Suora

  • Elävä arkisto esittää

Oona Orpana luopui tshekkivalmennuksesta, koska arki kävi liian rankaksi – tällainen on 18-vuotiaan huippu-urheilijan päivä

Päävastuu tennislahjakkuus Oona Orpanan valmentamisesta on nyt Ville-Petteri Ahdilla.

tennis
Oona Orpana
Oona Orpana voitti joulukuussa Turussa Suomen mestaruuden naisten kaksinpelissä. Hän voitti SM-kultaa myös nelinpelissä yhdessä Venla Ahdin kanssa.Antro Valo / Yle

Herätyskello soi kuudelta. Tennispelaaja Oona Orpanan päivä käynnistyy hänen mittapuullaan varhain. Näinä aamuina 18-vuotias Orpana ei ehdi jäädä selaamaan Instagramia puhelimestaan, vaan urheilijan aamu etenee kaavamaisesti.

– Rakastan aamupalaa! Yleensä syön puuroa, leipää ja kananmunan, Orpana nauraa.

Aamupalan jälkeen Orpana lähtee Helsingin kodistaan ajamaan kohti Myllypuron tennishallia. Aamun ensimmäinen harjoitus alkaa 7.30. Puolentoista tunnin peliharjoituksessa pelataan tennistä.

Tällä hetkellä Orpana keskittyy pelaamisessaan omien vahvuuksiensa parantamiseen. Nuori pelaaja haluaa ottaa jatkossa jokaisen pisteenhallinnan heti itselleen.

– Pelityylini on aggressiivinen. Nyt olen harjoituksissa keskittynyt erityisesti ykkös- ja kakkossyötön parantamiseen. Lisäksi syötön jälkeistä ensimmäistä lyöntiä kehitän edelleen, Orpana kertoo pelistään.

Oona Orpana
Oona Orpana.Antro Valo / Yle

Lukiota ja kavereita

Aamun ensimmäisen harjoituksen jälkeen Orpanan koulupäivä alkaa kello 10 Helsingin Pohjois-Haagan lukiossa. Lukion toista vuotta käyvällä Orpanalla on koulua tänään kolmesta neljään tuntia. Koulussa Orpana syö melkein aina koululounaan.

– Minun mielestäni kouluruoka on ihan hyvää, vaikkakaan minulla ei ole erityistä suosikkia.

Orpanan koulupäivät jäävät usein varsin lyhyiksi, sillä hän lähtee päivän toisiin peliharjoituksiinsa kello 13. Hänelle koulun lukujärjestys on laadittu tenniksen ehdoilla. Pelaajan mukaan tästä huolimatta poissaoloja tulee tunneilta jonkin verran ja opiskeltavaa jää kotiin.

– Onneksi koulussa ollaan tosi joustavia ja ymmärtäväisiä. Itse olen oikeastaan aina tottunut opiskelemaan itsenäisesti.

Lukiossa Orpana aikoo kirjoittaa pitkän matematiikan, äidinkielen, englannin, biologian ja historian. Tällä hetkellä koulu tuo hänelle kaivattua vastapainoa harjoitteluarkeen.

– Koulussa saa ajatuksia pois tenniksestä ja näkee kavereita. Hirveästi en viikolla ehdi heitä muuten tapaamaan. Jos viikonloppuna on muutama tunti vapaata, käymme elokuvissa tai kahvilla. Sellaista ihan tavallista tekemistä, Orpana hymähtää.

Oona Orpana
Orpana nostaa viime kauden mieleenpainuvimmaksi hetkeksi, kun hän voitti saksalaisen Antonia Lottnerin (WTA-215) Ranskassa pelatussa turnauksessa. Scott Barbour/Getty Images

18-vuotiaan kiireistä elämää elävä Orpana ei koe, että hän jäisi mistään paitsi. Esimerkiksi hän ei käy juurikaan ilta-aikaan ulkona ystäviensä , koska ei ole vain tullut käytyä.

– Saan vaan ehkä vähän erilaisia kokemuksia kuin muut minun ikäiset. Koen sen olevan tietynlainen etuoikeus, että saa elää tällaista elämää ja matkustaa ympäri maailmaa.

Iltapäivän peliharjoituksen jälkeen edessä on vielä päivän päättävä fysiikkatreeni. Orpanan harjoitusohjelma jakautuu viikon aikana karkeasti 14 tuntiin tennistä ja seitsemään tuntiin fysiikkatreenejä.

Tennislahjakkuus pitää itseään tunnollisena harjoittelijana. Välillä valmentajan pitää hillitä nuoren pelaajan harjoitusintoa.

– Epäonnistuminen harjoituksissa pistää aina yrittämään uudestaan. Treeneissä aika menee aina nopeasti, Orpana sanoo.

Uusi valmentaja tuo lisää kotiaikaa

Viime vuonna Orpana vietti yli puolet kalenterivuodesta ulkomailla. Yhtenä syynä oli kuuluminen tšekkiläisen Zdenek Kubikin valmennettaviin. Vuoden päätteeksi Orpana ja Kubik päättivät lopettaa valmennusyhteistyön.

– Silloin se arki meni välillä vähän rankaksi, kun asui sekä treenasi Prahassa ja lukio oli vielä siinä rinnalla. Koen saavani itsestäni enemmän irti, kun on aikaa olla kotona enemmän, Orpana kertoo.

Tammikuun alusta lähtien Orpanan valmentamisesta on vastannut suomalainen Ville-Petteri Ahti.

Oona Orpana
Oona Orpana edustaa seuratasolla tällä hetkellä tennisseura Smash-Kotkaa.Antro Valo / Yle

Haminalaislähtöisen Orpanan viime kausi huipentui joulukuussa suomenmestaruuksiin sekä kaksin- että nelinpelissä.

Ensi kesänä Orpanan tavoitteena on murtautua yhä useammin 60 000 dollarin arvoisiin ITF-kiertueen turnauksiin.

Menestys ITF-kiertueella avaisi WTA-rankingissa sijalla 481 olevalle Orpanalle, pelioikeuden tulevaisuudessa yhä isommille kentille.

Vapaa-ajalla Youtubea ja Netflixiä

Oona Orpanan päiväohjelma loppuu tavallisesti noin kello 18 aikaan, kun hän saapuu takaisin kotiin. Urheilijan ilta sujuu venytellen ja läksyjen parissa

– Tosin yleensä kun tulen illalla kotiin, niin aina ensimmäisenä syön, Orpana naurahtaa.

Illalla jäävä vapaa-aika kuluu internetissä. Orpana kertoo katsovansa paljon videoita Youtubesta ja seuraavansa sarjoja Netflixissä. Viimeisimpänä katsottujen sarjojen listalle on lisätty draamakomedia Atypical.

– Se oli ihan hyvä.

Nukkumaan Orpana yrittää mennä iltakymmenen tienoilla. Iltarutiineihin kuuluu tavallisesti vielä puhelimen ja sosiaalisen median tsekkaus ennen nukkumaanmenoa.

– Se ei ole ehkä paras mahdollinen juttu, mutta se on minun rutiinini.

Orpanan tavoitteena on nukkua öisin kahdeksan tuntia. Se on hänen mielestään tärkeää, sillä aamulla kello soi jälleen harjoituksia varten.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat