Suora

  • Elävä arkisto esittää

Kansallissankarista taksikuskiksi: Hakan Sükür toi Turkille historian ainoan MM-mitalin, mutta presidentti Erdoganin loukkaaminen ajoi maanpakoon Yhdysvaltoihin

Hakan Sükur, 48, menetti kaiken omistamansa ajauduttuaan erimielisyyksiin presidentti Erdoğanin kanssa.

urheilu
Hakan Sükür
EPA

Hakan Sükür oli yksi maansa suosituimmista jalkapalloilijoista. Turkin suurseura Galatasarayssa peliuransa päättänyt Sükür kantoi kansallissankarin viittaa vielä vuonna 2008 päättyneen ammattilaisuransa jälkeenkin.

Kaikki muuttui kuitenkin, kun peliuransa jälkeen politiikkaan siirtynyt Sükür ajautui erimielisyyksiin maan presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kanssa.

MM-historian nopein maali

Sükür nousi Turkin jalkapallosankariksi vuoden 2002 MM-kisojen pronssiottelussa, missä hän iski MM-turnaushistorian nopeimman osuman. Sükur sai pallon Etelä-Korean maaliin, kun ottelu oli ehtinyt vanheta vasta 11 sekuntia. Turkki voitti lopulta ottelun 3–2 ja maa juhli kautta aikain ensimmäistä MM-mitaliaan.

Pitkän peliuransa aikana Bosporin härkä ehti viilettää kotimaansa kenttien lisäksi Englannin ja Italian kentillä. Maaotteluita kertyi yli sata, ja niissä hän iski kaikkiaan 51 osumaa.

Galatasaraylle Sükür viimeisteli yli 200 osumaa, ja kansallissankarin asemasta nauttiva hyökkääjä nimettiinkin maassaan vaatimattomasti kuninkaaksi.

Uransa jälkeen Sükür hyppäsi politiikkaan. Vuonna 2011 hän pääsi Turkin parlamenttiin johtavan AKP-puolueen riveistä – siis sen saman, jota Erdoğan oli perustamassa ja jota presidentti johtaa.

Turkin jalkapallomaajoukkue
Turkki juhli vuoden 2002 MM-kisoissa pronssia.AOP

– Puolue kutsui minut hyötyäkseen julkisuudestani. Suostuin. En olisi koskaan ymmärtänyt, kuinka Turkkia johdetaan, jos en olisi mennyt mukaan, Sükür sanoi saksalaislehti Welt am Sonntagin (siirryt toiseen palveluun)haastattelussa.

Sükürin ja puolueen johtajan Erdoğanin sukset menivät ristiin, sillä Sükür yhdistettiin Erdoğanin viholliseen Fetbullah Güleniin. Joulukuussa 2013 Sükür jätti puolueen. Sittemmin Gülenin kannattajien muodostama liike on luokiteltu Turkissa terroristijärjestöksi.

– En ole gülenisti. Olen tehnyt vain asioita, jotka ovat maassani laillisia. Nykyään ihmiset kaikenlaisista ryhmistä on tuomittu maanpettureiksi ja terroristeiksi vain sen vuoksi, että he eivät ajattele samalla tavalla kuin maan johto.

"Erdoğan vei minulta kaiken"

Erdoğan nousi maan presidentiksi vuonna 2014. Tämän jälkeen useita toimittajia, bloggaajia ja tavallisia ihmisiä vastaan on nostettu oikeusjuttuja, joissa heitä syytetään Erdoğanin loukkaamisesta.

Myös Süküriä syytettiin Erdoğanin loukkaamisesta Twitterissä. Jalkapallotähteä uhattiin jopa neljän vuoden vankeustuomiolla vuonna 2016.

Hän oli kuitenkin ehtinyt jo jättää maan ja muuttaa vaimonsa ja lapsensa kanssa Yhdysvaltoihin.

– Erdoğan vei minulta kaiken. Vapauteni, ilmaisunvapauteni, oikeuteni tehdä työtä. Omistin kymmeniä miljoonia dollareita Turkissa, mutta kaikki on takavarikoitu. He lukitsivat jopa isäni.

Sükür myöntää tehneensä virheen liittyessään AKP-puolueeseen 2011. Hän myöntää silti kaipaavansa kotimaataan.

– Olen hallituksen vihollinen, en valtion tai kansan. Rakastan lippuamme ja maatamme.

Nykyään Sükür ajaa taksia Yhdysvalloissa, jonne hän pakeni vuonna 2015. Lisäksi hän myy kirjoja.

– Kaikki, mitä omistin, on takavarikoitu. Minulla ei ole enää jäljellä mitään missään päin maailmaa. En voi edes vuokrata asuntojani, sillä potentiaalisia vuokralaisia uhataan. Nyt minun on tehtävä töitä täällä.

Sükürin jäsenyys evättiin jopa Galatasarayssa, seurassa, jota hyökkääjä edusti 13 kauden ajan – vaikka seuran jäsenet äänestivät vastaan.

– Päätös oli presidentin. Jäsenyys ei merkinnyt minulle paljoa, mutta maan tilanne tekee minut surulliseksi.

Sükürin mukaan maan tulisi muuttua perusteellisesti, jotta hän voisi vielä harkita paluuta.

– Muutoksen puolesta täytyy taistella. Ja siihen tarvitsemme muiden maiden apua. Kaikkien tulisi taistella demokratian ja vapauden puolesta.

Lue myös:

Turkin ex-supertähteä uhkaa vankeustuomio presidentin loukkaamisesta

Turkin jalkapallomaajoukkueeen kritisoidut sotilastervehdykset tutkintaan – Uefa selvittää myös englantilaisten toimia toisessa kohupelissä

Turkin jalkapallomiehet tuulettivat maalia sotilastervehdyksellä, maalintekijä ylisti somessa maansa "sotasankareita"

Lähteet: Welt am Sonntag

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat