Suora

  • Elävä arkisto esittää

Päivän suomalaisyllättäjä kävi kesällä läpi todella raskaita hetkiä – hiihtää nyt uransa parasta kauttaan:“Jossain vaiheessa pelkäsin, mitä tulee”

Katri Lylynperä on nostanut tasoaan tälle kaudelle ja on ollut useamman kerran maailmancupin sprinttien erävaiheessa. Lauantaina Lylynperä pääsi ensimmäistä kertaa välieriin.

hiihto
Lylynperä

Lauantain talviurheilussa päivän iloisin suomalaisyllätys oli Katri Lylynperä. 26-vuotias sprinttitykki hiihti uransa parhaan sijoituksen maailmancupissa, kun ylsi ensimmäistä kertaa välieriin. Lylynperä oli lopputuloksissa Dresdenin vapaan sprintissä 12:s.

Edellinen kovin henkilökohtainen tulos oli Lahdesta viime helmikuulta, jolloin Lylynperä oli 18:s. Suomalaisella olisi ollut mahdollisuuksia nousta lopputuloksissa kymmenen parhaan joukkoonkin, mutta Lylynperä kaatui loppusuoralla.

– Meno oli ihan lupaavaa. Olisin voinut kolmos- tai nelospaikoista kilpailla erässä. Mutta en tiedä, mitä loppusuoralla tapahtui. Osuiko suksi havuun ja sen takia löin oman sauvan jalkojen väliin, Lylynperä kertoi Yle Urheilulle.

– Kaaduin sitten kuin kananlento. Mutta kaatumiseen asti oli ihan hyvä.

Taso noussut tälle kaudelle

Lylynperä on nostanut tälle kaudelle tasoaan. Hän on päässyt erävaiheeseen nyt kolme kertaa neljästä, kun on ollut mukana maailmancupin sprinteissä. Ennen tätä kautta Lylynperä oli ollut erävaiheessa viisi kertaa. Tämän kauden kerrat erävaiheessa ovat nostaneet Lylynperän itseluottamusta.

– Erähiihto on kuitenkin aina omanlaisensa juttu. Mitä enemmän alkueriä pääsee hiihtämään, sitä todennäköisimmin lipsahtaa välieriin. Mitä enemmän taas lipsahtaa välieriin, joku päivä voi tulla finaalikin. Mutta karsinta pitää saada sille perustasolle, että huonompanakin päivänä pääsee jatkoon, Lylynperä avaa.

Dresdenissä Lylyperä tunsi kuitenkin menonsa paremmaksi kuin aiemmin tällä kaudella. Tilanne oli siinä mielessä jännä, koska viime viikolla sarjaporrasta alempana Skandinavia Cupissa Lylynperä oli Norjassa 16:s ja jäi ulos finaaleista.

– Ei ollut etukäteen sellaista ajatusta, että olisi erittäin hyvä kulku. Mutta erähiihto tuntui paljon paremmalta. Aiemmin erähiihdoissa on ollut jojoilua. Nyt olin samalla paikalla viimeisenä. Mutta koko ajan oli tunne, että en putoa mihinkään. Pystyin rennosti hiihtämään ja odottelin, milloin nostaa vauhtia. Siinä mielessä tunne oli erilainen, Lylynperä analysoi.

Katri Lylynperä
Katri Lylynperä oli Rukallakin erävaiheessa.Tomi Hänninen

Vammalasta kotoisin oleva Lylynperä nostaa tämän kauden hyvien tulosten syyksi valmentajien vaihdon. Eero Hietasen kanssa yhteistyö päättyi. Nyt Lylynperää valmentaa Vuokatissa Juho Halonen.

– Asutaan samalla paikkakunnalla ja valmentaja on päässyt näkemään enemmän tekemistäni. Vapaan tekniikkaa olemme hioneet aika kovalla kädellä, että olemme saaneet enemmän vauhtia, Lylynperä sanoo.

– Kotiharjoittelu on tähdännyt paljon enemmän kovavauhtisiin harjoituksiin. Kesällä on ollut välillä todella raskaita hetkiä. Hermosto on ollut välillä ylikuormittunutkin. Jossain vaiheessa pelkäsin, että mistä tulee. Vaikuttaisi kuitenkin, että joissain määrin kannattaisi kerätä kuormaa.

Lylynperä on tunnettu viime vuodet sprinttihiihtäjänä, mutta uskoo uuden vauhdin tuovan lisää menoa myös normaalimatkoille.

– On mielenkiintoista nähdä, mihin mahtuu joukkueseen, Lylynperä pohtii loppukauden kisoistaan.

Lue lisää:

Krista Pärmäkoski otti kaatumisen omaan piikkiinsä – Suomen hiiihtotähti valmistautui poikkeuksellisella tavalla kaupunkisprinttiin 12 vuoden tauon jälkeen

Suurta draamaa! Maastohiihdon maailmancupissa joukkokolari – lääkärille lähtenyt hiihtotähti tulistui kilpakumppanin tempusta: “Hän on hullu”

Suomen hiihtonaisille kävi köpelösti: Pärmäkoski kaatui tiukassa mutkassa paluukisassaan, Lylynperä loppusuoralla – katso tilanteet

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat