1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. paini

Elias Kuosmanen jäi Rooman paineissa neljänneksi – turnauksen tärkein voitto toi kuitenkin todennäköisesti olympiakarsintapaikan: "Minulla oli koko ajan tunne, että tämä on hallinnassa"

Elias Kuosmanen päihitti Rooman turnauksessa kilpakumppaninsa Arvi Savolaisen puolivälierässä.

Elias Kuosmanen sotilaiden maailmankisoissa Kiinassa lokakuussa 2019. Kuva: Photoshot / AOP

Elias Kuosmanen jäi neljänneksi Rooman kansainvälisen painiturnauksen 97-kiloisten sarjassa. Pronssiottelussa kuusinkertainen arvokisamitalisti Ranskan Melonin Noumonvi oli parempi pistein 3–2.

Noumonvi sai suorituspisteensä ensimmäisellä jaksolla. Kuosmasen kaksi pistettä tulivat ranskalaisen passiivisuudesta.

– Välierä oli kova taistelu ja pronssiottelussa oli vähän paukut syöty. Koitin kaivaa energiaa ja fiilistä, mutta ei se nyt näyttänyt, että mies olisi kovassa iskussa ollut. Aika pehmeää oli viimeinen ottelu, Savolainen tuumi Yle Urheilulle pronssiottelun jälkeen.

Turnauksen tärkeimmän voittonsa Kuosmanen otti kuitenkin puolivälierässä, kun hän kukisti kilpakumppaninsa Arvi Savolaisen pistein3–1.

– Ottelu oli tiukka ja tasainen, mutta minulla oli koko ajan tunne, että tämä on ihan hallinnassa. Arvi sai aika pitkän mattopätkän siinä, joka päättyi vähän huonoon yritykseen, jonka pääsin passaamaan. Loppu olikin vain johdon pitelemistä, ei ollut enää tarvetta tehdä suorituspisteitä. Arvi tuli pirun kovaa päälle ja laittoi itsensä likoon, mutta sillä lailla ottelu oli hallussani, Kuosmanen näki.

Voitto Savolaisesta tiesi samalla, että Kuosmanen lähtee mitä todennäköisimmin maaliskuun olympiakarsintaturnaukseen. Lajin vastuuvalmentaja Marko Yli-Hannuksela ei asiaa suostunut vielä myöntämään, mutta sekä Savolainen että Kuosmanen uskoivat paikan ratkenneen puolivälierässä.

– Olihan se tärkeä voitto. Tämä piti ensiksi hoitaa, jos haluaa kohti isompia tavoitteita. Se oli yksi voitto, jolla on yksi merkitys tulevaisuudelle, mutta tänään sillä ei ollut mitään merkitystä, kisat jatkuvat, Kuosmanen totesi Yle Urheilulle puolivälierän jälkeen.

Puolivälierän jälkeen Kuosmanen kärsi välierässä tappion Italian Nikoloz Kakhelasvilille.

Turnausesta Kuosmanen sai kuitenkin paljon tärkeää tietoa kevään haasteita varten.

– Mattopaini on ehkä mennyt vähän eteenpäin ja parempaan suuntaan, mutta se vuotaa vielä aika pahasti. Aina, kun tulee takkiin, se on melkein aina matossa. Kaveri pyöräyttää ja itse ei saa tehtyä. Pystyssä pystyn hallitsemaan, mutta taitavat kaverit pystyvät pitämään luukut kiinni. Se on kiireellä saatava kuntoon tulevia haasteita kohti.

Elias Kuosmasta haastatteli Vesa-Matti Savinen.

Lue myös:

Pettynyt Arvi Savolainen soimasi "nassikkapainimaista" virhettään – valmentaja ei suostu vielä myöntämään, että Elias Kuosmanen edustaa Suomea olympiakarsinnassa

Savolainen ja Kuosmanen saattavat osua vastakkain Rooman paineissa jo alkuvaiheessa – päävalmentaja: "Nyt mennään näillä ja sillä siisti"

Petra Ollin helmikuiset EM-kisat saattavat olla vaarassa – valmentaja: "Hän ilmoitti viime viikolla, että ei lähde Rooman rankingturnaukseen"

Pettynyt Arvi Savolainen soimasi "nassikkapainimaista" virhettään – valmentaja ei suostu vielä myöntämään, että Elias Kuosmanen edustaa Suomea olympiakarsinnassa