Kommentti: Elias Kuosmanen osoitti kypsyyttä Suomen huippukaksikon kohtaamisessa, mutta uskaltaako hän jättää EM-kisat väliin kevään päätähtäimen takia?

Elias Kuosmanen saattaa käyttää option EM-kisoihin, vaikka olympiakarsintaan harjoitteleminen kärsisi, kirjoittaa Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Ala-Huikku.

paini
Elias Kuosmanen
Elias Kuosmanen arkistokuvassa.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Elias Kuosmanen ja Arvi Savolainen latasivat kreikkalais-roomalaisen painin Rooman rankingturnaukseen paljon. 97-kiloisten sarjassa painiva suomalaiskaksikko arvottiin samaan kaavion osaan, mikä lisäsi panoksia entisestään. Ennakkoon oli tiedossa, että Roomassa paremmin painiva saisi edustuspaikan kevään olympiakarsintoihin.

24-vuotias Kuosmanen kukisti kolme vuotta nuoremman kilpaveljensä pistein 3–1. Kuosmanen onnistui jälleen kerran tiukassa paikassa, paini viisaasti ja näytti taktisen kypsyytensä. Ottelu oli kovatempoinen ja rajua miekkailua koko kuuden minuutin ajan, mutta jossiteltavaa ei jäänyt. Avausjaksolla Savolainen hölmöili omalla mattovuorollaan, haki vyörytystä huonolla otteella, ja Kuosmanen passasi kahden pisteen arvoisesti.

Voitolla Savolaisesta Kuosmanen nappasi siis todennäköisen paikan olympiakarsintaan, vaikka päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela ei vielä asiaa suostunut myöntämään.

Semifinaalitappiossa Italian Nikoloz Kakhiashviliä vastaan Kuosmasen otteissa oli hyvää ja huonoa. Avausjakson neljän pisteen käsivarsi lävähti hyvän hassutuksen päätteeksi. Georgialaislähtöinen Kakhiashvili on todella hyvä vyöryttäjä ja paljastikin ottelun lopussa Kuosmasen tämän hetken suurimman puutteen, jonka eteen vantaalainen on tehnyt paljon töitä.

Haave finaalipaikasta valui mattopuolustukseen, jossa Kakhiasvili pääsi vyöryttämään kaksi kertaa. Tällä juniorien maailmanmestarilla ei ole olympiakelpoista Italian passia, joten hän ei ole tiellä kevään karsinnoissa.

Melonin Noumonvi
37-vuotias konkaripainija Melonin Noumonvi (oikealla) on vielä ilman olympiapaikkaa.EPA

Pronssiottelussa Ranskan kokenutta Melonin Noumonvia vastaan tuli niukka 2–3-tappio. Tässä ottelussa painijoiden parhaat temput jäivät näkemättä. Vuoden 2014 maailmanmestari Noumonvi on ilman olympiapaikkaa ja 37-vuotias konkari on yksi suurimmista ennakkosuosikeista olympiakarsinnoissa.

Kuosmaselle tämä kisa oli isosta panoksesta huolimatta vain välietappi. Kiikari siirtyy seuraavaksi parin kuukauden päähän Budapestin olympiakarsintaan. Sitä ennen hän palannee jo reilun kolmen viikon päästä samaan Rooman Matteo Pellicone -halliin hakemaan kolmatta EM-mitaliaan.

Painiliiton ensimmäiseen olympiakarsintaan nimeämä urheilija saa päättää itse EM-matkastaan ja saattaa olla, että Kuosmanen käyttää option. Se ei välttämättä palvele harjoituksellisesti maaliskuista kevään päätähtäintä, mutta harva urheilija uskaltaisi tällaisessa kotimaisessa kilpailutilanteessa antaa haastajalleen edes mahdollisuutta EM-matolle.

Lue myös:

Elias Kuosmanen jäi Rooman paineissa neljänneksi – turnauksen tärkein voitto toi kuitenkin todennäköisesti olympiakarsintapaikan: "Minulla oli koko ajan tunne, että tämä on hallinnassa"

Pettynyt Arvi Savolainen soimasi "nassikkapainimaista" virhettään – valmentaja ei suostu vielä myöntämään, että Elias Kuosmanen edustaa Suomea olympiakarsinnassa

Petra Ollin helmikuiset EM-kisat saattavat olla vaarassa – valmentaja: "Hän ilmoitti viime viikolla, että ei lähde Rooman rankingturnaukseen"

Petra Ollin odotettu paluu kisamatoille viivästyy edelleen – vetäytyi paluuturnauksestaan viime metreillä henkilökohtaisiin syihin vedoten

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat