Veikkausliigaohjelma sai taas aikaan kuohuntaa – Seinäjoen Jalkapallokerho sai kaikki kotipelit viikonlopulle, Turussa TPS ei yhtään haluamalleen päivälle

Pelipäivät herättävät keskustelua joka vuosi.

Kuva: ATTE KAJOVA

Veikkausliigan vuoden 2020 runkosarjan otteluohjelma (siirryt toiseen palveluun) julkaistiin tiistaina. Ohjelma herätti tuoreeltaan kysymyksiä ottelupäivien epätasaisesta jakaantumisesta.

Seinäjoen Jalkapallokerhon runkosarjan 11:sta pelistä yhdeksän pelataan lauantaina ja kaksi perjantaina. Seuran toiveissa olivat lauantaipelit.

Turussa TPS ei saanut yhtään kotipeliä haluamalleen perjantaille. Se pelaa kotipelinsä kaikkina muina viikonpäivinä.

TPS:n toimitusjohtaja Jarmo Kähkönen ihmettelee asiaa Turun Sanomissa 16.1.2020. Hän ei koe että Turun Palloseuraa olisi kuunneltu sarjaohjelmaa laadittaessa. "Olisimme halunneet vaikuttaa asiaan enemmän, ei ihan ymmärrystä tule."

Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa myöntää, että otteluohjelma herättää keskustelua joka vuosi. Tänä vuonna otteluohjelman laadintaan vaikuttaa myös Huuhkajien pelaaminen EM-lopputurnauksessa.

– Otteluohjelma on useimmiten sellainen, että kaikille ei tule ihan sitä, mitä kaikkein eniten toivotaan. SJK:ta auttaa se, heillä on stadion aika pitkälti omassa hallussa. Turussa on hankalaa se, että siellä on kaksi joukkuetta, joista toinen pelaa Euroopassa ensi kaudella.

Samalla viivalla

Marjamaan mukaan seurat eivät ole erilaisissa neuvotteluasemissa pelipäiviä suunniteltaessa. Veikkausliigan otteluohjelma rakennettiin kaudelle 2020 16-sivuisten sääntöjen perusteella, jotka löytyvät Veikkausliigan nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

– Ohjelman rakentaminen ei lähde yksittäisten seurojen tarpeista. Ensimmäisenä huomioitiin Ilveksen, Interin, Kupsin ja Hongan kesän europelit. Kaikki seurat ovat solidaarisia europelijoukkueille ja menestys niissä olisi koko suomalaisen jalkapalloilun etu, Marjamaa painottaa.

Tärkeä huomioon otettava asia on myös olosuhteet. Liiga käynnistyy huhtikuun 11. päivä ja useimmilla stadioneilla on päiviä, jolloin niillä ei voida pelata. Lisäksi pelien välissä on oltava vähintään kolmen päivän tauko.

– Otteluohjelmalla ei ole mitään tekemistä seurojen neuvottelutaktiikan kanssa. Pelipäivät määräytyvät konelaskennalla tietokonealgoritmien perusteella, jotka on määritelty Veikkausliigan sääntöjen pohjalta, Marjamaa selvittää.

Seinäjoella ollaan tyytyväisiä

Seinäjoen Jalkapallokerhon markkinointijohtaja Jussi Kankaanpää uskoo, että SJK:n hyvän otteluohjelman avain on huolellinen suunnittelu.

– Olemme tehneet realistisia toiveita otteluohjelmaan. Emme esittäneet liian vaikeita tai kokonaisvaltaisia toiveita, vaan keskityimme muutamiin pääkohtiin ja sen tuloksena meille tuli yhdeksän lauantaipeliä ja kaksi peliä perjantaiksi. En tiedä minkälaisia toiveita muissa seuroissa on esitetty, vaikea kommentoida muiden puolesta, Kankaanpää sanoo.

Seinäjoella etuna on myös se, että kotistadion on SJK-konsernin omistuksessa. Stadionilla järjestetään Lauri Tähkän konsertti Huuhkajien ensimmäisen EM-pelin aikaan kesäkuussa, mutta muu konserttikalenteri suunnitellaan vasta Veikkausliigan otteluohjelman valmistumisen jälkeen.

Kankaanpää korostaa, että otteluohjelma ei ole täydellinen myöskään SJK:lle. Arkipelejä olisi ollut toiveissa tärkeän yritysmyynnin takia.

– Fakta on, että yritysten on helpompi lähteä liikkeelle arki-iltoina isommalla porukalla.