Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Kysymysmerkit vaihtuivat huutomerkkeihin Columbuksessa – Korpisalon johtama Blue Jacketsin veskariosasto on NHL-kauden kovimpia sensaatioita

Joonas Korpisalo valittiin jo tähdistöotteluun, mutta polvivamma estää suomalaismaalivahdin pelaamisen. Ennen vammaa Korpisalo pelasi uransa parasta kiekkoa, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Joonas Korpisalo
Joonas Korpisalo on loistanut Columbuksen maalilla.Bruce Bennett/Getty Images

Kun puhutaan puolentoista viikon päästä pelattavan NHL:n tähdistöottelun yllätysvalinnoista, yksi nimi nousee selkeästi ylitse muiden.

Joonas Korpisalo, Columbus Blue Jackets.

Toki mukana on muutama muukin ensikertalainen, jopa hieman yllättävä sellainen, mutta rehellisyyden nimissä kukaan ei noussut vuosittaiseen show-tapahtumaan yhtä puun takaa kuin Jarmo Kekäläisen manageroiman seuran suomalaismaalivahti. Valinta toden totta osui Korpisalon kohdalle hyvästä syystä.

Ajassa ei tarvitse palata taaksepäin edes kolmea kuukautta, kun vielä monin paikoin pohdittiin, olisiko 25-vuotiaasta helsinkiläisestä täyttämään Floridan paitaan kesällä vaihtaneen Sergei Bobrovskin saappaat. Olihan Korpisalo pelannut jo neljän vuoden ajan NHL:ää, mutta ykkösvahdin vaativasta virasta hänellä ei ollut kokemusta.

Kuten ei ollut myöskään kakkosmiehellä, latvialaisella tulokasmaalivahdilla, Elvis Merzlikinsillä.

Kysymysmerkit ovat vaihtuneet nopealla tahdilla huutomerkkeihin. Tällä haavaa Columbuksen maalivahtiosasto kuuluu NHL-kauden kovimpien sensaatioiden joukkoon. Korpisalo toki loukkaantui, eikä osallistu tähdistöpeliinkään, mutta heikosti aloittanut Merzlikins on pistänyt suomalaisen loukkaantumisen aikana pystyyn melkoisen maalivahtiklinikan.

En usko kenenkään ounastelleen ennakkoon, että kokemattomat veskarit tulisivat olemaan heikentyneen joukkueen tuki ja turva.

Joonas Korpisalo
Blue Jacketsin maalivahtiosasto on kivikova. Se selviää, vaikka Joonas Korpisalo (kuvassa) on loukkaantumisen takia sivussa.Getty Images

Korpisalo torjui ennen vuodenvaihteen polvivammaansa joukkueelle lukuisia voittoja, mikä näkyy suoraan tilastoista. Vaikka Jokerit-kasvatti ei ole pelannut yli kahteen viikkoon, hänen seitsemäntoista voittoaan riittävät edelleen maalivahtien voittotilastossa sijalle yhdeksän.

Päästettyjen maalien keskiarvoissakin (2,49) Korpisalo löytyy sijalta kaksitoista.

Entäs Merzlikins?

Sen jälkeen, kun Korpisalo loukkasi polvensa, "Latvian Elvis" on voittanut NHL:ssä toiseksi eniten otteluita, kuusi kappaletta kahdeksalla yrittämällä. Kakkosveskarin torjuntaprosentti näistä otteluista on käsittämätön 95 ja päästettyjen keskiarvo 1,64. Nollapelejäkin on tilillä kaksi.

Kahteen pekkaan sinitakkien maalivahdit ovat saaneet kasaan jo neljä täydellistä ottelua.

Tilanne on seurajohdon näkökulmasta melko herkullinen, kun huomioon otetaan, että kaksikon yhteenlasketut palkkakulut ovat juuri ja juuri kaksi miljoonaa jenkkitaalaa. Samaan aikaan yksitoista ja puoli miljoonaa dollaria tästä kaudesta tienaava ex-Columbus Sergei Bobrovski pelaa Floridassa alle 90 torjuntaprosentilla ja lähes kolmen ja puolen päästettyjen keskiarvolla.

Ei ole enää hetkeen ollut Columbuksessa kenelläkään ikävä Bobrovskia.

Toki iso kiitos veskariloistosta kuuluu edessä pelaavalle joukkueelle. Päävalmentaja John Tortorella yksinkertaisti joukkueen pelitapaa alkaneeksi kaudeksi juuri oikealla tavalla. Kun yksilötaitoa ei ole, kuten kilpailijoilla, ainoa mahdollisuus menestyä on pelata tiiviisti joukkueena.

Ja tämän ajatuksen Blue Jackets on ostanut loistavasti. Sinitakit eivät rellestä hyökkäyspäässä, mutta eipä ole mitään tarjolla vastustajalle toisessakaan päässä. Columbus on antanut Natural Stat Trick -sivuston mukaan kuluvalla kaudella toiseksi vähiten vaarallisia maalipaikkoja.

Korpisalon ja Merzlikinsin vartioimaa maalia kohden on lauottu keskimäärin 30 kertaa ottelussa, seitsemänneksi vähiten.

Yhtä kaikki, jokainen kohti tuleva kiekko täytyy silti pysäyttää ja siitä joukkueen maalivahtikaksikko ansaitsee kankeista aluista huolimatta kaiken kunnian. Korpisalo oli hermostunut alkukaudesta ja Merzlikins ensimmäisissä otteluissaan todella heikko, mutta kyky kasata palikat kesken kauden kertoo kaksikon mentaalipuolen kovuudesta paljon.

Columbus on joulukuun alusta luettuna koko NHL:n kolmanneksi paras joukkue, ja siitä iso kunnia kuuluu maalivahdeille.

Harva olisi lokakuussa uskonut.

Lue myös:

Tähdistöottelu vaihtui pitkiin kuntoutuspäiviin – polvileikkaukseen joutunut Joonas Korpisalo: ”Olin ihan pöllyissä, kun puhelin alkoi piristä”

Columbuksen ykkösvahti Joonas Korpisalo loukkaantui harmittoman näköisessä tilanteessa – talutettiin pois jäältä kesken voittolaukauskisan: "Hän on ollut kalliomme"

Kasperi Kapanen siirtohuhujen kohteena ja Patrik Laine uhkaa pistää pillit pussiin, jos ei verkot heilu – Änärikirje kysyy, miksi kukaan ei vaadi sikailijoille pidempiä pelikieltoja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat