Liiga seuraa mielenkiinnolla Lappeenrannan jäähalliratkaisua: “Niukin naukin ja hädin tuskin Kisapuisto vielä täyttää kriteerit”

Jääkiekon SM-liigassa seurataan sarjan kehnoimman hallin tulevaisuudesta käytävää keskustelua mielenkiinnolla. Nykypäivän trendi on selvä: keskeinen sijainti.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Havainnekuvassa monitoimiareena uk-areenan vieressä Kisapuistossa.
Aihio Arkkitehdit Oy

Jääkiekon SM-liigassa SaiPa on useita kertoja ollut se piristysruiske, joka laittaa isommilleen kampoihin. Yhdessä asiassa Etelä-Karjalan ylpeys on kuitenkin pahnan pohjimmainen: Kisapuiston halli on sarjan kehnoin. Pori karisti Lappeenrannan kintereiltään hiljattain remontoimalla jäähallinsa.

– Niukin naukin ja hädin tuskin Kisapuisto täyttää sekä yleisön turvallisuuteen ja liigalisenssin olosuhdevaatimuksiin liittyvät kriteerit. Rimaa hipoen, Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi sanoo.

Kallioniemi kommentoi Lappeenrannan hallitilannetta kieli keskellä suuta. Liiga ei ota kantaa yksittäisen osakkaansa ja kaupungin välisiin neuvotteluihin. Liiga tietysti toivoo, että Lappeenrannassa saadaan ratkaisu varsin nopeasti.

– Yleisellä tasolla voin kommentoida niin, että sekä meillä Suomessa että maailmalla trendi on keskeinen sijainti. Se koskee urheilun lisäksi kaikkia muitakin palveluita, Kallioniemi muistuttaa.

Ratkaisua Lappeenrannan tilanteeseen odotettiin jo tiistaina, mutta ulkopuolista rahoitusta etsinyt konsultti joutui hakemaan lisäaikaa helmikuun loppuun.

Esillä on ollut kolme vaihtoehtoa, joista nykyisen Kisapuiston peruskorjaus on lähimpänä tippua pois. Uudelle monitoimihallille on esillä ollut kaksi vaihtoehtoa - Kisapuisto ja keskustatontti Lappeenkadun varrella.

Hallin hintahaarukka liikkuu 35 miljoonan euron tuntumassa. Tontti- ja infrakustannukset nostavat kustannuksia arviolta vielä 10–15 miljoonaa euroa.

SaiPan entinen toimitusjohtaja Kallioniemi muistuttaa, että nykyaikainen monitoimiareena sisältää paljon muutakin kuin pelkän jäähallin. Tilaratkaisut ovat kuitenkin aina tapauskohtaisia.

– Pelkästään jääkiekolle tai liigakiekolle ei hallia tehdä. Tampereella hallin yhteyteen tulee paljon liiketilaa ja Kuopiossa uimahalli tulee jäähallin seinän taakse, jolloin saadaan synergiaetuja. Hyvin tapauskohtaisia ratkaisuja, Kallioniemi sanoo.

Lappeenrannassa SaiPa tulee olemaan uuden hallin suurin käyttäjä ja vuokranmaksaja.

– Me emme liigana ota kantaa, vaan SaiPa tekee omat laskelmansa, millä tavalla se voi lähteä mukaan ja mihin se voi pääkäyttäjänä ja vuokranmaksajana lähteä.

Kisapuiston kattorakennelma ei kestä nykyaikaista videokuutiota.
Kisapuiston kattorakennelma ei kestä nykyaikaista videokuutiota.Tomi Hänninen / Yle

Nykyinen halli on kaikkensa antanut

SM-liigan joukkueille asetettavat kriteerit on määritelty liigalisenssin yhteydessä. Myös olosuhteille on asetettu minimivaatimukset.

– Rimaa hipoen ne Kisapuistossa täyttyvät. Halli on hyvin ja täysin palvellut. Se on tiensä päässä. SaiPa on käyttänyt kaikki ne keinot, joita niissä oloissa on palvelutason eteen voitu tehdä. He ovat investoineet satoja tuhansia euroa. Esimerkiksi lisenssi vaatii tietynlaisen videokuution, mutta sitä ei voitu katon asettaman rajoitusten vuoksi halliin enää asentaa, Kallioniemi kuvaa.

Teoriassa vastaan voisi tulla tilanne, jossa liiga kieltäisi pelaamisen Kisapuistossa.

– Todennäköisesti se olisi ennemmin viranomainen, joka kieltäisi, Kallioniemi arvioi.

Liigapaikkakunnilla liigajoukkueet ovat hallien suurin käyttäjäryhmä.

– Selvityksemme mukaan liigajoukkueen ja A-junioreiden osuus jään käytöstä on 20 prosentin luokkaa.

Kaupunginhallituksen pj: "Entisen remontti poissuljettu"

Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd) sanoo omana kantanaan, että nykyisen hallin remontointi on poissuljettu vaihtoehto edullisuudestaan huolimatta. Tosin kaupunginvaltuusto lopullisena päätöksentekijänä voi siihenkin vielä päätyä.

Erilaiset maanrakentamiseen ja tonttikauppoihin liittyvät järjestelyt nostavat uuden hallin hintaa 10–15 miljoonalla eurolla.

Risto Kakkolan mukaan erilaisia liikennevaihtoehtoja mietitään vielä ulkopuolisen rahan etsinnän rinnalla.

– Lähtökohta mielestäni on, että meillä on Lappeenrannassa jatkossa hyvä liigajoukkue ja myös liigatason kriteerit täyttävä halli, Kakkola sanoo.

Päätöksenteon venymistä Kakkola ei pidä paha, sillä "nyt tehdään päätöksiä, jotka kantavat seuraavat 50 vuotta".

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat