1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. paini

Pettynyt Arvi Savolainen soimasi "nassikkapainimaista" virhettään – valmentaja ei suostu vielä myöntämään, että Elias Kuosmanen edustaa Suomea olympiakarsinnassa

Kreikkalais-roomalaisen painin vastuuvalmentaja Marko Yli-Hannuksela ei suostunut vielä myöntämään, että paikka meni voiton vieneelle Kuosmaselle.

Arvi Savolaisen tavoitteena oli olympiakarsintapaikka. Kuva: Compic / AOP

Painija Arvi Savolaiselle Rooman turnauksesta muodostui pettymys. Savolainen hävisi 97-kiloisten sarjan puolivälierässä kilpakumppanilleen Elias Kuosmaselle, joka vei voiton pistein 3–1.

– Yritin hirveällä innolla saada vyörytystä ja pisteitä, mutta ote oli vähän löysä ja kaveri aavisti varmaankin iskun paikan. Jäin kasan alimmaiseksi. Tuttua kaveria vastaan oli kaula liian pitkä, ei enää saanut kurottua kiinni, pettynyt Savolainen summasi Yle Urheilulle.

Lajin vastuuvalmentaja Marko Yli-Hannuksela tiesi odottaa tasaista ottelua.

– Se oli odotetun tasaista pystyvääntöä ja ratkesi sitten Arvin hyökkäysvirheeseen matossa, minkä Elias kuittasi kahdella pisteellä. Sitten siihen vielä allesaanti-piste päälle, niin asia olisi sillä selvä,

Savolainen päihitti turnauksessa avausvastustajansa Noureldin Hany Mohamed Gomaa Hassanin 6–2. Toisella kierroksella Uzbekistanin Temur Mamajanov kaatui selvästi pistein 9–0.

– Keho tuntui ihan hyvältä, aivot eivät. Tuli tehtyä tyhmä virhe, joita näkee tuolla nassikkapainissa, että rullataan itsensä selälleen. Toivotaan, että tulevissa kisoissa en rullaile selälle, niin jotain jäisi tästä mieleen.

Kuosmanen löi Savolaisen myös Kuortaneella, kun kaksikko paini MM-kisojen edustuspaikasta. Savolainen voitti ensimmmäisen ottelun 5–3, mutta Kuosmanen vei seuraavat, ja paikka meni Kuosmaselle voitoin 2–1.

Savolainen myöntää, että tappio tuntui jälleen pahalta.

– Onhan tämä kova pala. Tämä pistää alkuvuoden suunnittelua nyt uusiksi. Satsasin, että täältä saisin paikan olympiakarsintoihin, mutta nyt jäi lippu saamatta. Suunnataan katseet kohti tulevaa, mitä se sitten onkaan.

Kysymykseen, aikooko hän kilpailla vielä tärkeissä kilpailuissa kevään aikana, Savolainen ei osaa vastata.

– Toki voi tulla kisoja lisää, mutta nyt päätavoite painia olympiapaikasta todennäköisesti karsiutui.

Savolainen voitti marraskuun alussa alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruuden, Kuosmanen puolestaan EM-pronssia tänä ja viime vuonna. Lisäksi Kuosmanen vei Kuortaneen "MM-karsinnan".

Painiliitto ei halunnut järjestää Kuosmaselle ja Savolaiselle erillistä katsastusottelua, joten paikan piti selvitä Rooman turnauksessa. Marko Yli-Hannuksela ei suostunut kuitenkaan vielä myöntämään, että paikka meni voitolla Kuosmaselle.

– Käydään tämä kilpailu läpi. Tässä on vielä otteluita jäljellä. Katsotaan ne ensin loppuun ja aletaan pureksia asioita, Yli-Hannuksela sanoi.

Arvi Savolaista ja Marko Yli-Hannukselaa haastatteli Vesa-Matti Savinen.

Lue myös:

Elias Kuosmanen paini suomalaispuolivälierästä jatkoon Rooman turnauksessa – päässee edustamaan Suomea Euroopan olympiakarsinnassa

Savolainen ja Kuosmanen saattavat osua vastakkain Rooman paineissa jo alkuvaiheessa – päävalmentaja: "Nyt mennään näillä ja sillä siisti"

Suomen kovin taistelupari jakaa työpaikan, treenit ja kilpasarjan – toistensa avulla he kamppailevat keskenään yhdestä ainoasta olympiapaikasta