miehet, Kerttu Niskanen toteaa.

Nykyään näyttää, että ladut ovat paljon huonommassa kunnossa, kuin "vanhaan hyvään aikaan", ja että pertsallakin latu-uria on pääosin vain yksi..onko näin, ja miksi..? Kiitos, ja hyvää päivän jatkoa! T. Ilkka, Pirkkala.

– Totta kai kelit vaihtelevat ja vaikuttavat. Laitteet ovat parempia, millä latuja tehdään. Yksi perinteisen ura on sen takia, että ei tulisi ladunvaihtoja tai luistelupotkuja. Hiihdetään perinteisen kisassa perinteistä, entinen huippuhiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen sanoo.

Hiihdetään väliaikakilpailua ja Suomessa voidaan huutaa latua. Mitä huudetaan kansainvälisissä kisoissa?

– Yleensä ollaan sen verran ahtaalla, että karjutaan jotain epämääräistä tai huudettua. Jos ei latua meinaa tulla, ääntä vaan enempi peliin. Sanoilla ei ole väliä. Äänenvoimakkuus ratkaisee, Iivo Niskanen sanoo.

Therese Johaug. Kuva: AOP

Johaug on kevytrakenteinen ja pääsee mäet reippaasti ylös. Jääkö hän sitten alamäessä jälkeen vankkarakenteisemmasta ja isokokoisemmasta hiihtäjästä? Vai tuleeko sitten isokokoisemmalla ilmanvastustuksen vaikutus? Näin kysyy Mika.

– Tietysti alamäessä painavampi hiihtäjä voi päästä hieman kovempaa. Mutta eniten merkitystä on sillä, että jaksaa mäen päällä työntää alamäkeen. Siten pääsee pidemmälle ja vähän kovempaa, entinen huippuhiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen sanoo.

Miksi Johaug ei hiihdä sprinttejä? Olisiko ylivoimainen?

– Ei olisi. Karsinnasta jatkoon on ollut hänelle ensimmäinen tavoite, kun kaikki ovat mukana. Tour de Skillä Johaug parantaa sprinttitasoa kestävyysominaisuuksillaan, kun kisa etenee, Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila kertoo.

Mitä mieltä Johaugin ylivoimasta? Naisten hiihtoa ei viitsi enää katsoa kun voittaja on selvä ennen starttia, koko maailmancupin voisi jättää hiihtämättä ja antaa pokaali Johaugille kauden alussa. Tätä mieltä on Vesa.

– Ei pysty jakamaan. Toivottavasti Johaug ei loukkaannu tai sairastu, mutta kaikkea voi sattua. Johaug on pystynyt kehittymään edelleen. Tasatyöntö näytti murhaavan vahvalta Lillehammerissa. Ylämäet ovat olleet vahvuus, mutta nyt näytti vielä vahvemmalta, Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi sanoo.

Moi! Kysymys Mustille: pärjäisikö Johaug miesten kisassa? Näin kysyy Eetu.

– Ei pärjäisi ainakaan sillä tavalla, että pääsisi kärkikymmenikköön. Hän ei jäisi viimeiseksi, mutta tuskin pääsisi pisteille.

Toisaalta pelkässä ylämäkihiihdossa Johaug voisi olla miehiä vastaan kova. Se huomattiin jo kesällä legendaarisessa Lysebotnin ylämäkirullahiihtokisassa Norjassa.

Iivo Niskaselta on kokemuksia siitä, että hän hävisi siinä kisassa ajassa Johaugille, Jauhojärvi totesi.

Ampumahiihto:

Mitä ampumahiihdon asetarkastuksessa tarkistetaan?

– Esimerkiksi liipaisuvastus, jonka pitää kestää puoli kiloa. Tarkistetaan myös mainossäännöt ja muutenkin se, että ase on ammuntakuntoinen. Joskus liipaisuvastuksen kanssa on joillain ongelmia, jos sitä pitää lähellä puolta kiloa, Yle Urheilun asiantuntija Ville Kotikumpu selvittää.

Asko Juankoskelta kysyy: Saako käyttää kädenlämmittimiä? Olisi varmaan hyvä apua kylmäsormiselle.

– Sääntöjen mukaan on mahdollista pitää. Mutta pitää olla mahdollisimman hyvä tuntuma liipaisemeen ja pistoolikahvaan. Joskus liipaisinsormea kaivetaan hanskaa pois. Kaikki ylimääräinen voi olla hanskassa liikaa ja aiheuttaa ongelmia, Kotikumpu sanoo.

Lue myös:

Kumpi voitti, kun Palander ja Pellinen päästettiin ajosimulaattorin rattiin? "Nautiskele vähän aikaa siitä, kun luulet voittaneesi jotain elämässäsi"

Huippuhiihtäjien huoltorekkaa ajaa kuski, joka pitää tarvittaessa vorotkin loitolla – rekan nupista löytyy Sami Jauhojärvelle tärkeä muistoesine