Suora

  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Inter - Fiorentina
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälieräottelu Inter - Fiorentina

Farah toivoo dopingnäytteidensä uusintatestejä, tähyää Tokion kympille

Lasse Virenin saavutusta sivunnut brittijuoksija harmittelee, ettei tiennyt entiseen valmentajaansa liitetyistä dopingepäilyistä aiemmin, vaikka BBC teki aiheesta dokumentin.

urheilu
Mo Farah
Mo FarahAOP

Yleisurheilun nelinkertainen olympiavoittaja Mo Farah vakuuttaa, ettei hän tiennyt entiseen valmennusryhmäänsä liitetyistä dopingepäilyistä. Farahin entinen valmentaja Alberto Salazar joutui viime syksynä neljän vuoden toimintakieltoon dopingrikkeiden takia.

Salazar on valittanut Yhdysvaltain antidopingviranomaisten langettamasta toimintakiellosta Urheilun kansainväliseen välimiestuomioistuimeen CASiin.

Farah kertoi perjantaina yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa, että olisi lähtenyt Nike Oregon Project -nimeä kantaneesta ryhmästä ensimmäisenä, jos olisi tiennyt, että Salazar oli mukana dopingiin viittaavassa.

– Toivon, että olisin tiennyt epäilyistä aiemmin, Farah sanoi.

Urheilujätti Nike lopetti valmennusryhmän rahoittamisen viime syksynä dopingkohun keskellä.

Dokumentti ei herättänyt

Farah valmentautui Salazarin opein vuodesta 2011 vuoteen 2017.

BBC julkaisi vuonna 2015 dokumentin Salazarin valmennukseen liittyvistä epäilyistä, mutta se ei vielä herättänyt brittijuoksijaa. Farah vaihtoi valmentajaa vasta kaksi vuotta epäilyjen tultua julki.

Viime syksynä Salazarin jouduttua toimintakieltoon Farah oli pitkään haluton puhumaan entisestä valmentajastaan.

– En ole ollut hänen kanssaan tekemisissä kahteen vuoteen. Salazarin syytökset ovat tumma pilvi ylläni, enkä voi sille mitään. Minua ei ole syytetty väärinkäytöksistä, Farah sanoi BBC:lle.

Farahin mukaan ainoa keino selviytyä on olla rehellinen itselleen.

– En muuttaisi mitään. Uskon kovaan työhön, Farah sanoi.

Farah palaa ratajuoksuihin

Maailman antidopingtoimisto Wada aikoo tutkia Salazarin valmennusryhmän aiempia dopingnäytteitä mahdollisten rikkeiden varalta.

– Minua on testattu todella paljon, ehkä eniten maailmassa. Minun puolestani kaikki testit voi tutkia uudelleen, Farah sanoi Daily Telegraph -lehdelle.

Farah sivusi Lasse Virenin saavutusta Rion 2016 olympialaisissa, kun hän puolusti menestyksekkäästi 5 000 metrin ja 10 000 metrin olympiavoittojaan. Hän oli voittanut samat matkat myös 2012 Lontoossa.

Ensi kesänä Tokiossa Farah, 36, aikoo olympialaisten kympille, vaikka keskittyi ratajuoksujen sijaan maratonille vuoden 2017 MM-kisojen jälkeen. Hän juoksi Euroopan ennätyksen 2.05.11 Chicagon maratonilla lokakuussa 2018.

Lue myös:

Juoksuvalmentaja Salazar myöntää kovan kielenkäytön mutta kiistää uudet syytökset

Dopingrikkomuksista pannan saanut kohuvalmentaja Salazar valittaa toimintakiellostaan CASiin

Kohuvalmentajan juoksutallille karvas loppu – dopingrikkeet liikaa sponsorille

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat