Kaisa Mäkäräisestä voi tulla kohta kaikkien aikojen paras maailmancupissa: “Lähes hämmästyttävää, että Kaisa on pysynyt lajin huipulla näin kauan”

Kaisa Mäkäräisen menestyksen jatkumisen esteeksi saattaa muodostua terveydentila.

Kaisa Mäkäräinen
Katso kooste Mäkäräisen voitosta!

Kaisa Mäkäräiselle ei tarjoudu hirveän pitkää mahdollisuutta juhlistaa sunnuntain voittoansa ampumahiihdon maailmancupissa Oberhofissa. Maailmancup jatkuu Mäkäräisen osalta jo keskiviikkona toisessa saksalaiskaupungissa Ruhpoldingissa pikakisalla.

Mäkäräinen nousi sunnuntain yhteislähtökisan voitollaan lähelle kärkisijaa kaikkien aikojen tilastoissa. Mäkäräiselle voitto ja samalla kauden ensimmäinen palkintokorokesija oli koko uralla maailmancupissa 85:s. Hän on enää palkintokorokelistan ykkössijasta kahden palkintokorokepaikan päässä. Ruotsin Magdalena Forsberg saavutti urallaan 87 palkintokorokepaikkaa ja on listan kärjessä.

Mäkäräinen nappasi uran ensimmäisen maailmancupin voittonsa Östersundissa joulukuussa 2010. Mäkäräinen on siis ollut ampumahiihdon huipulla liki vuosikymmenenen. 37-vuotiaalla suomalaistähdellä on yhteensä 27 voittoa, 34 kakkossijaa ja 24 kolmossijaa maailmancupin osakilpailuissa.

– Ei ole kyseessä mikään helppo laji, vaan todella vaativa. Ampumahiihto vaatii kovaa fysiikkaa ja taito-ominaisuuksia. On lähes hämmästyttävää, että Kaisa on pysynyt näin kauan huipulla, Yle Urheilun asiantuntija Ville Kotikumpu hehkuttaa.

Mäkäräinen ratkaisi sunnuntain kisan oikeastaan loistavalla ammunnalla vaikeissa olosuhteissa. Suomalaiskonkari ampui vain yhden ohilaukauksen. Muille kisaajille tuli vähintään kolme ohilaukausta sumussa ja kovassa tuulessa.

– Hienoa, että Kaisa sai ammunnan kulkemaan näin hyvin. Hiihto on kulkenut jo pitkän aikaa hyvin. Lauantain viestissä ammunta onnistui jo hyvin. Nyt pidetään yllä vain samaa sykettä koko tammi-helmikuu. Uskon, että Kaisalle tulee tästä vielä hyvä kausi, Kotikumpu toteaa.

Mäkäräiselle voitto oli uran ensimmäinen Oberhofin klassikkomaisemissa. Hänellä on nyt kasassa maailmancup-voittoja kymmeneltä paikkakunnalta. Perinteisistä ampumahiihtopaikkakunnista listalta puuttuu oikeastaan enää helmikuun MM-kisapaikkakunta Antholz-Anterselva Italiassa.

Tämän kisaviikon paikkakunnalta Ruhpoldingista Mäkäräisellä on kasassa kolme voittoa. Kotikumpu uskoo, että Ruhpolding sopii hyvin.

– Tässä on lyhyt palautumisaika. Tehdään huoltava lenkki ja ruvetaan valmistautumaan seuraavaan kisaan. Maastotyyppi vaihtuu. Ruhpoldingissa maastotyyppi on ehkä vähän helpompi ja olosuhteet ovat olleet perinteisesti helpommat, Kotikumpu toteaa.

Ainoaksi esteeksi saattaa muodostua se, miten terveys kestää tiukassa kisarypistyksessä.

– Hiihdosta oli paras puhti pois, lauantai-illasta oli ollut pikkaisen huono olo. On sellaisia merkkejä, ettei tiedä, mihin tämä kääntyy. Ilmeisesti niin herkässä kunnossa on, että kaikki pöpöt meinaa tarttua matkaan, Mäkäräinen pohti Ampumahiihtoliiton ääninauhalla.

Lue lisää: