Suora

  • Urheiluruutu

Laine ja Barkov pitävät Ovetshkinia Gretzkyä parempana maalintekijänä – Selänne: Ei tämä ole minulta pois

Washingtonin venäläiskapteeni nousi maanantaina NHL:n kaikkien aikojen maalitilastossa ohi Teemu Selänteen.

NHL
Aleksandr Ovetshkin
Aleksandr Ovetshkinilla on nyt kasassa 686 maalia.Getty Images

VANCOUVER. Maanantaina se vihdoin tapahtui. Iso kasi ohitti toisen ison kasin NHL:n kaikkien aikojen maalitilastossa. Washington Capitalsin venäläistähti Aleksandr Ovetshkin nimittäin teki NHL-uransa 685. osuman ottelussa Sebastian Ahon ja Teuvo Teräväisen edustamaa Carolina Hurricanesia vastaan.

Maali nosti Ovetshkinin kaikkien aikojen maalitilastossa sijalle 11. ohi Teemu Selänteen.

– Tämä oli ihan selkeä homma, että näin tulee tapahtumaan. Eikä tämä ole minulta pois, olen iloinen hänen puolestaan. Arvostan häntä kovasti, koska tiedän, mitä tällaiset maalimäärät vaatii. Ei ole hänelle mikään tullut helpolla, hienoja juttuja, Selänne kommentoi tuoreeltaan Yle Urheilulle.

Teemu Selänne
Teemu Selänne on iloinen Aleksandr Ovetshkinin puolesta.Tomi Hänninen

Ovetshkin osui ottelussa vielä toistamiseen, minkä jälkeen matkaa sijalla kymmenen olevaan Mario Lemieux’iin on enää neljä osumaa. Kuluvalla kaudella 28 osumaa tehneen maaliruiskun tähtäimessä ovat vielä tällä kaudella helposti myös Steve Yzerman (692), Mark Messier (694) sekä mahdollisesti Mike Gartner (708).

Parhaimmillaan Ovetshkin voisi nousta kuluvan kauden aikana kaikkien aikojen tilastossa jo sijalle seitsemän.

Eikä kyse ollut ensimmäisestä kerrasta, kun Ovetshkin tekee ottelussa useamman maalin. Itse asiassa venäläistykki on tehnyt niin NHL-urallaan peräti 139 kertaa. Maanantain kahden maalin ilta nosti Ovetshkinin vähintään kahden maalin otteluissa sijalle kuusi Wayne Gretzkyn (189), Brett Hullin (158), Mario Lemieux’n (154), Gordie Howen (147) ja Phil Espositon (143) taakse.

”Ahnein maalintekijä”

NHL:ssä syksyllä 2005 debytoinut ja tulokaskaudellaan 51 maalia ja 106 pistettä tehnyt venäläinen on innoittanut pitkän ja menestyksekkään uransa varrella myös monia uuden sukupolven suomalaisnuoria. Etenkin Winnipegin Patrik Laine on nostanut usein Ovetshkinin esiin yhtenä esikuvanaan.

– Onhan hän itselle ollut jonkinlainen esikuva. Pienestä pitäen on tullut hänen tekemisiään seurattua ja varsinkin nuorena, kun Capitals oli oma suosikkini. Koosteita on tullut kelailtua joka suuntaan ja on sieltä varmaan jotakin omaankin peliin tarttunut, Laine sanoo Yle Urheilulle.

Patrik Laine
Patrik Laine on tehnyt tällä kaudella 15 maalia. AOP

Laine sanoo ihailleensa maalien lisäksi venäläisen fyysisyyttä.

– Katselin koosteita, missä Ovetshkin paineli menemään ja ajoi kaikkea, mikä liikkui. Ei tule ehkä enää samalla tavalla pelattua, mutta kyllä minä hänen takia itsekin nuorempana välillä aikamoisia pommeja jakelin. Tykkäsin jakaa fyysistä preesensiä aina silloin tällöin. Toki ylivoimapeli on toinen, mistä olen pyrkinyt jotakin oppimaan.

Toinen uuden sukupolven suomalaispelaaja, joka on seurannut Ovetshkinia tarkkaan, on Floridan Aleksander Barkov, joka nostaa Moskovassa syntyneen voimalaiturin kaikkien aikojen parhaaksi maalintekijäksi. Kaikkien aikojen maalitilastossa kärkisijaa pitää Wayne Gretzky 894 osumallaan.

– Pidän Gretzkyä enemmän pelintekijänä. Ovetshkin on enemmän maalintekijä ja varmasti ahnein sellainen NHL:n historiassa, Barkov linjaa.

– Kyllä minä pidän häntä kaikkien aikojen parhaana maalintekijänä. Onhan siellä Brett Hullia ja muita jätkiä myös, jotka ovat olleet hyviä maalintekijöitä, mutta itse en ole heidän nähnyt pelaavan niin paljon. Minun mielestä puhtaana maalintekijänä Ovetshkin on paras, Laine komppaa.

Nyt kuuma kysymys kuuluu: onko Ovetshkinilla mahdollisuudet jopa Gretzkyn ohittamiseen?

Venäläisellä on matkaa Gretzkyyn 208 osumaa. Jos 34-vuotias Caps-kippari pelaisi vielä viisi vuotta, tämän tarvitsisi takoa kiekkoa reppuun 41 kausikeskiarvolla. Jos tämä pelaisi kuusi vuotta, keskiarvo laskisi 35:een.

– Se riippuu paljon siitä, pysyykö hän terveenä. Toisaalta jos miettii, että matkaa on yli 200 maalia, se tarkoittaisi lyhyemmällä jänteellä neljää 50 maalin kautta. Se on aika paljon, kun ikää kuitenkin tulee koko ajan, eikä hän enää kehity. Mahdollista se on, ja olisihan se hienoa, mutta en ole tästä ihan varma, Laine pyörittelee.

– Jos hän pysyy terveenä, hän tulee ohittamaan Gretzkyn. Kyse on siitä, onko hän valmis laittamaan kaiken likoon ja siitä, miten tärkeä tämä juttu hänelle on. Jos tämä on hänelle tärkeä päämäärä, hän tekee sen. Tietenkään mikään ei helpotu, kun ikää tulee, mutta täysin mahdollista tämä on, Selänne arvioi.

Vahvin usko uusiin ennätyslukemiin on Barkovilla.

– Menee ohi, Barkov linjaa.

Paljon muutakin kuin maaleja

Mutta mikä on Ovetshkinin 685 NHL-maalista mieleenpainuvin?

Vaikka maaleja on valtava määrä, ainakin runkosarjan osalta yksi nousee ylitse muiden. NHL:ää tarkemmin seuraavien mieleen on jäänyt osuma, joka syntyi talvella 2006 Phoenix Coyotesia vastaan. Kojoottien penkin takana seisoi muuten tuolla kaudella muuan Wayne Gretzky, joka myös omisti seuran noihin aikoihin.

– Kyllä hienoin maali on se, mikä syntyi joskus kauan sitten Phoenixia vastaan. Jätkä oli selällään, mutta jotenkin ihmeellisesti hän sai kiekon veivattua selkänsä takaa maaliin, Barkov huokailee.

Ja Laine komppaa.

– Se on erikoisin maali kyllä, mitä muistan. Mies tekee maalin, vaikka on selällään.

Ovetskin
Aleksandr Ovetshkin on taklannut NHL:ssä lähes 3000 kertaa. Getty Images

Mutta on Ovetshkin pelissä paljon muutakin kuin maalit. Ovetshkin on valtavan kokoinen pelaaja, joka on tykännyt kovasta pelistä aina. Etenkin uran alkupuolella laitahyökkääjä laukkasi ajoittain ympäri kaukaloa ajamassa kaikkea, mikä liikkui. Eikä Ovetshkin taklaamista pelistään vieläkään ole jättänyt.

Jääkiekon kunniagalleriaan uransa jälkeen kutsuttava Ovetshkin on taklannut NHL-urallaan lähes 3000 kertaa.

Vertailuksi mainittakoon, että suomalaisista esimerkiksi Mikko Koivu on taklannut näiden vuosien aikana 600 kertaa, suomalaisten tilastoa johtava Tuomo Ruutu 1700 kertaa.

New Jerseyssä luutiva Sami Vatanen tietää, miltä tuntuu, kun satakiloinen venäläinen tulee täydellä vauhdilla niskaan.

– Järkyttävän kokoinen kaveri. Varsinkin minun näkökulmasta kyseessä on massiivinen jätkä, kun hän tulee taklaamaan täydellä voimalla. Varsinkin, kun panokset otteluissa kasvavat ja hän alkaa taklailla, se tuntuu. Varmaan Rasmus Ristolainen sanoisi eri tavalla, hän on laittanut Ovetshkinin levyiksi, mutta minulla on hieman eri tilanne, Vatanen nauraa.

Sami Vatanen jäällä.
179-senttinen Sami Vatanen on kokenut Aleksandr Ovetshkinin fyysisen kovuuden. AOP

– On siellä muutaman kerran jäällä oltu, kun hän on laittanut punalampun palamaan. Vaikea sitä on välillä käsittää, miten se kiekko aina löytää tiensä maaliin. Kaikki sen tietää, mutta silti hän onnistuu. Lähellä pitäisi olla jatkuvasti tai käy kylmät, Vatanen jatkaa.

Myös Laine on kokenut Ovetshkinin kovuuden.

– On aikamoista, että tuon luokan maalintekijä on samaan aikaan noin fyysinen. Ovetshkin on jätkä, joka ei kysele, vaan vetää äijän aivan pystyyn, jos siltä tuntuu. Toisaalta hän voi laittaa kiekon maaliin, jos siltä tuntuu. Kova äijä.

Rakkaudesta lajiin

Se, mikä on lopulta tehnyt Aleksandr Ovetshkinista yhden jääkiekkohistorian parhaista pelaajista, on viime kädessä sammumaton jano jääkiekkoa ja kehittymistä kohtaan. Vaikka Ovetshkin on pelannut maailman kovimmassa liigassa jo 15 vuoden ajan, tämän kaikesta olemuksesta huokuu edelleen lapsen into kaikkea tekemistä kohtaan.

– Kun peli alkaa, hänestä tulee ihan eri ihminen. Kyllä intohimo ja rakkaus lajia kohtaan on se suurin juttu hänen urallaan. Tämä on jotakin, mistä voi ottaa oppia, Barkov toteaa.

– Se kuti on ihan hirvittävä. Mutta paljon on myös kyse halusta tehdä maaleja, halusta ratkaista. Hänen kehonkieli huokuu sitä, miten hän nauttii kaikesta tekemisestä. Sitten on näitä vaistoja, joiden kautta liikkua oikein ja päätyä oikeisiin paikkoihin. En tiedä, voiko vielä sanoa kaikkien aikojen maalintekijäksi, mutta lähellä ollaan, Selänne päättää.

Lue myös:

Aleksandr Ovetshkin ohitti kaikkien aikojen maalitilastossa Teemu Selänteen – suomalainen pelaajalegenda onnitteli heti

Kommentti: Aleksandr Ovetshkin – kaikkien aikojen paras!

Lähde: Naisten ottelu mukaan NHL:n tähdistöviikonloppuun

Artturi Lehkonen soittaa vanhemmilleen ennen jokaista NHL-peliä – isä paljastaa mistä he puhuvat

Aleksander Barkovilla upea ilta Toronto-pelissä, Olli Jokinen sai väistyä Floridan historian parhaan pistemiehen paikalta

Juuse Sarokselle NHL-kauden ensimmäinen nollapeli – Patrik Laineen vedot kilpistyivät suomalaismuuriin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat