Suora

 • "Haluan, että elämäni on kuin täyteläinen single malt-viski": Olympiatoivo Anni Vuohijoki on diplomi-insinööri, lääkäriopiskelija ja yksityisyrittäjä - eikä suostu tekemään kompromisseja
 • Urheilustudio 22.2.
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
 • Naisten syöksylasku, Crans Montana
 • Naisten syöksylasku, Crans Montana
 • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen pudotuspelit
 • Urheilustudio 22.2.
 • Naisten viesti, Anterselva
 • Naisten viesti, Anterselva
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
 • Ski Tour, sprintit, Trondheim
 • Ski Tour, sprintit, Trondheim
 • Miesten viesti, Anterselva
 • Urheilustudio 22.2.
 • Yhdistetyn hiihto-osuus, Trondheim
 • Urheilustudio 22.2.
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
 • Urheiluruutu
 • Rallin SM, Mikkeli
 • Urheiluruutu

Menestyneen Kim Koivun unelmaelämä päättyi kuin seinään – uupumus pakotti harkitsemaan jopa alanvaihtoa, mutta nyt golffari suunnittelee jo paluuta huipulle

Yhtäkkiä menestys kilpailuissa ei merkinnyt golffari Kim Koivulle enää mitään ja hän päätyi tekemään radikaalin ratkaisun.

golf
Kim Koivu
Viime kuukausina Kim Koivu on viettänyt paljon aikaa kotonaan Helsingissä, joka on 200 päivää vuodessa reissaavalle golffarille harvinaista.Mikko Ahmajärvi / Yle

Viime lokakuussa Kim Koivu ajatteli, ettei hän halua pelata golfia enää koskaan.

Oikeastaan ajatus oli pyörinyt hänen mielessään jo pidemmän aikaa. Ensimmäistä kauttaan golfin Euroopan kiertueella pelannut Koivu ei ollut nauttinut lajista kuukausiin.

Hän ei enää välittänyt siitä, pelasiko hän hyvin vai huonosti. Yöunetkin olivat menneet. 28-vuotiaasta Koivusta tuntui, ettei hän tiedä kuka on.

Paineet kiertueella kasvoivat. Ranking-pisteitä olisi pitänyt kerätä enemmän. Henkilökohtaisessa elämässä myllersi. Syksyllä Koivun setä kuoli.

Koivu oli aivan loppu. Hän päätti jättää Euroopan kiertueen ja laittaa golfmailat kaappiin.

– Olin ajatellut, että selviäisin aina ihan mistä vaan. Mutta sitten tuli seinä vastaan ja piti itse keksiä keinoja, miten menen sen läpi, yli, ali tai mitä vaan, Koivu kertoo Yle Urheilulle tammikuussa.

Unelmasta luopuminen oli vaikea päätös

Elokuussa 2018 Koivu otti kolmannen voittonsa Euroopan haastajakiertueella. Se oikeutti hänelle paikan Euroopan ykköskiertueella.

Vasta ensimmäistä kauttaan haastajakiertuetta pelanneen Koivun arki pyörähti uusiksi. Suuri unelma oli toteutunut.

Asiat eivät kuitenkaan alkaneet rullata odotetusti, eikä erityisesti tunne lajia kohtaan säilynyt samana. Tulokset eivät olleet odotetunlaisia.

Koivu puhui ahdistuksestaan ystäviensä ja silloisen tyttöystävänsä kanssa. Hän kuitenkin jatkoi pelaamista ja kiertämistä.

Heinäkuussa Koivu päätti valmennussuhteensa David da Silvan kanssa. Uutena valmentajana aloitti Timo Rauhala.

Valmentajanvaihdoksen jälkeen Koivu nappasi lupaavasti Tšekin osakilpailussa 11. sijan. Sen jälkeen pelaaminen kääntyi taas alavireiseksi.

Nautinto pelaamisesta oli kaukana. Koivu tarvitsi välimatkaa golfiin.

– Kyllä se aika tyhjäksi veti. Olin tehnyt pitkään töitä, että pääsen kiertueelle ja unelmoinut siitä. Mutta ei siinä ole mitään tehtävissä, jos ei pysty antamaan itsestään kaikkea. Silloin on turha mennä yrittämään, Koivu toteaa kolme kuukautta myöhemmin.

Kim Koivu
Kim Koivu Euroopan kiertueen osakilpailussa Saksassa viime kesäkuussa.Timo Teräväinen

Ainoa oikea ratkaisu

Päätös kiertueelta vetäytymisestä ja tauon pitämisestä oli Koivulle äärimmäisen vaikea. Siksi hän sinnitteli kiertueella, vaikka tunnelma oli ollut hyvin tukala jo neljän kuukauden ajan.

Raskaassa ratkaisussa Koivua auttoivat valmentaja Rauhala ja ystävät. Jälkeenpäin vetäytyminen ei ole enää edes mietityttänyt.

– Koen, että se oli ainoa oikea ratkaisu. Tilanne olisi varmaan pahempi, jos en olisi pitänyt taukoa, Koivu pohtii.

Tauolla Koivu on satsannut itseensä ja hyvinvointiinsa. Vaikka mailat pysyivät visusti kaapin perukoilla, Koivu ei unohtanut urheilua. Päinvastoin, hän lenkkeili, mäkijuoksi ja talven tullen hiihti.

Samalla Koivu piti hyvää huolta lihashuollosta ja kävi hierojalla, jotta ajatuskin kulkisi paremmin. Koivu pyöri paljon myös kotikaupungissaan Helsingissä ja vietti aikaa ystäviensä kanssa.

– Elelin elämää, jota en pysty elämään, kun reissaan yli 200 päivää vuodessa, Koivu toteaa.

Kim Koivu
Tauolla Kim Koivu on tehnyt kaikkea muuta kuin pelannut golfia. Mikko Ahmajärvi / Yle

"En tiennyt kuka olen ja mitä haluan"

Koivu ei missään vaiheessa kärsinyt fyysisestä ylirasitustilasta. Ylikuormittuminen oli täysin henkistä. Koivu on selvittänyt ajatuksiaan psykologin vastaanotolla.

– Uupumukseni johtui varmasti monesta syystä, mutta isoin asia oli se, etten oikein tiennyt, kuka olen ja mitä haluan, Koivu sanoo.

– Ja totuus oli jotain muuta, mitä ajattelin. On tärkeä asia, että ydin on mukana, kun menee tuolla ja pelaa.

Tauon aikana ajatukset alkoivat pikkuhiljaa selkeytyä ja palaset loksahdella paikoilleen. Valmentaja Rauhala oli tärkeä juttukumppani, vaikka Koivu muuten halusikin etäisyyttä golfmaailmaan.

– Minulle on tärkeää se, että ympärilläni olevat ihmiset kertovat minulle totuuden, eivätkä kaartele. Sen kautta olen löytänyt sen, mikä motivoi ja minkä takia olen golfista intohimoisesti kiinnostunut, Koivu kertoo.

Rehellisyys itseä ja tärkeitä asioita kohtaan on ollut yksi tärkeistä oivalluksista, jotka Koivu on ymmärtänyt taukonsa aikana.

– Pitää muistaa aina olla oma itsensä, eikä yrittää tehdä mitä muut ihmiset sanovat. Teen itse omat päätökseni, enkä anna muiden tehdä niitä puolestani.

Kim Koivu puttaamassa Dubaissa Euroopan kiertueella 2019.
Kim Koivu puttaamassa Dubaissa Euroopan kiertueella 2019.Martin Dokoupil / AOP

Kokemus tekee vahvemmaksi

Kolme kuukautta suuren päätöksen jälkeen Koivu on juuri palannut Dubaista hetkeksi kotimaisemiin tammikuiseen Helsinkiin. Takana on ensimmäinen leiri irtioton jälkeen. Mailat hän on kaivanut kaapista noin kuukautta aiemmin.

Koivu suunnittelee jo paluukisaansa.

– Muutama kuukausi sitten en todellakaan ajatellut, että pelaisin jo nyt ja suunnittelisin kilpailuja. Ajattelin ennemminkin, etten kilpaile enää ikinä koko lajissa.

Nyt golffari puhkuu kuitenkin uutta intoa. Tavoitteet hän on asettanut itselleen jopa entistä korkeammalle.

– On todella positiivinen asia, että nyt tekee taas mieli mennä ja tehdä duunia menestyksen eteen.

Koska Koivu lopetti Euroopan kiertueen kesken, eikä osallistunut kiertueen karsintoihin, hän jatkaa pelejään nyt haastajakiertueelta. Ensimmäisistä kilpailuista Koivulla ei ole suuria kirjattuja tavoitteita. Pääasia on, että hän pystyy nauttimaan pelaamisesta ja pysymään kärsivällisenä.

Isona tavoitteena mielessä siintää kuitenkin jo kortin uusiminen Euroopan kiertueelle. Sen jälkeen Koivulla on vielä suurempia suunnitelmia, mutta ne unelmat hän pitää ainakin toistaiseksi itsellään.

Viime kuukausien kokemukset ovat olleet kokonaisuudessaan Koivulle silmiä avaavia. Hän ei harmittele Euroopan kiertueelta putoamista vetäytymisensä takia.

– Ensimmäistä kertaa tuli tilanne, että en yksinkertaisesti päässyt seinän läpi saman tien ja sehän oli hieno asia, että semmoinenkin tuli eteen. Se tekee varmasti vahvemmaksi, jos siitä yli pääsee. Ja nyt on sitten sen aika.

Lue myös:

Kim Koivun golfkausi Euroopan kiertueella päättyi burn outiin: "Hän ei vain pysty tarttumaan mailaan"

Viisinkertaisen Suomen mestarin piti romahtaa ennen kuin hän myönsi olevansa masentunut ja opetteli armollisuutta: "Se tulee aina olemaan osa minua, elämääni ja arkeani"

Ella Räsänen on poikkeuksellinen juoksijalahjakkuus, mutta henkinen romahdus vei hänet viiden vuoden kilpailutauolle – paluukilpailussaan kyynelehtinyt entinen teinitähti unelmoi nyt olympialaisista

Häpeä, pelko ja riittämättömyyden tunne valtasivat mielen, kun vammat veivät 977 päivää lupaavasta urasta – nyt Sanna Kämäräinen nauttii elämästä ja urheilusta enemmän kuin koskaan

Judo sairastutti, mutta myös paransi Katri Kakon – olympialaisiin tähyävä huippuottelija ei suostunut antamaan masennukselle periksi: “Minä en mene rikki”

Huippulupauksena maailmalle lähtenyt suomalaisnuori huomasi tuijottavansa yksin hotellihuoneen seinää – Ilkka Herola luuli olevansa särkymätön, vaikka olisi tarvinnut ammattiapua

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat