Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu

Kommentti: Aleksandr Ovetshkin – kaikkien aikojen paras!

Aleksandr Ovetshkin on NHL-historian paras maalintekijä jo nyt, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Aleksandr Ovetshkin lähikuvassa.
34-vuotiaan Aleksandr Ovetshkinin intohimo ei ole hävinnyt mihinkään. Getty Images

VANCOUVER. ”Tämä tuntuu hyvältä, mutta minulla on vielä paljon töitä jäljellä”.

Maanantain Carolina-ottelu oli Aleksandr Ovetshkinille viime kädessä vain yksi ottelu muiden joukossa. Toki nouseminen NHL:n kaikkien aikojen maalitilastossa sijalle 11 ohi yhden lapsuuden esikuvan, Teemu Selänteen oli Washington-kapteenille erityinen hetki, mutta tämä ei riitä Ovetshkinille alkuunkaan.

Kun miettii Aleksandr Ovetshkinin huimaa viisitoistavuotista NHL-uraa, ensimmäisenä mieleeni ohi monien näyttävien maalien nousee pelaajan luonne. Ovetshkinin karaktääri on hillityssä nykyajassa jotakin erityistä – tai sitä se on ollut aina. Vaikka venäläinen yltää alkaneena vuonna jo ikämiesikään, lapsen into ei ole kadonnut mihinkään. Hän tuulettaa maalejaan edelleen, kuten parikymppisenä.

Vaikka kaiken kokenut ja voittanut Ovetshkin on tehnyt NHL:ssä jo 686 maalia, jano on edelleen valtava. Voisin puhua loputtomiin voimahyökkääjän poikkeuksellisesta laukaisutaidosta, fyysisyydestä tai vaistoista, joiden varassa tämä eksyy useammin kuin muut juuri oikeaan aikaan oikeisiin tyhjiin tiloihin.

Toki näiden teknisten ominaisuuksien varaan menestys on rakentunut, mutta viime kädessä kyse on intohimosta. Ovetshkinin tapauksessa kyse on täysin poikkeuksellisesta palosta ja rakkaudesta lajia kohtaan. Monet maalintekijätyypit janoavat maaleja, mutta tuskin kukaan pieteetillä, jolla iso kasi maalintekoon suhtautuu. Tälle valtavan kokoiselle fysiikkaihmeelle mikään ei riitä.

Ovetshkin muistutti maanantain juhlaosuman jälkimainingeissa useaan otteeseen, että matka on vielä pitkä. Arvaatteko, mistä matkasta pelaaja puhuu?

Aleksandr Ovetshkin puhuu Wayne Gretzkyn 894 maalista.

Voiko saavuttaa Gretzkyn?

Kuuma kysymys venäläisen ympärillä onkin jo pitkään ollut, voisiko Gretzkyn legendaarinen 894 maalia olla tälle saavutettavissa? Nähdäkseni ehdottomasti voisi. Voisi, vaikka puhtaasti numeroiden valossa tehtävä voi ennakkoon tuntua haasteelliselta.

Jos 34-vuotias Ovetshkin pelaisi 40-vuotiaaksi, tämän tarvitsisi tehdä maaleja 35 kausikeskiarvolla kuuden vuoden ajan.

Toistaiseksi laituri on rummuttanut urallaan kiekkoa reppuun täysin käsittämättömällä 47 kausikeskiarvolla. Vertailuksi mainittakoon, että Gretzkyn lukema oli 44, Brett Hullin 43 ja Mario Lemieux’n 40. Teemu Selänne teki urallaan keskimäärin 32 osumaa kaudessa.

Ovetshkinin tahti on hirvittävä. Ottelua kohden hän on tehnyt 0,60 osumaa, lukema on täysin sama kuin Gretzkyllä, joka rehellisyyden nimissä teki maalinsa aikakaudella, jolloin maalivahdit tai puolustuspelisapluunat eivät olleet lähimainkaan tasolla, jolla ne nyt ovat.

Jos ja kun Ovetshkin laittaa Gretzkyn tavoittamiseen koko sielunsa, kuten kaikesta päätellen tekee, ennätys on täysin realistinen tavoite jääkiekkohistorian parhaalle maalintekijälle. On hyvä muistaa, että Teemu Selänne teki 36-vuotiaana 48 maalia ja vielä 40-vuotiaana 31 osumaa.

Ajoittain laiskasta ja veltosta venäläisestä kuoriutui suuri joukkuepelaaja

Jos Ovetshkinilla riittää terveyttä, tämä pelaa varmasti yli neljäkymppiseksi ja joukkuetavoitteiden ohella hyvällä tavalla veren maku suussa Gretzkyä jahdaten.

Jääkiekko on ensisijaisesti joukkuepeli, mutta Ovetshkinin henkilökohtaista ennätysjahtia on aidosti mielenkiintoista seurata. Etenkin nyt, kun Ovetshkin ensisijaisesti kuitenkin pelaa joukkueelleen, ei itselleen, kuten pahimmillaan aikoinaan. Voitettuaan Stanley Cupin punaisen kasin pelaamiseen on löytynyt oiva tasapaino omien ja joukkuetavoitteiden välille.

Aleksander Ovetshkin
Aleksandr Ovetshkinin lapsen into ei ole kadonnut mihinkään.Gregg Forwerck / NHLI via Getty Images

Stanley Cupin voitto pari vuotta sitten muutti muutenkin narratiivia venäläisen ympärillä merkittävästi. Ajoittain laiskasta ja veltosta, jopa itsekkäästä, venäläisestä kuoriutui vihdoin suuri joukkuepelaaja ja johtaja, joka johti joukkojaan edestä upealla tavalla. Ja juuri niin ovetshkinmaisella tavalla kuin olla ja voi: tunteikkaasti, avoimesti ja mitä suurimmalla palolla.

Tämä viimeistään nosti Ovetshkinin kaikkein suurimpien pelaajien joukkoon jääkiekkohistoriassa. Ja mitä maalin tekemiseen tulee, Ovetshkin on omassa jääkiekkokuplassa kaikkien aikojen paras jo nyt. Uskomattomat laukaisutaidot yhdistettynä käsittämättömiin tilastolukemiin, on yhdistelmä, mikä tekee Ovetshkinista parhaan. Emmekä ole nähneet vielä edes kaikkea.

Jos Selänteelle 30 maalia oli ikämiesiässä paperia, odotan innolla, millaisiin lukemiin Ovetshkin tulevina vuosina yltää.

Kuten Selänne allekirjoittaneelle maanantaina totesi: ”Tuossa miehessä on vielä paljon maaleja”.

Se on varma juttu se.

Lue myös:

Aleksandr Ovetshkin ohitti kaikkien aikojen maalitilastossa Teemu Selänteen – suomalainen pelaajalegenda onnitteli heti

Laine ja Barkov pitävät Ovetshkinia Gretzkyä parempana maalintekijänä – Selänne: Ei tämä ole minulta pois

Lähde: Naisten ottelu mukaan NHL:n tähdistöviikonloppuun

Artturi Lehkonen soittaa vanhemmilleen ennen jokaista NHL-peliä – isä paljastaa mistä he puhuvat

Aleksander Barkovilla upea ilta Toronto-pelissä, Olli Jokinen sai väistyä Floridan historian parhaan pistemiehen paikalta

Juuse Sarokselle NHL-kauden ensimmäinen nollapeli – Patrik Laineen vedot kilpistyivät suomalaismuuriin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat