1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Muu urheilu

Arto Bryggare uskoo Olympiastadionin olevan myönteinen yllätys – kaksi huolestuttavaa asiaa hankkeesta löytyy: "Miten tämä meni siltä porukalta ohi?"

Urheiluhullut-ohjelmassa keskusteltiin Olympiastadionin suurremontin jättimäiseksi paisuneesta budjetista ja stadionin tulevaisuuden käyttömahdollisuuksista.

Jussi Paasi juontaa Urheiluhullut-ohjelmaa maanantaisin Radio Suomessa. Kuva: Yle

Kuuntele Urheiluhullut Yle Areenasta

Olympiastadion, kansallinen monumentti. Sankaritarinoiden tyyssija. Paikka, jossa Suomi urheili itsensä kansakuntien joukkoon.

Viime vuodet Olympiastadion on ollut kiivaan väittelyn kohteena. Väittely ei ole liittynyt urheiluun vaan rahaan. Stadionin remonttibudjetti on paisunut jo yli 300 miljoonaan euroon.

Hämmennystä on herättänyt myös Suomen Urheiluliiton päätös järjestää yleisurheilun Ruotsi-maaottelu tänä vuonna Tampereella, vaikka Olympiastadionin remontin on määrä valmistua sitä ennen. Muun muassa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on arvostellut päätöstä suorasanaisesti.

Arto Bryggare uskoo, että tulevaisuudessa Olympiastadion tulee olemaan se paikka, jossa kaikki merkittävät yleisurheilutapahtumat järjestetään.

– Ruotsi-ottelu pitää tietenkin järjestää Olympiastadionilla. Siinä ei ole mitään epäselvyyksiä, aiturilegenda sanoi Urheiluhullut-ohjelmassa.

Bryggare muistutti, että uusittava Olympiastadion on paljon muutakin kuin urheilutapahtumien ja konserttien näyttämö.

– Olympiastadion ei ole vain se tila, joka näkyy televisiosta. Se on valtavan iso kokonaisuus, jonne on rakennettu paljon harjoittelu- ja liikuntatilaa, joka on käytössä läpi vuoden.

– Päätöksentekijöille tämä (remontti) myytiin sillä, että Olympiastadionista tulee urheilun keskus myös järjestötoiminnan suhteen. Tämä on Helsingille tärkeä liikuntapaikka ja toivottavasti sellaisena myös säilyy, Bryggare toivoi.

"Kulupuoli räjähti käsiin"

Olympiastadionin suurremontin budjetti oli aluksi 200 miljoonaa euroa. Sen jälkeen se hyppäsi 261 miljoonaan. Nyt näyttää, että kustannukset nousevat jo reilusti yli 300 miljoonaan euroon. Tarkkaa summaa ei tunnu kukaan tietävän.

– Kulupuoli räjähti käsiin. 200 miljoonaa oli jo valtava rahasumma. Miksi nämä niin sanotut asiantuntijat, iso määrä ihmisiä… miten tämä meni siltä porukalta ohi? Bryggare hämmästeli.

Toinen Bryggaren huolenaihe liittyy myös talouspuoleen. Tuleeko Olympiastadionin käyttäjille lisäkuluja hurjasti nousseen remonttibudjetin seurauksena?

– Pelkään, että neliövuokrat nostetaan ylös. Ajatus, että suomalainen urheilu saadaan sinne vuokratiloihin voi estyä, jos hinnat ovat liian korkeita. Jos se on kallis paikka, niin ei sinne voi mennä. Urheilujärjestöt jääkiekkoa lukuun ottamatta ovat aika köyhiä.

Ruotsista löytyy Bryggaren mukaan hieno esimerkki siitä, kuinka kunnostettu urheilupyhättö on avattu koko kansan käyttöön.

– Tukholman olympiastadionin ajatus on hieno. Se on jatkuvasti auki kansalaisille, kaikille. Sinne voi mennä vaikka juoksemaan rataa ympäri. Toivon, että Helsingin Olympiastadionin säätiössä on sellaista uutta ajatusta, että miten tilaa voitaisiin käyttää paremmin hyväksi.

Paisuneesta budjetista ja nousevien vuokrien uhkakuvista huolimatta Bryggare uskoo Olympiastadionin olevan ihmisten mieleen.

– Se on myönteinen yllätys. Sitä esitellään Helsingin yhtenä ylpeydenaiheena. Tuo paikka, tuo historia. Meillä on kansallismuseo. Meillä on tuomiokirkko, musiikkitalo, keskustakirjasto. Ja Olympiastadion.

Arto Bryggare ja Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Pekka Holopainen kävivät värikään keskustelun Olympiastadionista Jussi Paasin isännöimässä Urheiluhullut-ohjelmassa. Kuuntele podcast Yle Areenasta.

Lue myös:

Henrik Dettmannin kolumni: 350 miljoonan euron museomääräraha? Olympiastadionin käyttötavat pitää nyt miettiä uudelleen