Valtteri Bottas on kiinnostunut ajamaan enemmän rallia F1-uransa jälkeen – Mercedes-sopimuksen puolesta ei mitään estettä Tunturiralliin: "Pomoni tietää, kuinka hauskaa se on"

F1-huipputalli Mercedeksen suomalaiskuski Valtteri Bottas haluaa olla tänä vuonna lähempänä SM-kärkeä Tunturirallissa kuin viime vuonna. Hauskanpito on kuitenkin ensisijaisesti mielessä.

Formula 1
Valtteri Bottas uskoo hyötyvänsä Tunturirallista
Valtteri Bottas uskoo hyötyvänsä Tunturirallista

Suomen F1-tähti Valtteri Bottas on tänä vuonna toisen kerran peräkkäin mukana legendaarisessa Tunturirallissa. Syykin on selvä. Viime vuonna Bottas hyppäsi ensimmäistä kertaa ralliauton rattiin Tunturirallia edeltäneissä testeissä. Kisassa puraisi heti rallikärpänen.

– Jäin koukkuun saman tien. Muistan ensimmäiset pätkät viime vuonna Tunturissa. Oli huikea fiilis ja todella hauskaa. Pääsin onneksi maaliin asti. Siitä jäi todella hyvä maku. Päätin heti, että haluan varmasti ajaa ainakin Tunturin uudelleen, Bottas kertoi Yle Urheilun haastattelussa.

Jo joulukuun alkupuolella Bottas ajoi myös yhdessä asfalttirallissa, kun hän voitti Rallycircuit Cote d`Azur -kilpailun. Kisa ajettiin Pau Ricardin moottoriradan läheisyydessä Etelä-Ranskassa.

– F1 on pääjuttu. Siellä minun kaikki tavoitteeni ovat vielä saavuttamatta. Mutta ralli on hyvää vastapainoa. Tämä on todella hauskaa ja rentoa puuhaa minulle. Ei ainakaan haittaa ajamisen osalta. Mitä tahansa ajat, aina voi jotain oppia, Bottas sanoo.

Vaikka Bottas ajaa F1-huipputallissa, sopimuksen puolesta Tunturirallin ajamiselle ei ole ollut esteitä. Asiaa kenties auttoi myös se, että Mercedeksen F1-tallin pomo Toto Wolff on ajanut urallaan yli 30 rallikisaa ja esimerkiksi Itävallan mestaruussarjaa. Onpa listassa myös yksi MM-ralli vuodelta 2005 Saksassa. Wolff ajoi Mitsubishillä N4-luokassa ja oli kuudes. (siirryt toiseen palveluun) Jari-Matti Latvala oli samassa luokassa Subarulla kisan toinen.

– Pomoni on itse ajanut rallia nuorempana ja tietää, kuinka hauskaa se on. Onneksi se onnistui siltä osalta. Itse halusin vuosi sitten kokeilla jotain muuta ja uutta. Tuli tällainen mahdollisuus. Keskustelimme, olisiko se mahdollista. Katsoin kalenterista, että päivämäärät kävisivät ja jotkut testipäivät onnistuisivat. Sitten paketti saatiin kasaan. Tuli yhtäkkiä idea, että haluan kokeilla rallia, Bottas kuvailee.

Valtteri Bottas
Valtteri Bottakselle ralliautoilu on hyvää vastapainoa F1-haasteille.Kuvan käyttöoikeus päättyy 17.2.2020.

Suomalainen uskoo hyötyvänsä rallikisasta lumella ja jäällä myös ajatellen tulevaa F1-kautta. Bottaksen kartanlukijana Tunturirallissa toimii Marcus Grönholmin vierestä maailmanmestaruusvuosilta tuttu Timo Rautiainen.

– Rallissa on hyvää treeniä se, että toista kaveria vieressä pitää kuunnella. Pitää keskittyä moneen asiaan samaan aikaan. Ralli on hyvää aivojumppaa. Pitää reaktiot kunnossa ja pysyy se perstuntuma ajamiseen. Uskon, että rallista on aika paljon hyötyä, Bottas sanoo.

Ralli on myös siinä mielessä Bottakselle erilainen haaste, että kärjistetysti jokainen metri on täysin erilainen. F1-radoilla Bottas voi kokeilla jokaisella kierroksella esimerkiksi erilaisia jarrutuspaikkoja ja löytää sitä kautta parhaan mahdollisen tavan. Rallissa päätyy hyvin nopeasti vastaavanlaisella kokeilulla penkkaan.

– Tietysti oma vahvuus olisi, jos pääsisi ajamaan tiettyjä paikkoja uudestaan. Omaksuminen tulee niin luonnostaan, Bottas sanoo.

– Rata-ajossa kierros kierrokselta rekisteröi jotain tiettyjä asioita. Jokaista mutkaa parantaa pikkuhiljaa. Sitten pääsee lopulta toivottavasti täydellisyyteen. Jos täällä rallissa mokaa jonkun mutkan, pääsee ehkä sitten ensi vuonna vetämään uudelleen.

Hitaampi auto kuin viime vuonna

Bottas sanoo, että mitään varsinaista tulostavoitetta Tunturiralliin on vaikea asettaa. Vertailun tekee vaikeaksi myös se, että Bottas ajaa tänä vuonna vanhalla Citroënin WRC-autolla. Viime vuonna F1-tähdellä oli allaan M-Sportin Ford Fiesta WRC, joka oli tehty uusimpien vuoden 2017 sääntöjen mukaisesti.

– Viime vuonna jäin SM-kärjestä vähän vajaa kaksi minuuttia. Toivottavasti pystyisi olemaan lähempänä ja taistelemaan heidän kanssaan. Toki minulla on nyt hitaampi auto kuin viime vuonna. Hauskan pitäminen on pääasia. Silloin myös kello tykkää. Shakedownissa jäi fiilis, että pitäisi olla enemmän vauhtia kuin viime vuonna, Bottas toteaa.

Valtteri Bottas
Valtteri Bottas vauhdissa Tunturirallin shakedownilla.Jari Nurminen/Lehtikuva

Ja siihen hauskanpitoon soveltuu erinomaisesti juurikin Tunturiralli. Tapahtuma on F1-tähden mielestä todella kiva ja rento.

– Suomi, lumi ja jää ovat spesiaalia. Välillä oli aikaa katsella maisemia. Ne olivat ihan huikeita. Varsinkin tänä vuonna pätkät ovat makeassa kunnossa. Pätkillä on mukavaa vaihtelua. Välillä on todella nopeaa ja hienoja hyppyjä. Sitten on vähän hidasta pyöritystä, Bottas toteaa.

Jonain päivänä jätät väistämättä F1-baanat. Nähdäänkö sinua sen jälkeen enemmän ralleissa?

– Sitten olisi ainakin enemmän aikaa ajaa enemmän rallia. Mutta katsotaan päivä, viikko, kuukausi ja vuosi kerrallaan, mitkä asiat kiinnostavat ja mitä tekee. Mutta tällä hetkellä voin sanoa, että uskoisin kyllä tulevan joskus enemmän ajettua. Katsotaan sitten joskus enemmän, Bottas lupailee.

Lue lisää:

Vuoden autourheilijaksi valittu Valtteri Bottas vihjaili salaperäisesti tulevaisuudesta: "Mercedes on hyvä tiimi, mutta muitakin vaihtoehtoja voi olla"

Valtteri Bottas loikkaa parempaan tiimiin ja hyväkuntoinen Kimi Räikkönen lopettaa uransa? F1-huhuissa pyöritetään tuolileikkiä, jolla saattaa olla isot seuraukset

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat