Suora

  • Elävä arkisto esittää

Antti Raannan vammakierre ei helpota: "Onhan tämä aika syvältä"

Jatkuvista nivusongelmista on tulossa uhka Antti Raannan NHL-uralle.

NHL
Antti Raanta polvistuneena jäällä.
Antti Raanta on pelannut tällä kaudella 21 ottelussa. Getty Images

VANCOUVER. Mieli haluaa, mutta keho ei anna myöten.

Arizona Coyotesia edustavan Antti Raannan ei kuulunut viettää torstai-iltaa Vancouverin kotiareenan lehdistökatsomossa. Siellä raumalaisvahti sitä kuitenkin vietti, sillä nivusvaivat ovat pitäneet maalivahdin pois kaukalosta käytännössä jo kahden viikon ajan. Raanta yritti pelata sekä menneellä viikolla että sitä edellisellä, mutta molemmilla kerroilla ottelu jäi kesken.

Ensin Philadelphiaa vastaan Raanta jätti leikin kesken kahden erän jälkeen 4–0-johdossa. Vajaata viikkoa myöhemmin ottelu jäi kesken, taas kahden erän jälkeen ja taas samojen vaivojen vuoksi.

Otteluiden sivusta seuraamisesta on tullut raumalaiselle valitettavan tuttua kolmen Arizona-kauden aikana. Ensimmäisenä vuonna Raanta kärsi useista loukkaantumisista ja viime kausi meni pilalle vakavan polvivamman vuoksi. Nyt Lukko-kasvatti on sivussa tositoimista tämän kauden osalta jo toista kertaa.

Pelaajalle alkaa riittää.

– Onhan tämä aika syvältä, Raanta manaa Yle Urheilulle Vancouverissa.

– Henkisesti on aika raskasta. Olen nyt kolmatta vuotta Arizonassa ja koko ajan on ollut jotain vaivaa. Alkoi jo tällä kaudella jossain kohtaa tuntua, että tämähän menee hienosti, mutta olisi ilmeisesti pitänyt koputtaa puuta, Raanta hymyilee.

Viimeisin takapakki on osittain myös pelaajan omaa syytä. Raanta ei ollut sataprosenttisessa kunnossa ilmoitettuaan halustaan pelata ottelussa Carolinaa vastaan. Veräjänvartija halusi kuitenkin auttaa joukkuettaan tilanteessa, missä sairastuvalla oli myös joukkueen toinen maalivahti Darcy Kuemper.

– Tiettyyn pisteeseen asti voi elää sen kanssa, että paikat hieman jumittavat. Kun ei enää pysty tekemään kaikkia liikkeitä, on pakko sanoa jotain. Mutta koville se ottaa mennä sanomaan, että nyt eivät paikat kestä.Varsinkin, kun olen pelannut kaksi erää ja olisi nollapeli tulossa, Raanta kertaa.

Yksittäinen ottelu ei kuitenkaan voi olla isoa kuvaa tärkeämpi. Ei etenkään nyt, kun Raannan edustama Arizona on vahvasti matkalla kohti kevään pudotuspelejä. Suomalaisvahdin on kuntoutettava paikkansa, jotta joukkueella olisi keväällä käytössä molemmat maalivahdit.

– Pyrin aina pelaamaan niin kauan kuin pystyn ja nyt taisin mennä sen ylikin. Ja ihan omastä päästä siinä oli kyse. En vain halunnut pois. Mieluummin olen kuitenkin sivussa kaksi päivää tai peliä kuin kaksi kuukautta. Piti myös ajatella joukkueen etua. Jos en itse pysty vetämään täysillä, on tultava pois.

Mistä apu?

Jatkuvasta vammakierteestä on tulossa vakava uhka Raannan erinomaisesti alkaneelle ykkösvahdin NHL-uralle. Toki Coyotes-vahdilla on vielä vuosi sopimusta seuran kanssa jäljellä, mutta uuden aloittavan maalivahdin viran löytyminen voi olla vaikeaa, jos paikat eivät pysy kasassa.

Ja kun kyse on kroonisista nivusvaivoista, punaiset liput liehuvat joka puolella.

Menneenä kesänä Floridan paitaan Columbuksesta siirtynyt Sergei Bobrovski haki muutama vuosi takaperin samanlaisiin ongelmiin apuja Suomesta. Venäläisvahti teki yhteistyötä Hannu Nykvistin ja Sami Karjalaisen kanssa, minkä jälkeen venäläinen ei ole kokenut yhtäkään nivusvammaa.

– Oli meillä tuostakin vaihtoehdosta puhetta, mutta mieluummin yritän löytää apuja seuran kautta. Jonkun, joka tuntee hyvin nämä asiat. Paria spesialistia olenkin jo tavannut ja heidän avullaan olen pyrkinyt tekemään korjaavia liikkeitä. Jos saisi hieman venyvyyttä pois itsestä, Raanta sanoo.

Antti Raanta lähikuvassa.
Antti Raannalla on ollut huonoa tuuria loukkaantumistensa kanssa.Getty Images

Monien maalivahtien nivusvaivat saavat alkunsa lonkasta ja toisaalta moni on päässyt vaivoista lonkkaleikkauksella. Raanta sanoo, että yksi tekijä vammojen takana on yliliikkuvat nivelet.

– Minulla koko keho on yliliikkuva. Polvet yliojentuvat ja siitä viime vuoden polvivammakin hyvin pitkälle johtui. Jos polvi ei siinä tilanteessa olisi ojentunut yli, tuskin sitä vammaa olisi tullut. Toisaalta olen jo parikymmentä vuotta tehty veskarin hommia, ja nivusissa ja lonkissa alkaa jo olla ihan normaalia kulumaa.

– Tärkeää on vahvistaa pieniä lihaksia, mikä auttaa pysymään pois tietyistä ääritilanteista. Ei ihmisten lonkkien kuuluisi mennä sellaisiin asentoihin, joihin se joillakin maalivahdeilla ja varsinkin itsellä menee. On meillä aika hauskojakin tilanteita ollut hoitopöydällä, kun minä ja joku peruslaituri venytellään vierekkäin, Raanta hekottelee.

Raanta muistuttaa tehneensä ennaltaehkäisevää työtä jo menneenä kesänä.

– Aina näissä on myös huonoa tuuria. Joskus, kun pelaat paljon, jokin jumi jää päälle ja sitten kun tulee äkkinäinen liike, ei aina tiedä, mitä tapahtuu. Kuitenkin kesällä tein asioita hyvin ja huolsin kehoa tosi paljon. Aina näistä kuitenkin yrittää oppia.

"Hän käsittelee tilannetta hyvin"

Loukkaantumistilanteet joukkueen maalivahtiosastolla eivät tietenkään ole mukavia myöskään valmennusjohdolle. Raanta ja Kuemper ovat kumpikin osoittaneet kykynsä pelata huipputasolla illasta toiseen, mutta nyt kumpikaan kaksikosta ei ole päävalmentaja Rick Tocchetin käytössä.

Toisaalta farmista nostettu Adin Hill on onnistunut loistavasti ja siksi Arizona on, torstain tappiosta huolimatta, edelleen hyvin mukana Tyynenmeren divisioonan voittotaistossa.

– Jotkin Raannan loukkaantumiset ovat olleet hyvin erikoisia. Mukaan on mahtunut myös paljon huonoa tuuria. Mielestäni hän on erinomaisessa kunnossa. Muutenkin nyt näyttää, että hän alkaa tuntea olonsa paremmaksi. Kierre on ollut hänelle raskas, mutta hän on käsitellyt vaikeuksia hienosti, Tocchet kommentoi Yle Urheilulle.

– Ja kun hän on pelannut, hän on ollut todella hyvä, Tocchet lisäsi.

Raanta palannee tositoimiin tähdistöottelutauon jälkeen.

Lue myös:

Jopa Metallica onnitteli Tuukka Raskia – Bostonissa juhlittiin suomalaisvahdin 500 ottelun mittaista NHL-uraa

Näin Lehkonen ohjasi komeasti kiekon yläkulmaan, Kotkaniemi tappeli ja Armia pelikunnossa – Mikael Granlund onnistui alivoimalla

Raju tärsky toi aivotärähdyksen ja vei Tuukka Raskin sairaslistalle

Kommentti: Kysymysmerkit vaihtuivat huutomerkkeihin Columbuksessa – Korpisalon johtama Blue Jacketsin veskariosasto on NHL-kauden kovimpia sensaatioita

Tähdistöottelu vaihtui pitkiin kuntoutuspäiviin – polvileikkaukseen joutunut Joonas Korpisalo: ”Olin ihan pöllyissä, kun puhelin alkoi piristä”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat