Hiihtoliitto korvasi hiihtäjien hieronnan fysioterapialla ja vei työt kiitetyltä hierojalta

Matti Heikkisen mitalivireeseen hieronut Kerttu Helynen perää korvausta menetetyistä tuloista.

Suomen hiihtojoukkueen hieroja Kerttu Helynen käsitteli Krista Pärmäkoskea. Arkistokuva. Kuva: Lehtikuva

Hiihtäjien kiittämä hieroja Kerttu Helynen perää Hiihtoliittoon parempaa sopimuskulttuuria ja kyseenalaistaa Hiihtoliiton näkemyksen, jonka mukaan huippuhiihdossa hieronta voidaan pääosin korvata fysioterapialla.

Hiihtoliitto veti Helyseltä maton jalkojen alta, kun täksi talveksi sovitut työt peruuntuivat lokakuun alussa. Helyselle asiasta ilmoitti maajoukkueen johtaja Matti Haavisto.

Helysen oli määrä kiertää leireillä ja maailmancupin kisoissa, kuten nyt tammikuussa Saksan Dresdenissä. Sovittujen töiden jääminen saamatta aiheuttaa yrittäjälle tulonmenetyksiä, ja Helynen haluaa niistä korvauksen. Helysen puolesta asiaa hoitavat asianajajat.

Rovaniemeläinen Helynen hieroi hiihtäjiä viiden kauden ajan. Hän tuli hiihtäjien avuksi Sami Jauhojärven suosituksesta Reijo Jylhän päävalmentajakaudella. Helysellä oli sormet vahvasti pelissä, kun Matti Heikkinen vertyi Lahden 2017 MM-hiihdoissa 50 kilometrillä pronssivireeseen aiemmin vaisusti sujuneiden kisojen päätteeksi.

Myös Suomen naishiihdon ykkönen Krista Pärmäkoski on kiitellyt Helystä, muun muassa voitettuaan maailmancupin 10 kilometrin kisan Planicassa tammikuussa 2018.

– Mummo käsitteli kädet, joten happi kiersi käsivarsiin, Pärmäkoski kiitteli tuolloin STT:lle ja viittasi Helysen lempinimeen hiihtopiireissä.

Jylhän seuraajaksi 2018 keväällä valittu Haavisto ei halunnut sunnuntaina kommentoida asiaa, vaan ohjasi kyselyn Hiihtoliiton toiminnanjohtajalle Ismo Hämäläiselle. Hämäläisen mukaan sopimus Helysen kanssa on yhä voimassa, mutta liiton valmennusjohdon ja "medikaalitiimin" linjaus hieronnan vähentämisestä vei Helyseltä työt tältä talvelta. Hiihtäjien luottolääkäri, Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen ei halunnut ottaa kantaa Helysen ja liiton kiistaan.

Osa maajoukkueen hiihtäjistä on syksyn ja alkutalven aikana hakeutunut Helysen hoitoon omalla kustannuksellaan. Helynen hoiti heitä muun muassa Oloksen, Rovaniemen ja Rukan kisojen aikana.

– Urheilijat olivat kaivanneet hierontaa, Helynen sanoi.

Helynen on ollut useille hiihtäjille myös henkinen tuki, sillä hierontapöydällä hoidetaan monesti lihasten lisäksi psyykkistä hyvinvointia.

Lue lisää: