1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Oliver Helander

Keihäänheittäjä Oliver Helanderin olkapää leikattiin – katso dramaattinen video Helanderin olkapään rikkoneesta heitosta

Helander loukkasi olkapäänsä jo vuoden 2018 kesällä, jonka jälkeen heittäminen on ollut kivuliasta.

Oliver Helander kuvattuna vuonna 2018 ennen loukkaantumistaan. Kuva: AOP

Keihäänheittäjä Oliver Helanderin oikea olkapää leikattiin torstaina Helsingissä. Olkapään puhdistusleikkauksen suoritti Helanderia vuosia hoitanut Harri Heliö.

– Leikkaus sujui hyvin ja tällä hetkellä on ihan hyvä olo, Helander kommentoi Yle Urheilulle.

IF Raaseporia edustava heittäjä loukkasi olkapäänsä vuoden 2018 heinäkuussa ja on kertonut, että heittäminen on loukkaantumisen jälkeen ollut vaikeaa. Harjoituskausi on sujunut olkapäävammaa lukuun ottamatta hyvin, mutta heittäminen on ollut se ongelma, mikä johti leikkauspäätökseen.

– Olen yrittänyt heittää, mutta se on tehnyt kipeää. Tuntui nyt siltä, että on tehtävä jotain. Tällä tavalla ei vaan voinut jatkaa, Helander summasi leikkaukseen johtanutta päätöstä.

Helanderin tavoite on ensi kaudella Tokion olympialaisissa ja Pariisin EM-kilpailuissa, ja nimenomaan arvokisoja ajatellen leikkaus oli pakko tehdä.

– Ilman leikkausta olisin voinut päästä samalle tasolle kuin viime vuonna, eli heittää yksittäisiä hyviä kisoja ja tuloksia. Olkapäälle oli kuitenkin pakko tehdä jotain, jotta se kestäisi arvokisoissa vaadittavan kahden kovan peräkkäisen kisan rasituksen, Helander avaa tilannettaan.

Olkapään kuntoutuksen Helander aloittaa jo tänään, ja harjoittelua on tarkoitus lisätä mahdollisimman pian. Tavoitteena on päästä tekemään jonkinlaisia heittoja jo kuukauden kuluttua.

– Toivottavasti kuukauden päästä voin harjoitella jo ihan normaalisti, Helander sanoo.

Nykyään Vaasassa ja Kuortaneella harjoitteleva Helander latasi eilen Instagram-tililleen videon loukkaantuneeseen johtaneesta heitosta vuodelta 2018. Videolla näkyy kuinka olkapää vääntyy hurjaan asentoon.

– Sen heiton olisi voinut jättää väliin, niin tilanne olisi ehkä tällä hetkellä toinen, IF Raaseporin mies myöntää.

Katso kuva ja video Helanderin loukkaantumiseen johtaneesta heitosta alla olevasta Instagram-upotuksesta (klikkaa kuvan oikeassa laidassa olevaa nuolta).

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Instagramissa

Tokion olympialaiset kilpaillaan heinä–elokuun taitteessa, ja tulosrajat pitää rikkoa kesäkuun 29. päivään mennessä. Keihään tulosraja on asetettu tasan 85 metriin. Helanderin ennätys on 88,02, mutta loukkaantumisen jälkeen entinen käsipalloilija on saanut keppinsä lentämään parhaimmillaan tulokseen 86,93. Aikaa kuntoutumiseen ja kunnon rakentamiseen jää siis puolisen vuotta. Kilpailukuntoon Helander toivoo pääsevänsä nopeasti.

– Kisaradalle mennään sitten, kun olen riittävän hyvässä kunnossa, Helander päättää.

Lue myös:

Uransa lopettanut David Söderberg kertoo, miten moukari lensi päälle 75 metrin 16 vuotta peräkkäin: "Vähän hulluutta pitää olla mukana"

Arto Bryggare uskoo Olympiastadionin olevan myönteinen yllätys – kaksi huolestuttavaa asiaa hankkeesta löytyy: "Miten tämä meni siltä porukalta ohi?"

Magnus Kirt pokkasi Viron vuoden urheilija -pystin – kansa olisi valinnut Ott Tänakin