1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yhdistetty hiihto

Yhdistetyn mäkivalmentaja siirretään syrjään kisatilanteista – yksi video Janne Ahosesta paljastaa paljon hyppyongelmista: "Ei voi olla niin"

Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen kertoi Val di Fiemmen kisaviikonlopun jälkeen, että hän vastaa ainakin Oberstdorfin maailmancupissa mäkivalmennuksesta.

Asiantuntija havainnollistaa yhdistetyn joukkueen mäkihyppyongelmat
Asiantuntija havainnollistaa yhdistetyn joukkueen mäkihyppyongelmat

Suomen yhdistetyn maajoukkue on tuskaillut läpikauden mäkihypyn kanssa. Tuttu kaava jatkui sunnuntaina Val di Fiemmessä, kun parisprinttikisoissa Suomen joukkueet lähtivät kaukaa hiihtoladulle heikkojen mäkihyppysuoritusten jälkeen.

Suomen ykkösjoukkue Ilkka Herola ja Eero Hirvonen nousi kuudenneksi kahdenneltatoista sijalta. Myös Suomen kakkosjoukkue Arttu Mäkiaho ja Wille Karhumaa olivat neljänneksi kovimpia hiihtoladulla.

– Hiihto kulkee todella hienosti. Kylmät väreet nousevat, kun katsoo poikien viilettävän. Mutta mäkipuoli on ollut sitäkin vaikeampaa. Se on leimannut toimintaamme jo pidemmän aikaa, eikä ole kauhean hyviä ratkaisuja löydetty tänäkään viikonloppuna, yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen sanoi Yle Urheilulle.

Petter Kukkosella on ollut paljon pohdittavaa. Kuva: Tomi Hänninen

Kukkonen myöntää, että mäkihyppyongelmat turhauttavat ja harmittavat aina välillä maajoukkueessa.

– Harjoituksissa hommat pelaavat aika kivasti. Mutta kilpailutilanteessa häviävät harjoitustilanteiden hyvät ideat, Kukkonen toteaa.

Kukkonen kertookin, että hän on ehtinyt keskustella muutoksista joukkueen mäkivalmentajan Jarkko Saapungin kanssa. Roolit muuttuvat seuraavaan kisaviikonloppuun Oberstdorfiin kahden viikon päästä.

– Vaihdamme Jarkon kanssa roolituksia hyppyrimäellä niin, että otan valmennusvastuun hyppäämisestä kilpailureissuilla. Ei mitenkään kauheasti loppupeleissä muuta asioita. Toinen kommentoi urheilijoille kilpailutilanteessa. Tällä mennään seuraava reissu. Katsotaan, mitä saadaan aikaiseksi, Kukkonen kertoo.

Yhdistetyn mäkivalmentaja Jarkko Saapunki. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Yle Urheilun asiantuntija Tommi Nikunen ymmärtää, että jotain piti tehdä.

– Mutta kuulostaa siinä mielessä rajulta, että mäkivalmentajan tittelillä yhdistetyn joukkueessa siirretään syrjään. Kertoo siitä, että luotto ei ole ihan täydellinen ollut. Vaikka kemiat muuten pelaisivat hyvin, tällä halutaan saada joku selvittämään samoja asioita eri tavalla. Josko siitä saataisiin jotain irti, Nikunen toteaa.

Nikunen on myös siiinä mielessä huolissaan yhdistetyn maajoukkueesta, että nuorista toivoista koostuvasta joukkueesta on puhuttu neljä tai viisi viime vuotta tulevaisuuden joukkueena.

– Nyt viimeiset kaksi vuotta on poljettu paikallaan. On jopa menty taaksepäin. Jotain muutosta pitää saada aikaan. Muuten kundit menettävät parhaat vuotensa urheilijana, Nikunen toteaa.

Vertailu Ahoseen paljastaa paljon

Yle Urheilun asiantuntija Jari Mantila esitteli Urheilustudiossa sunnuntaina omat ratkaisuehdotuksensa yhdistetyn maajoukkueen ongelmiin. Yksi suurimpia ongelmia on ollut laskuasennon hakeminen.

– Sama tekninen virhe korostuu. Laskuasennon hakeminen on yksi osa mäkihyppyä, mutta aika lailla tärkein osa. Istutaan puomilla ja haetaan painopistettä eteen. Niihin keinoihin pitäisi suhtautua kriittisesti, Mantila sanoo ja havainnollistaa Hirvosen hyppäämistä.

– Eero yrittää ylävartalollaan työntää mahdollisimman paljon pitkälle eteen, jotta painopiste olisi edessä. Kun lähestytään kaarretta ja keskipakovoima kasvaa, hyppääjä joutuu peruuttamaan. Sääri nousee pystyyn ja paino on enää hataralla pohjalla. Ongelmat jatkuvat keulalle asti. Ei pysty käyttämään edes vähäistä fysiikkaa, Mantila havainnollisti.

Jari Mantila vertaili Hirvosen hyppäämistä Janne Ahoseen aikanaan Oberstdorfissa.

– Janne hakee alakautta painopisteen koko jalalle. Missään nimessä paino ei ole liian edessä. Sitten tulee ylävartalo laskuasentoon mukaan. Laskuasento on paljon tasapainoisempi ja on helpompi säilyttää kaarretta kohti. On helppo lähteä työntämään. Tällä hetkellä yhdistetyn miehet ovat kymmenen astetta pystymässä asennossa, Mantila analysoi.

Tommi Nikunen on asiantuntijakollegansa kanssa samoilla linjoilla.

– Tottahan se on, että joku ajatusmaailmallinen asia meillä Suomessa on mäkihypyssä ja sitä kautta myös yhdistetyssä on. Ei voi olla niin, että yhtäkkiä 15–20 vuotta tätä lajia harrastaneet eivät osaa laskea tuota vauhtimäkeä. Sen pitäisi olla helpoin asia koko hommassa. Jotain tietämättömyyttä tai sitten harjoitusten kautta on tehty vääriä asioita, koska tämä on niin vaikeata, Nikunen toteaa.

Katso video Mantilan analyysista ylhäältä kuvaa klikkaamalla!

Lue lisää:

Hirvonen ja Herola tykittivät kovinta vauhtia ja tekivät komean nousun parisprintissä – Suomen kakkosjoukkuekin ladulla neljänneksi nopein

“Kärkikahinoihin ei ole asiaa” – Suomella parisprintissä mäen jälkeen enää yksi mahdollisuus

Vinzenz Geiger löi Jarl Magnus Riiberin toista kertaa tällä kaudella – Herola parhaana suomalaisena 17:s

Suomen yhdistetyn kärkinimet joutuivat taas levittelemään käsiään mäkimontussa: "Vielä isompi floppi"

Suomalaisen mäkihypyn rakentaminen täytyy aloittaa pohjalta – Tommi Nikusen mukaan ydinasia on unohdettu päivittää: "Jos sellainen on viime vuosina tehty, niin se on piilotettu hyvin"