Suora

 • Naisten syöksylasku, Crans Montana
 • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen pudotuspelit
 • Urheilustudio 22.2.
 • Naisten viesti, Anterselva
 • Naisten viesti, Anterselva
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
 • Ski Tour, sprintit, Trondheim
 • Ski Tour, sprintit, Trondheim
 • Miesten viesti, Anterselva
 • Urheilustudio 22.2.
 • Yhdistetyn hiihto-osuus, Trondheim
 • Urheilustudio 22.2.
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
 • Urheiluruutu
 • Rallin SM, Mikkeli
 • Urheiluruutu
 • Assembly Winter 2020: CS:GO loppuottelu

Kreisi koutsi, karmaisevia käänteitä ja vimmalla voittoihin – LiigaPlokin kaudessa on riittänyt italialaista tulta ja paikallisten aplodipalikoiden kolinaa jo ennen cup-finaalia

LiigaPloki pelaa viikonloppuna lentopallon Suomen cupin finaalissa. Mukava menestys on saanut Pihtiputaan kohisemaan tyytyväisesti.

Lentopallon Mestaruusliiga
LiigaPlokin kannattajia
Vaneriset kannatuspalikat raikuvat Pihtiputaalla, kun paikalliset kannustavat suosikkiaan LiigaPlokia.Sari Sirkkiä-Jarva / Yle

Ja taas tulee valmista!

Pihtiputaan salissa alkaa vipinä ja vilske lentopallon Mestaruusliigan peli-iltoina jo hyvissä ajoin. Koulukeskuksen käytävälle nousee pikkuinen kahvila vilauksessa ja korkeat kahvinkeittimet purpattavat tohkeissaan. Yhtä tohkeissaan kuin LiigaPlokin talkoolaiset illasta toiseen.

Tällä kaudella Pihtiputaalla on tosiaan oltu tohkeissaan. Naisten joukkueen kausi alkoi ehkä yllättäenkin voittoputkella. Vaikka syksyn illat tummenivat ja vaikeudet löysivät kentälle kuin lumettoman talven synkkyys, kaikki on käännetty voitoksi. Kuten myös lukuisat viidenteen erään venyneet ottelutkin, kuten manageri Arto Ihalainen kuvaa LiigaPlokin väkivahvaa kautta.

– Kausi lähti aika ravakasti liikkeelle. Kyllähän se yllätys oli, että voitimme 13 ensimmäistä liigapeliä ja siihen pari cupin peliä. Mutta saimme hyviä pelaajia joukkueeseen ja vetovoimaisen valmentajan, joka on tuonut paljon uutta harjoitteluun. Pelasimme hyvin ja se ei ollut yllätys, mutta voitot olivat, Ihalainen jatkaa.

Ei tätä usko todeksi

Viikonloppuna LiigaPloki on totuuden äärellä. Menestykseen vielä tottumatonta liigaseuraa ja -joukkuetta testataan Suomen cupin finaalissa. Kaikki on uutta ja ihmeellistä, kun pelataan kerrasta poikki -järjestelmällä.

– Cup-finaali on erilainen haaste. Liiga on muuten tuttu. Mutta kun näin iso peli tulee heti, pitää asettua joukkueeseen nopeasti. Nyt, kun olen vähän ehtinyt olemaan täällä, minusta tuntuu, että olemme hyvässä vauhdissa. Meillä LP Viestin kanssa on sama tilanne, tämä on kiinni yhdestä pelistä. Molemmissa pelaajat ovat todella valmistautuneita peliin, Daniela Öhman arvioi.

Daniela Öhman LiigaPloki
Daniela Öhman palasi LiigaPlokiin Ranskasta.Yle

Öhman on yksi tuike Plokin valoketjussa. Joulukuun 9. päivän pelin jälkeisen yön manageri Arto Ihalainen muistaa ikuisesti. Samassa ottelussa loukkaantuivat sekä Maddie Palmer että Salla Karhu. Ihalaista tarvittiin sairaalakuskiksi.

Karhun kausi oli kerrasta ohi ja Palmerinkin ensimmäinen diagnoosi oli karmaiseva. Itkuhan siinä pääsi, manageri Ihalainen myöntää.

– Kaksi eniten pisteitä tehnyttä pelaajaa loukkaantuu samassa pelissä, kyllä se rankka hetki oli. Maddienkin ensi diagnoosi oli, että jalka on kuusi viikkoa kokokipsissä polvesta alaspäin. Tappiokaan ei ole niin paha juttu. Mutta kun joku pelaaja loukkaantuu vakavasti, se on kova paikka kaikille, Ihalainen sanoo.

Hurmio houkuttelee pelaajia

Joulua kohti kaikki kirkastui kummasti, niin managerin ajatus kuin päävalmentaja Alessandro Lodin varapelisuunnitelmakin.

Lodilla oli hyvä yhteys Ranskassa harmituksen kanssa taistelevaan Daniela Öhmaniin. Öhman aloitti kauden Ranskan liigan Paris St. Cloud les Mariannes -joukkueessa, johon hän siirtyi täksi kaudeksi. Tilanne valmennusjohdon kanssa kävi tukalaksi kauden edetessä.

Pihtiputaan suuntaan sopimusneuvotteluissa edettiin rivakasti. Öhman debytoi joulun jälkeen ja on kahdessa Mestaruusliigan ottelussaan osoittanut, että hyökkäystehoja ja halukkuutta isoon rooliin löytyy. Lodin vaatimustaso on juuri sitä, mitä keskitorjuja halusi loppukaudeltaan.

– Ranskassa valmentajan kanssa oli paljon erilaisia näkemyksiä ja jopa ihmisarvon kannalta oli parempi tässä vaiheessa palata Suomeen. Pystyn luottamaan Lodiin. Tiedän, että saan häneltä henkilökohtaisia neuvoja, Öhman kertoo.

Daniela Öhman LiigaPloki
Öhman luottaa päävalmentaja Alessandro Lodiin.Yle

Samassa ottelussa Öhmanin kanssa putaalaisyleisölle esiteltiin myös yhdysvaltalainen yleispelaaja Jaidyn Blanchfield, jonka ensiotteet Öhmanin tavoin ovat olleet varsin lupaavia. Kevättä ajatellen myös Maddie Palmerin vamma osoittautui lievemmäksi ja hänet on jo nähty pallotreenissä.

– Blanchfieldin tarina olikin mielenkiintoinen. Alexis Conaway tunsi hänet ja oli tärkeässä roolissa, että saatiin Jaidyn tänne. Hän ei ollut minkään manageritoimiston listalla, vaan oli mahtava löytö. Ja totta kai pelaajakin haluaa tulla joukkueeseen, jossa on mahdollisuus menestyä, manageri Ihalainen kuvaa hyvän syksyn vaikutusta pelaajasiirtoihin.

Kreisi koutsi kierroksilla

Alessandro Lodi on yksi syy, miksi Pihtiputaan lentopallokatsomossa on harva se peli-ilta 400 katsojaa ja meteliä enemmän kuin yhdessä kylässä.

Suomen kartan muiden kuihtuvien pienten pitäjien tavoin ilonaiheet ovat olleet harvassa. Lentopallo yhdistää putaalaiset ja lähiseudun asukkaat. Tällä kaudella kyläbaarissa yksi toistuva puheenaihe on ollut plokilaisten aivan kreisi italialaisvalmentaja.

– Hyvää show'ta hän on ainakin tuonut ja meillekin organisaationa uusia asioita. Monia asioita on tehty uudella tavalla. Kaikessa on skarpattu, tämä on ollut hyvä paikka meille seuraväellekin, Arto Ihalainen kertoo vaativan valmentajan vaikutuksista.

Lodin olemus kuohuu niin hyvän kuin huonon pallon jälkeen. Valmentaja ei ole hetkeäkään täysin hiljaa eikä sekuntiakaan paikoillaan. Suu käy ja askelten tahti kiihtyy pelitapahtumia mukaillen.

Miehestä huokuu vimmainen vaatimustaso. Pihtiputaalla ei olla vielä lähelläkään, mitä hän haluaa. Jos säveltäjä haluaa olla Mozart, ei riitä, että hän vain viskoo nuotteja paperille. Tai maalaustaiteen suuret, kuten Vincent van Gogh. He halusivat olla parempia kuin muut.

LiigaPlokin valmentaja Alessandro Lodi
Päävalmentaja Alessandro Lodin räiskyvyys ei ole jäänyt kannattajilta eikä pelaajilta huomaamatta.Yle

Alessandro Lodi haluaa, että LiigaPloki on hyvä, parempi, paras. Joka päivä uudelleen ja uudelleen.

– Olemme joutuneet hikoilemaan ja antamaan paljon voittoputken eteen. Nyt meidän täytyy aloittaa uusi tarina. Meillä on uusia pelaajia, uusia liidereitä. Olemme muuttaneet tämän seuran tarinaa ja aiomme olla parempia kuin koskaan aiemmin, Lodi maalailee silmät leimuten.

Samalla tavalla Lodi antaa Daniela Öhmanille mahdollisuuden olla parempi.

– Kaksi kesää sitten Daniela oli paras suomalainen keskipelaaja, mutta Ranskan kausien jälkeen hän on nyt täällä löytääkseen pelaamisensa uudestaan. Hänen potentiaalinsa on valtava. Minä olen täällä auttamassa, jos vain hän sitä haluaa, Lodi muistuttaa.

– Hän on intohimoinen valmentaja. Hänen näkemyksensä ovat erilaisia kuin kenelläkään muulla. Hän on yksityiskohtainen teknisissä ja taktisissa asioissa. Hän on vaativa, mutta tämänikäiselle pelaajalle pitää joskus sanoa täysi totuus, että tällaista virhettä ei voi tapahtua, 22-vuotias Öhman kuvaa suoraviivaista valmentajaansa.

Kovaa meteliä Kaupissa

Valmentaja viuhtoo mennessään. Suomen cup on välitavoite. LiigaPlokissa on rohkaistu ajattelemaan kevättä pitemmällekin. Seuraväen nälkä on kasvanut syödessä ja keväästä haaveillaan jo ihan isompaan ääneen.

– Joukkueella on korkeammat tavoitteet, esimerkiksi tuplamestaruus. Näen sen ihan realistisena, meillä on tosi kova joukkue ja valmentajalla on paljon ideoita. Kun vain pystymme toteuttamaan ja tuomaan ne jokapäiväiseen työhön sataprosenttisesti, Daniela Öhman jatkaa.

Ja jos ei muuta, niin lentopalloviihdettä putaalaiset tarjoavat myös cup-viikonloppuna. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita on Kaupissa luvassa, jos paikkakuntalaisia uskoo.

Viihteen italialainen twist tulee Lodista, ja vaarallisuus paikallisista läpsyttimistä.

LiigaPlokin kannattajien aplodipalikat
Vesivaneriset palikat kopsuvat railakkaasti yhteen hallilla.Sari Sirkkiä-Jarva / Yle

Vesivanerinpaloja hakkaavat fanit saapuvat otteluun vain ja ainoastaan voitto mielessään. Meteli on korvia riipivä, kun kymmenet aplodipalikat paukkuvat vastakkain.

– Tiedätkö, mikä on aplodipalikan tehostin, kyläläinen kysyy katsomosta noustessaan.

– Jättää sormen vanereiden väliin. Siitä kyllä ääntä lähtee.

Pihtiputaan lentopallohurmiosta kuullaan vielä. Kunhan edellisen ottelun tinnitus helpottaa.

Lue myös:

LiigaPlokille kova vahvistus: Daniela Öhman palaa Ranskasta kotimaahan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat