Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Jokerien hidas startti KHL:ssä on kääntynyt hurjaan nousukiitoon – vaikka tyytyväisyyteen ei tuudittauduta, on joukkueessa silti karskia itsevarmuutta: "Olemme kaikilla osa-alueilla aika hyviä"

Jokerien ylivoima on tällä hetkellä KHL:n tehokkainta. Petri Kontiola aikookin laittaa kaiken peliin ja viedä joukkueen finaaleihin.

KHL
Petri Kontiola
Petri Kontiolan mukaan joukkueessa pyritään aina parantamaan, vaikka tällä hetkellä tulos onkin hyvää.Petri Saarelainen

Syksyllä Helsingin Jokerien tekeminen jääkiekon KHL:ssä näytti vähintäänkin synkältä, mutta nyt joukkue seilaa auvoisessa myötätuulessa. Se on ottanut 14 edellisessä ottelussaan pisteitä, ja kukistanut rytäkässä sellaisia mahtiseuroja kuin Pietarin SKA:n ja Moskovan Dinamon sekä kahdesti Moskovan Spartakin. Voittoputki on viiden ottelun mittainen.

Kaikesta on kiittäminen joukkueen hyvää fiilistä. Kovien joukkueiden kukistaminen on vain buustannut meininkiä entisestään. Samaa vakuuttavat niin pelaajat kuin johtokin.

– Vaikka startti olikin hidas, niin meillä on silti ollut hyvä meininki ja kova luotto joukkueeseen koko ajan, Jokerit-hyökkääjä Petri Kontiola kertoo joukkueen pelimatkalla Tallinnassa.

Myös Jokerien pääomistaja ja general manager Jari Kurri myhäilee tyytyväisyyttään, kun joukkue on löytänyt tunnetta pelaamiseen. Matkan varrella sattuneet lukuisat loukkaantumiset ovat GM:n mukaan harmittavia, mutta toisaalta ne ovat nostaneet joukkueesta esiin parhaan.

– Joukkueesta aistii, että se pelaa pilke silmäkulmassa ja taistelee. Loukkaantumiset harmittavat, mutta toisaalta se on taas kertonut joukkueen kovuudesta ja sisukkuudesta, kun olemme pystyneet taistelemaan myös loukkaantumisten kanssa, Kurri summaa Yle Urheilulle.

Tyytyväisyyteen ei saa tuudittautua

Konkari Kontiolan mukaan hidas startti menee tuntuman hakemisen piikkiin. Joukkueeseen liittyi viime kevään ja kesän aikana vanhojen tuttujen rinnalle myös monta uutta, ja nuorta, pelaajaa. Mutta kun vieruskaveri on tullut tutuksi, on jäällä alkanut tulla tulosta. Hyvien tilastomerkintöjen Kontiola tai muut eivät kuitenkaan anna liikaa nousta hattuun.

– Vaikka olemme saaneet pisteitä, niin tyytyväisyyttä porukasta ei huou, vaan koko ajan pyrimme parantamaan. Emme ole liian tyytyväisiä tähän hommaan ja se on minusta hyvä merkki, Kontiola kertoo.

20193012 Jokerit vs HK Vitjatz Sami Lepistö, Joonas Nättinen, Viktor Lööv
Jari Kurrin mukaan Jokerien pelaajat ovat motivoituneita ja nälkäisiä. Sen kokee Joonas Nättinen Sami Lepistön (kesk.) johdolla.Emil Hansson / AOP

Kurrikin kehaisee joukkueensa kokoonpanoa.

– Teimme paljon muutoksia tähän kauteen ja saimme suomalaisia pelaajia paljon mukaan. Siellä on motivoituneita ja nälkäisiä pelaajia, ja myös hyvää johtajuutta ja muutama nuori pelaaja siinä seassa. Tykkään siitä hyvästä meiningistä, Kurri sanoo.

Jokerit on hyvä vähän kaikessa

Jokerit siirtyi KHL:ään kotoisasta SM-liigasta kaudeksi 2014–2015. Se on menneillä kausillaan taistellut kahdesti tiensä konferenssivälieriin, mutta viimeistään siinä vaiheessa seinä on tullut vastaan. Kontiola uskoo, että nyt joukkueesta ei löydy heikkoa kohtaa.

– Olemme kaikilla osa-alueilla aika hyviä, Kontiola vakuuttaa.

– Ja meillä on laaja materiaali. Vieläkin on pari äijää loukkaantuneena, siellä on jätkiä vasta tulossa sisään kokoonpanoon. Pelipaikoista on kova, terveellinen kilpailu. En tiedä, onko meillä yksittäistä spesiaalihommaa tässä, mutta laaja materiaali, ehkä se on se yksi, hyökkääjä jatkaa Jokerien etujen luettelemista.

Jari Kurri
Jari Kurrin mukaan edellisistä pudotuspelitappioista on opittu.AOP

Jari Kurri on samaa mieltä.

– Vahvuuksiamme ovat meidän työteliäät neljä ketjua, jotka pystyvät rummuttamaan ja tekemään hyökkäyspeliä, ja siihen on päälle vielä hyvä maalivahtipeli. Niille pyritään rakentamaan meidän joukkueemme.

Nyt mennään kaikki pelissä

GM:n mukaan edellisistä vuosista, jolloin taival pudotuspeleissä on katkennut rivakasti, on otettu paljon opiksi. Joukkueessa on pohdittu, mitä täytyy muuttaa ja mitä jäi puuttumaan. Erikoistilannepelaaminen on yksi panostuksen kohde, mutta ei ainut.

– Erikoistilannepelaaminen on tänä päivänä jääkiekossa iso asia, ylivoimat ja alivoimat pitää olla kunnossa, Kurri toteaa.

Runkosarjaa on jäljellä 17 ottelua, ja Gagarin cupin finaaleja aiemmin pelannut Kontiola tietää, että loistava ylivoima entisestään lisää Jokerien menestysmahdollisuuksia. Perjantaisen Severstal Tsherepovets -kohtaamisen jälkeen Jokerit on koko sarjan kovin ylivoimajoukkue 23,4 prosentillaan.

– Ylivoima on tosiaan ollut aika tehokasta viime aikoina. Tuntuu vain, että emme ihan hirveästi saa ylivoimaa KHL:ssä. Sitä kun saisimme enemmän, niin homma näyttäisi ihan loistavalta. Mutta menemme peli kerrallaan emmekä liikaa murehdi tulevia, Kontiola sanoo.

Vaikka Jokerit on osoittanut, että se pystyy komeisiin suorituksiin, ovat pudotuspelit silti oma lukunsa. Siellä on jälleen löydettävä vielä ainakin yksi vaihde lisää reservistä.

– Pelaajien täytyy löytää paras osaaminen, kun pudotuspelit alkavat, sitähän siellä vaaditaan. Ne ovat kuitenkin oma, erilainen maailmansa. Sarja ja joukkueet ovat kovia, ja tulee kuka tahansa ensimmäisellä kierroksella vastaan, niin silloin täytyy olla parhaimmillaan, Kurri sanoo.

– Kaikki on nyt pelissä, en tiedä, mitä muuta tuohon vastaisi, Kontiola puolestaan summaa kauden tavoitteet.

Lue myös:

Jokerien myllytys jatkui Tallinnassa, vaikka otteissa on Veli-Matti Savinaisen mukaan vielä rutkasti parantamisen varaa: "Ihmisiä mekin olemme"

Jokereille neljäs voitto putkeen – jatkoaikaratkaisun iskenyt Sami Lepistö: "On jo ihmekin, jos ei homma rupea toimimaan näillä pelaajilla"

KL: Jokerien KHL-ura on aiheuttanut yli 70 miljoonan euron tappiot

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat