Suora

  • Urheiluruutu

Hiihtoliitto ja Olympiakomitea huolissaan Suomen yhdistetyn miesten puuttuvista mäkimetreistä: "On turhaa lähteä tässä vaiheessa arvioimaan, onko valmennuksessa tehty virheitä"

Hiihtoliiton mäkihypyn ja yhdistetyn johtoryhmä kokousti yhdistetyn maajoukkueen vaikeasta mäkihypyn tilanteesta maanantaina.

yhdistetty hiihto
Ilkka Herola
Yhdistetyn mäkiosuus on jättänyt Ilkka Herolalle paljon kirittävää kärkimiehiin monta kertaa tällä kaudella.EPA

Suomen yhdistetyn maajoukkue on uinut tällä kaudella mäkihypyssä syvissä vesissä, kun taas hiihtopuoli kulkee loistavasti. Kaava toistui viime viikonloppuna Val di Fiemmen maailmancupissa, jossa mäkihypyssä kauas kärjestä jääneet Ilkka Herola ja Eero Hirvonen kirivät parikilpailuna hiihdetyllä hiihto-osuudella 12:nnelta sijalta kuudenneksi. Suomalaiset olivat koko hiihto-osuuden nopein pari.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen myöntää, että yhdistetyn miesten mäkihypyn tila on huolestuttava.

– Olen aika huolestunut, kun tulos ei ole toivotunlainen. Tiedän, että urheilijat ja valmentajat ovat tehneet kovasti töitä ja oikeita asioita, mutta huippu-urheilussa se on pienestä kiinni, Hämäläinen kertoi Yle Urheilulle puhelimitse.

– Tiedossa on, että harjoituksissa on onnistuttu ihan hyvin, mutta kilpailusuoritukseen sitä ei ole saatu siirrettyä, toiminnanjohtaja lisäsi.

Maajoukkueessa on haettu mäkihyppyahdinkoon hanakasti ratkaisua. Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen kertoi sunnuntaina Yle Urheilulle, että hän ottaa mäkivalmentaja Jarkko Saapungin roolin kisatilanteissa ja vastaa ainakin Oberstdorfin maailmancupissa mäkivalmennuksesta.

Petter Kukkonen
Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen.AOP

Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikössä yhdistetystä vastaava Janne Vuorinen kertoo keskustelleensa päätöksestä Kukkosen kanssa. Myös Vuorista huolestuttaa mäkipuolella otettu takapakki.

– Hyvä, että reagointia on ollut. Toivottavasti tällaisella sisäisellä muutoksella asiat menevät hyvään suuntaan. Pitää pystyä näkemään vähän pidempi perspektiivi, Vuorinen kertoi Yle Urheilulle.

Saapungin valmennusvastuu muuttuu

Hiihtoliiton mäkihypyn ja yhdistetyn johtoryhmän puheenjohtaja Lauri Kettunen ei usko, että roolien vaihdossa on kyse mäkivalmentaja Jarkko Saapungin valmennusvastuun vähentämisestä.

– Se, joka antaa merkkiä, ei sieltä ylhäältä niin hyvin näe sitä hyppyä. Joten ehkä he haluavat laittaa Jarkon vain parempaan paikkaan, josta hän pystyy seuraamaan suoritusta ja mahdollisesti myös kuvaamaan. Siitä saa aineistoa, jonka avulla valmentajat pystyvät paremmin analysoimaan hyppyjä, Kettunen kertoi Yle Urheilulle.

– Aika monta kautta on tilanne ollut samanlainen, mikä kertoo siitä, että tätä asiaa täytyy analysoida eri tavalla. Pitää löytää vastauksia siihen, että mitkä tekijät vaikuttavat suoritukseen, Kettunen sanoi.

Hiihtoliiton toiminnanjohtajan Ismo Hämäläisen mukaan sisäisten vastuiden muuttaminen on ensimmäinen vaihtoehto, kun valmentajat hakevat ratkaisua hyppyongelmiin.

– He hakevat mäkeen rytminmuutosta ja uutta näkökulmaa. Pojat haluavat tehdä maksimaalista tulosta.

Jarkko Saapunki
Yhdistetyn mäkivalmentaja Jarkko SaapunkiTomi Hänninen

Lauri Kettusen mukaan on tärkeää, että henkistä kanttia vaativassa lajissa urheilija pystyy säilyttämään suorituksessaan rentouden kauden vaikeuksista huolimatta.

– Ei saa ajautua sellaiseen kierteeseen, että aletaan kauheasti pelätä epäonnistumista kilpaillessa, Kettunen sanoi.

Hiihtoliitto luottaa Kukkosen ratkaisuun

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen keskusteli asiasta mäkihypyn ja yhdistetyn johtoryhmän puheenjohtajan Lauri Kettusen kanssa maanantaina. Isompia muutoksia valmennukseen tehdään tarvittaessa vasta kauden päätteeksi.

– On turhaa lähteä tässä vaiheessa arvioimaan, onko valmennuksessa tehty virheitä, kun kautta on mennyt puolitoista kuukautta ja sitä on kaksi ja puoli kuukautta jäljellä. Pitää katsoa, miten tämä lähtee tästä kehittymään. Isomman analyysin paikka on sitten myöhemmin, Hämäläinen sanoi.

Hämäläinen uskoo, että hyppyjen tasoa on mahdollista nostaa vielä tämän kauden aikana.

– Kyllä ne kaverit miettii siellä ihan varmasti joka päivä, että mitä pitää tehdä entistä paremmin ja mitä jättää pois, jotta saadaan asiat parempaan kuntoon kokonaisuutena.

Hämäläisen mukaan myös mäkihypyn ja yhdistetyn johtoryhmä kokoontui maanantaina keskustelemaan Kukkosen ja Saapungin ratkaisusta.

– Valmennuspuoli on reagoinut yhdistetyn mäkitilanteeseen ja muuttanut sisäistä työnjakoa. Luotamme ratkaisuun ja annamme työrauhan heille, Ismo Hämäläinen viestitti Yle Urheilulle myöhemmin.

Lue myös:

Yhdistetyn mäkivalmentaja siirretään syrjään kisatilanteista – yksi video Janne Ahosesta paljastaa paljon hyppyongelmista: "Ei voi olla niin"

Hirvonen ja Herola tykittivät kovinta vauhtia ja tekivät komean nousun parisprintissä – Suomen kakkosjoukkuekin ladulla neljänneksi nopein

“Kärkikahinoihin ei ole asiaa” – Suomella parisprintissä mäen jälkeen enää yksi mahdollisuus

Suomalaisen mäkihypyn rakentaminen täytyy aloittaa pohjalta – Tommi Nikusen mukaan ydinasia on unohdettu päivittää: "Jos sellainen on viime vuosina tehty, niin se on piilotettu hyvin"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat