Suora

  • Urheiluruutu

Aleksander Barkovin peliminuutit ovat vähentyneet ja pelaaminen tökkii: "En edes halua puhua siitä"

Floridan ykkössentteri ehti tottua rehkimään varsinkin viime kaudella. Nyt peluutus on tasaisempaa, mutta joukkue on edelleen vaikeuksissa omalla alueellaan.

NHL
Florida Panthersin Aleksander Barkov allapäin.
Aleksander Barkov on ollut turhautunut omiin otteisiinsa kaukalossa.Eliot J. Schechter / Getty Images

VANCOUVER. Viime kaudella kyyti oli kovinta marras- ja tammikuun välillä. Kun Floridan kakkosketjun keskusmies Vincent Trocheck loukkaantui, katseet kääntyivät tuttuun tapaan seuran suomalaistähteen, Aleksander Barkoviin.

Tapparassa kiekkokasvatuksensa saaneen Barkovin peliaika kipusi amerikkalaispelaajan loukkaantumisen aikaan kahdeksan kertaa yli 25 minuutin, muutamia kertoja liikuttiin 27–28 minuutissa. Suomalaistähden jääaikakeskiarvo nousi Trochekcin poissa ollessa yli 23 minuuttiin.

Lukemissa ei ollut mitään uutta. Barkov pelasi syksystä 2017 kevääseen 2019 yli 22 minuutin keskiarvolla. Itse asiassa tamperelaisen jääaikakeskiarvo, 22,13 minuuttia peliä kohden, oli korkeampi kuin yhdelläkään muulla NHL-hyökkääjällä tuolla ajanjaksolla.

Kuluva kausi on ollut Barkoville täysin erilainen kokemus. Kesällä seuraan palkatun tuoreen päävalmentajan Joel Quennevillen selkeä ajatus on ollut peluuttaa joukkuetta tasaisemmin läpi kauden. Tällä hetkellä siihen on aiempaa paremmat edellytykset.

Paitsi että Trocheck on pysynyt terveenä, syksyllä hankittu Bryan Boyle on tuonut joukkueen keskikaistalle lisää laatua.

Niinpä Barkovin peliaika on pudonnut jopa yli kahdella minuutilla. Vielä viime kaudella joukkueen kapteenin jääaikakeskiarvoksi kirjattiin yli 22 minuuttia, mutta tämän kauden lukema näyttää kahta sekuntia alle 20 minuuttia.

Alivoimavastuusta on lähtenyt minuutti, ja viidellä viittä vastaan Barkov pelaa toista minuuttia vähemmän kuin aiemmin.

Tällä kaudella on nähty monta peliä, joissa joukkueen ykkössentterin peliaika on jäänyt jopa alle 18 minuuttiin.

– Pari minuuttia ei ole kuin pari vaihtoa, joten ei se miltään isolta muutokselta tunnu. Totta kai 20 minuuttia on eri kuin 28 minuuttia. Uskon, että tämä muutos auttaa minua. Pysyn paremmin tuoreena, Barkov sanoo Yle Urheilulle.

On silti selvää, että jokainen pelaaja haluaa pelata mahdollisimman paljon, ja varsinkin intohimoisesti lajiin suhtautuva Barkov. Hän ei kuitenkaan missään olosuhteissa lähtisi julkisesti valittamaan omista minuuteistaan.

– En minä sitä kauheasti ole miettinyt. Olen vain pyrkinyt keskittymään omaan pelaamiseen. Meillä on tässä neljä hyvää ketjua kasassa, ja pystymme tasaisemmalla peluutuksella rullaamaan pelin läpi kovalla tempolla. Lisäksi on tärkeää, että kaikki saavat peliaikaa.

Puolustuspeli haussa

Vaikka joukkueen suomalaistähden minuutit ovat olleet laskussa, pelaamisessa se ei ole juurikaan näkynyt. Tosin Barkovin kokonaisvaltaisen pelaamisen perustasokin on korkeampi kuin monen pelaajan hyvä ilta kaukalossa.

Barkov itse on kuitenkin kaikkea muuta kuin tyytyväinen kauteensa.

– En edes halua puhua pelistäni, hän sanoo.

Barkov on tehnyt kuuteen edelliseen otteluun vain yhden syöttöpisteen, mutta kyse ei ole tehoista. Hänet tunnetaan nimenomaan erinomaisena puolustuspään pelaajana, mutta uuden luotsin tuomien muutoksien sisäistäminen on ottanut Barkovilta aikansa.

– Puolustuspeli turhauttaa. Minulla meni jonkin aikaa, että opin uudet systeemit. Oli paljon epävarmuutta siitä, että kuka menee ja mihin. Peli on nykyään todella nopeaa. Jos et tiedä, mihin menet, niin olet aika pahasti hukassa, Barkov puhisee.

– En ole todellakaan pelannut hyvin, mutta uskon, että tästä toisesta puoliskosta tulee minulle parempi. Alkukausi meni totutellessa pelitapaan. Nyt tuntuu jo paremmalta.

Chicagossa kolmesti Stanley Cupia nostelleen Quennevillen Blackhawks tunnettiin aikanaan äärimmäisen nopeana joukkueena. Kanadalaisluotsi halusi oman joukkueensa lähtevän omista todella nopeasti ja suoraan pystyyn. Ajatus tuntuu olevan samanlainen myös Floridan kanssa. Toteutus on vain ontunut alussa.

– Tavoite on olla omassa päässä mahdollisimman vähän ja hyökätä mahdollisimman paljon, Barkov avaa.

Ylös-alas

Floridan tulokset ovat olleet hieman parempia kuin vuosi takaperin, mutta joukkue ei vieläkään suorita kovin tasaisesti. Hyvinä iltoina se on tiivis ja nopea ryhmä, toisaalta huonoina hidas, huolimaton ja joskus jopa laiska. Panthers on pelannut käytännössä läpi kauden niin, että voittoa seuraa tappio ja tappiota voitto.

Ei suuria voittoputkia, mutta ei pahoja luisujakaan.

Kevään menestystoiveita ajatellen merkittävin huomio kohdistuu kuitenkin haasteisiin puolustuspelissä. Juuri tämän osa-alueen piti olla nyt kunnossa, ja seuraan hankittiin myös uusi maalivahti Sergei Bobrovski.

Mutta omissa soi niin kuin viime kaudellakin, yli kolme kertaa per peli. Panthers on päästettyjen maalien osalta NHL:n ehdotonta pohjasakkaa.

– Pikku hiljaa uudet kuviot alkavat olla kaikille selvät. Virheitä tulee vielä, mutta nyt jo vähemmän. Välillä pelataan hyvin ja välillä huonosti, tärkein juttu meille olisi tasaisuus. Pitäisi pelata joka pelissä korkealla tempolla ja hyvällä tasolla. Tällaisen pelaamisen pitäisi jo olla meille normaalia, eikä ainoastaan vilahdella siellä täällä, Barkov sanoo.

Hätää ei Floridalla vielä kuitenkaan ole. Eroa pudotuspeliviivaan oli lauantaina ainoastaan yksi piste, joten kaikki on vielä joukkueella omissa käsissä. Ja mikä parasta, tällä kaudella joukkueen tärkeimmän pelaajan, Aleksander Barkovin, tankit ovat täynnä kevään tärkeimmissä otteluissa.

Kunhan vain joukkue oppisi pitämään pelivälineen pois omasta verkostaan.

Lue myös:

Näin maalivahti Pekka Rinne onnistui maalinteossa – edellisen kerran vastaavaa nähty NHL:ssä vuonna 2013

Valmentaja maksoi hinnan, mutta kurittomien ja velttojen pelaajien olisi syytä hävetä – Änärikirje listaa myös sarjan parhaat puolustajat ja kiittelee Barkovin peluutusta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat