Suora

  • Inomhus-EM i friidrott, lördag kväll (svenskt referat)
  • Yleisurheilun halli-EM, 3. päivä, iltakilpailut
  • Yleisurheilun halli-EM
  • Urheiluruutu
  • Ski classics, Vasaloppet 90 km

Tähdistöottelu vaihtui pitkiin kuntoutuspäiviin – polvileikkaukseen joutunut Joonas Korpisalo: ”Olin ihan pöllyissä, kun puhelin alkoi piristä”

Joonas Korpisalon läpimurtokausi katkesi polvivammaan, mutta paluu kaukaloihin tapahtuu vielä kuluvan kauden aikana.

NHL
Joonas Korpisalo
Getty Images

Ajoitus ei olisi voinut olla pelaajan kannalta ikävämpi. Columbuksen Joonas Korpisalo oli hieman ennen vuodenvaihdetta voittanut viisi kuudesta edellisestä ottelustaan, eikä ollut hävinnyt yhtäkään peliä varsinaisella peliajalla yhdeksään edelliseen kamppailuun. Käsillä oli vihdoin pitkään odotettu läpimurto tarunhohtoisessa jääkiekkoliigassa.

Sitten tapahtui jotakin.

Ottelu Chicagoa vastaan eteni voittolaukauskilpailuun ja olisi Jonathan Toewsin vuoro laukoa. Kanadalaishyökkääjä teki rutiiniharhautuksen Korpisalosta katsoen vasemmalle ja liu’utti kiekon suomalaisen alta verkkoon. Mitään tavallisesta poikkeavaa oli maallikon tilanteessa vaikea nähdä, mutta Korpisalon polvi pamahti tilanteessa.

Suomalainen jouduttiin lopulta auttamaan pois kaukalosta kesken ottelun.

– Vaikea sanoa, mitä siinä kävi. Koitin kantapäällä vielä saada jotakin eteen, kun Toews lirutti pujuista (jalkojen välistä). Sitten kun nousin ylös jäästä, niin oli polvi lukossa, Korpisalo muistelee Yle Urheilulle.

Jokereissa kiekkokasvatuksensa saaneen maalivahdin polvi operoitiin vain päivää myöhemmin. Onni onnettomuudessa oli, ettei vamma ollut vakavampi. Korpisalon polvivamman toipumisennuste liikkuu neljän ja kuuden viikon välissä, joten kaukaloon paluu tapahtunee helmikuussa.

– Kuntoutus on mennyt tosi hyvin, mutta katsotaan nyt rauhassa, miten kauan tässä menee. Pari viikkoa on nyt leikkauksesta ja neljästä kuuteen viikkoa se tosiaan yleensä ottaa. Vähän huonoon aikaanhan tuo vamma tuli, mutta eipä tuolle mitään mahtanut. Näitä sattuu, hyväntuulinen Korpisalo jatkaa.

Joonas Korpisalo
Getty Images

Ajoitus oli todellakin pelaajan kannalta epäonninen.

Loukkaantumishetkellä huimaan vireeseen äitynyt veräjänvartija oli noussut NHL-vahtien voittotilastossa seitsemällätoista merkinnällään jo jaetulle kolmannelle sijalle. Torjuntaprosenteissa (91,3%) Korpisalo oli kolmastoista, päästettyjen maalien keskiarvoissa (2,49) seitsemäs.

Rajana tilastoissa oli käytetty kahtakymmentä pelattua ottelua.

Kaiken lisäksi vain päivä loukkaantumisen jälkeen NHL ilmoitti Korpisalon tulleen valituksi NHL:n vuosittaiseen tähdistöotteluun St. Louisissa. Korpisalon valinta tuli melkoisena yllätyksenä lähtökohdat huomioon ottaen – kauden alla juuri Columbuksen maalivahtiosastoa pidettiin suurena arvoituksena.

Toisaalta edellisviikkojen perusteella valinta ei yllättänyt.

– Heräsin leikkauksesta ihan pöllyissä, kun puhelin alkoi piristä. En ensin edes tajunnut, mistä on kysymys, kun kundit lähetteli viestejä ja onnittelivat jostakin, Korpisalo nauraa.

– Kyllä se kutsu itsellekin hieman yllätyksenä tuli, vaikka olihan siinä jo jonkin aikaa melko hyvin pelattukin. Mutta en minä ehkä ihan tuollaista osannut odottaa.

Ykkösen vastuu

Korpisalon syyskautta voi hyvällä syyllä kutsua isoksi askeleeksi tämän uralla. Toki 25-vuotias Blue Jackets-vahti on kartuttanyt NHL-kokemusta jo neljältä vuodelta, mutta aloittavan maalivahdin vastuuta tämä kantoi menneenä syksynä ensimmäistä kertaa. On kaksi täysin eri asiaa kantaa vastuuta illasta toiseen ja pelata kakkosvahdin roolissa silloin tällöin.

Eivätkä lähtökohdat olleet Korpisalon kannalta ne kaikkein otollisimmat. Sinitakkien joukkue oli heikentynyt merkittävästi ja toisaalta lahjakkaaksi tiedetyn veskarin omassa niskassa paineet olivat kovat – nyt piti onnistua. Epäonnistuminen olisi voinut ajaa Korpisalon tulevaisuuden näkymät Ohiossa sivuraiteille.

Paineet näkyivät kauden ensimmäisissä otteluissa hermostuneisuutena ja muutamana hermostumisena, joiden seurauksena pelivälineestä tuli takansytykkeitä. Kankean alun jälkeen Korpisalo kuitenkin osoitti mentaalipuolen kovuutensa ja kykynsä kantaa joukkuetta illasta iltaan.

Joonas Korpisalo juo maalillaan vettä.
All Over Press

Tätä voisi kai kutsua seuraavaksi askeleeksi uralla.

– En kyllä itse sanoisi, että tässä on vielä mitään askelta otettu. Prosessi jatkuu, Korpisalo muistuttaa.

– Toki, kun puhutaan paineista, niin onhan se ihan eri tilanne, kun pelaat joka toinen päivä verrattuna siihen, että pelaat kerran pariin viikkoon. Kummasti se kuitenkin vain helpottaa, kun pääsee pelaamaan koko ajan. Onnistumiset alkavat ruokkia itseluottamusta ja voit vain mennä ja pelata miettimättä turhia.

Lyhyt muisti tunnetusti lasketaan NHL-maalivahdille vahvuudeksi ja tähän sanoo myös Korpisalo oppineensa. Yksittäisiin otteluihin tai päästettyihin maaleihin ei ole armottomassa otteluruuhkassa aikaa jäädä kiinni. Ykkösvahdin rooliin kasvanut Korpisalo nauttii pelaamisesta, mutta tunnistaa myös vastuunsa.

– Onhan se tosi nastaa, kun pääsee pelaamaan koko ajan ja auttamaan jengiä illasta toiseen. Mutta kyllä se sitten menee molempiin suuntiin, jos pelejä ei voiteta, katseet kääntyy minuun. Tämä asetelma pitää vain osata käsitellä ja painaa hommia joka päivä, oli eilen mennyt pelissä miten tahansa, Korpisalo toteaa.

Pitkiä päiviä

Vaikka Korpisaloa ei nähdä tositoimissa vielä muutamaan viikkoon, hallilla suomalaisvahti viettää aikaansa juuri nyt jopa enemmän kuin normaaliarjessa. Kuntoutusprosessi on pitkä ja työteliäs vaihe, johon Korpisalo suhtautuu kaikesta huolimatta positiivisesti.

– Tulee kyllä vedettyä hallilla tällä hetkellä melko pitkiä päiviä, että saadaan paikat kuntoon. Alkuun haettiin vain liikeratoja kuntoon, nyt pääsee jo ihan urheilemaan ja tätä kautta jossakin vaiheessa luistelemaan. Päivä kerrallaan nyt vain fokus kuntouttamiseen, kauheasti pidemmälle on turha nyt miettiä, Korpisalo sanoo.

– Kinttu kuntoon ja askiin, ”Korppi” virnuilee.

Elvis Merzlikins
Columbus Blue Jacketsin latvialaisvahti Elvis Merzlikins on pelannut hyvin viime aikoina.Getty Images

Sillä välin, kun Korpisalo on kuntouttanut itseään, heikosti aloittanut kakkosvahti Elvis Merzlikins on äitynyt tämäkin NHL:ssä kovaan vireeseen jo pudotuspeliviivan tuntumaan nousseen joukkueen takana. Lisäksi seura kutsui AHL:ssä erinomaisesti esiintyneen Veini Vehviläisen NHL:n mukaan alkuviikosta.

Columbus pelaa torstaina ja lauantaina kotonaan sekä sunnuntaina Kaapo Kakon vieraana New Yorkissa. On mahdollista, että Vehviläinen tekee NHL-debyyttinsä joissakin näistä otteluista.

Lue myös:

Kasperi Kapanen siirtohuhujen kohteena ja Patrik Laine uhkaa pistää pillit pussiin, jos ei verkot heilu – Änärikirje kysyy, miksi kukaan ei vaadi sikailijoille pidempiä pelikieltoja

Kommentti: Rumille otteille NHL:n klassikkokamppailussa hurrattiin käsittämättömällä tavalla pohjoisamerikkalaisessa mediassa

Kommentti: Uskomatonta, ettei Florida Panthers osaa vieläkään puolustaa

Valmentaja maksoi hinnan, mutta kurittomien ja velttojen pelaajien olisi syytä hävetä – Änärikirje listaa myös sarjan parhaat puolustajat ja kiittelee Barkovin peluutusta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat