Suora

  • Lentopallon Suomen cup, naisten loppuottelu LP Viesti - LiigaPloki
  • Lentopallon Suomen cup, naisten loppuottelu LP Viesti - LiigaPloki
  • Urheiluruutu

Lehmien keskeltä maailman parhaiden pelaajien valmentajaksi: Barcelonan uusi luotsi aikoo itkeä, kun Lionel Messi lopettaa uransa

Barcelonan uusi päävalmentaja Quique Setien perustaa pelitapansa pallonhallintaan Barcelona-legenda Johan Cruyffin innoittamana.

jalkapallo
Quique Setien
Quique Setien uuden kotistadioninsa portailla.Getty Images

Viime kauden mestaruus ja Espanjan jalkapalloliigan kärkipaikka eivät riittäneet FC Barcelonalle, joka antoi maanantaina potkut päävalmentaja Ernesto Valverdelle.

Valverde hävisi Barcelonan vuosinaan vain yhden kotiottelun liigassa. Vastassa oli Real Betis ja Quique Setien, joka hyppää nyt suoraan Valverden saappaisiin.

Setien, 61, on tehnyt vakuuttavaa jälkeä Las Palmasissa ja viimeisimpänä Real Betisissä. Huippuvalmentajaksi Setien ei kuitenkaan ole kokenut, vaan ansioluettelo on karttunut vasta viime vuosina. Setien on valmentanut urallaan muun muassa Päiväntasaajan Guineaa ja Venäjän rantajalkapallon maajoukkuetta.

– En olisi edes villeimmissä unissani voinut kuvitella tätä. Minun täytyy kiittää Barcelonaa. Olen todella innoissani tästä haasteesta ja projektista, Setien sanoi ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan.

– Tämä on valmentajalle absoluuttinen huippu, en koskaan pääse tästä korkeammalle. Minun täytyy saada pelaajat tuntemaan samoin

Setienin kotipaikkakunta on noin kolmen ja puolen tuhannen asukkaan Liencres, joka sijaitsee 9 kilometrin päässä Santanderin kaupungista Espanjan pohjoisrannikolla.

– Eilen kävelin kotonani lehmien ympärillä. Nyt olen täällä Barcelonan ja maailman parhaiden pelaajien valmentajana.

Setien puhui avoimesti halustaan voittaa. Mittava pelaajaura vei hänet muun muassa vuoden 1986 MM-kisoihin, mutta ainoa matkaan tarttunut pokaali oli vuoden 1985 Espanjan supercup. Valmentajauralla suurin saavutus lienee Real Betisin luotsaaminen Eurooppa-liigaan.

– Tiedän, että ansioluetteloni ei ole laaja. Rakastan kuitenkin pelifilosofiaani, ja olen saanut joukkueeni pelaamaan hyvää jalkapalloa, Setien sanoi espanjalaislehti Marcan (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Setien on jo aiemmin urallaan tehnyt selväksi, että Barcelona on hänelle erityinen seura. Hän on muun muassa kertonut itkevänsä, kun Lionel Messi lopettaa uransa.

Setien messi
Quique Setien taputti Lionel Messiä selkään marraskuussa 2018, kun Real Betis oli yllättänyt Barcelonan.Getty Images

Syvä kunnioitus

Setienin ja yhden uuden valmennettavan välillä on erityinen side. Real Betis voitti Barcelonan Camp Noulla viime kaudella 4–3 Setienin uran kenties parhaassa ottelussa. Setienin nimi on yhdistetty tuon ottelun jälkeen Barcelonaan tasaisin väliajoin.

Ottelun jälkeen valmentaja sai lahjan, jota hän ei unohda. Setienin korkealle arvostama Barcelonan keskikenttäpelaaja Sergio Busquets antoi Setienille pelipaitansa paljon puhuvan viestin kera.

– Quiquelle kunnioittaen ja ihaillen tapaa, jolla näet jalkapallon, paitaan oli kirjoitettu.

Nyt Busquets ja Setien pääsevät työskentelemään yhdessä Barcelonassa.

Setienin ja Barcelonan yhdistää myös edesmennyt Johan Cruyff, jota espanjalainen pitää suurena innostuksen lähteenään.

– Kun näin Cruyffin Barcelonan pelaavan, aloin vasta ymmärtää, miten asiat jalkapallossa todella toimivat. Opin heiltä paljon, Setien on sanonut Marcalle (siirryt toiseen palveluun).

Kuten odottaa sopii, shakki-intoilijanakin tunnetun Setienin jalkapallosta löytyy yhtäläisyyksiä Cruyffin luomaan pallonhallintaan perustumaan pelitapaan.

– Pelaajat nauttivat jalkapallosta paljon enemmän pallo jalassaan, kuin sen perässä juostessa. Olen aina tuntenut pelin pallon kautta.

Pallonhallinta ja Barcelona kuuluvat jalkapallossa erottamattomasti yhteen. Lähtökohdat Setienin ja uuden seuran suhteelle ovat hyvät.

Lue myös:

FC Barcelonan valmentaja Valverde sai potkut

Barcelonassa raha liikkuu vilkkaimmin, ero Real Madridiin repesi yhä suuremmaksi

Lähteet: BBC, Marca

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat