Suora

  • Elävä arkisto esittää

Kommentti: NHL:n pelaajaturvallisuudesta on tulossa huono vitsi – pelaajilla alkaa kuohua yli

Pelaajat ovat valmiita ottamaan oikeudet omiin käsiinsä, koska NHL ei välitä heidän turvallisuudestaan, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Jake Virtanen luistelee.
Vancouverin Jake Virtanen taklasi Winnipegin Mathieu Perreault'ta tiistaina kyynärpäällä päähän.Getty Images

VANCOUVER. Tätä matolaatikkoa ei kannattaisi avata.

Kun puhutaan NHL-maailman tärkeimmistä teemoista vuonna 2020, pelaajaturvallisuuden pitäisi löytyä listan kärjestä. Vauhdit ovat kasvaneet eksponentiaalisesti, koska pelaajat ovat nopeampia ja vahvempia kuin koskaan aiemmin. Urheilullisuus on viety lajissa viimeisen vuosikymmenen aikana kokonaan uudelle tasolle.

Pienessä NHL-kaukalossa törmäilevät hirmuisella vauhdilla äärimmäiseen huippukuntoon viritetyt jääkiekkoatleetit.

Maalaisjärkikin sanoo, että tällaisissa olosuhteissa kolahtaa välillä vahingossakin. Osa aivotärähdyksistä on yksinkertaisesti pelin, ei vahingoittamisyritysten mukanaan tuomia. Ja tästä syystä liiga onkin tehnyt joitain oikean suuntaisia muutoksia. Peliä ylhäältä tarkkailevat tahot voivat esimerkiksi vaatia päähän osuman saaneen pelaajan kesken ottelun aivotärähdystesteihin.

Yleisellä tasolla niin sanotusta pelaajaturvallisuudesta on tulossa kuitenkin vitsi – vaarallinen sellainen.

Keskustelu pelaajaturvallisuuden ympärillä ei ole hetkeen käynyt yhtä kuumana kuin kuluvan viikon aikana. Calgaryn ja Edmontonin kuuman lauantaikamppailun jälkipyykkiä pestiin vielä torstaiaamunakin. Torontossa pelanneen Calgaryn pelaajat kieltäytyivät pelipäivän aamuna palaamasta lauantain tapahtumiin tai spekuloimaan tulevaa kohtaamista Edmontonin kanssa.

Ainoa taho, jota ei kiinnostanut ottaa kuumaan keskusteluun kantaa, oli "yllättäen" NHL.

Lauantain likapyykkiä ei kuitenkaan oltu saatu edes narulle kuivumaan, kun käsillä oli uusi pelaajaturvallisuusfiasko. Tällä kertaa kyse oli tiistaisesta Winnipegin ja Vancouverin välisestä ottelusta. Siinä viimeksi mainitun suomalaissukuinen laitahyökkääjä Jake Virtanen taklasi kotijoukkueen Mathieu Perreault'ta kyynärpäällä päähän.

Mathieu Perreault hyppää kaukaloon.
Mathieu Perreault kävi tiistain pelin jälkeen kuumana. Getty Images

Perreault kuumeni tilanteesta ja piti heti tuoreeltaan jäällä Canucks-penkille aiheesta kunnon luennon, kuten piti ottelun jälkeen myös lehdistölle. Useista aivotärähdyksistä urallaan kärsinyt kanadalainen ei voinut ymmärtää, miksi Virtanen taklasi kiekotonta pelaajaa suoraan päähän. Ei ymmärtänyt moni muukaan.

Winnipegin leirissä oltiin varmoja, että pelaajaturvallisuudesta vastaavat tahot ottaisivat asian käsittelyynsä.

Eivätpä ottaneet, ja se sai Perreault'n uudelleen raiteiltaan torstaiaamun harjoituksissa.

– En ollut yllättänyt liigan ratkaisusta. Pelaajaturvallisuuden voi työntää…! Otan seuraavalla kerralla oikeudet omiin käsiini. Seuraavan kerran, kun hän tekee minulle noin, lyön mailani läpi hänen otsastaan, enkä saa siitä pelikieltoa. Jos liiga ei suojele minua, en voi itsekään sitä tehdä. Olen pienin pelaaja kaukalossa, en voi tapella kenenkään kanssa.

En tiedä teistä, mutta minun on todella helppoa ymmärtää Jets-laiturin purkausta. Mitä voivat pelaajat NHL:ssä tehdä, jos kurinpito ei huolehdi pelaajien terveydestä. Täysin samanlainen tilanne nähtiin keskiviikkona Montrealissa, missä Max Domi veti täysin turhaan kiekotonta vastustajaa suoraan päähän.

Seuraus? Kahden minuutin jäähy.

Jo aiemmin mainitussa lauantain kuumassa Albertan taistossa Matthew Tkachuk veti todella törkeällä pimeästä kulmasta tulleella taklauksella Zack Kassiania päähän ilman minkäänlaisia seurauksia. Juuri tällaisista kuolleen kulman taklauksista NHL vaati aikanaan likaisena pelaajana tunnettu Raffi Torresia luopumaan ennen kuin langetti hänelle 41 ottelun pelikiellon.

Nyt se katselee samanlaista toimintaa läpi sormien muilta.

Kassianin viesti oli sama kuin Perreault'n: jos liiga ei puutu sikailuihin, asioita aletaan ratkoa kaukalossa "vankilasäännöin".

Edmontonin Zack Kassian ja Calgary Flamesin Matthew Tkachuk tappelevat.
Edmontonin Zack Kassian ja Calgary Flamesin Matthew Tkachuk tappelevat. Getty Images

Tällaiset puheet ovat paitsi kiellettyjä, myös äärimmäisen vaarallisia. Jos pelaajia, varsinkaan joukkueiden avainpelaajia, aletaan metsästää, touhu karkaa käsistä alta aikayksikön. Seuraukset voivat olla katastrofaaliset. Tämän tietää myös liiga, joka mieluummin sammuttelee pieniä tulipaloja kuin linjaa kunnolla ennaltaehkäisevästi.

Liigan johto ja kurinpitopomo George Parros ovat olleet kuluvalla viikolla yhteydessä Calgaryyn ja Edmontoniin. Viesti on ollut selkeä: tammikuun 29. päivän kohtaamisessa tunteiden on pysyttävä kurissa tai sanktiot ovat tuntuvia. Parrosin on kerrottu saapuvan paikalle.

Näin liigan tulikin toimia, mutta silti kyse on tekohengityksestä, sillä pinnan alla kytee. Kirjaimellisesti kukaan ei enää tiedä, mitä NHL-kaukaloissa saa ja ei saa tehdä. Tilanteen päästäminen tähän pisteeseen on NHL-johdolta häpeällinen suoritus. Pelaajien turhautumisen ja väkivallalla uhkailun pitäisi olla päättäville elimille viimeinen herätyskello.

Touhu menee vielä rumemmaksi, jos NHL:ssä aletaan pelata vanhojen aikoen malliin silmä silmästä. Ja näin tulee tapahtumaan, jos pelaajat kokevat, ettei pelaajaturvallisuus ole muuta kuin kaunis sana juhlapuheissa. NHL on kova maailma, ja jos pelaajat ajetaan nurkkaan vailla suojelua, he tulevat reagoimaan.

Ja kuten alussa totesin, tätä matolaatikkoa ei todellakaan kannata avata.

Lue myös:

Kommentti: Rumille otteille NHL:n klassikkokamppailussa hurrattiin käsittämättömällä tavalla pohjoisamerikkalaisessa mediassa

Jopa Metallica onnitteli Tuukka Raskia – Bostonissa juhlittiin suomalaisvahdin 500 ottelun mittaista NHL-uraa

Näin Lehkonen ohjasi komeasti kiekon yläkulmaan, Kotkaniemi tappeli ja Armia pelikunnossa – Mikael Granlund onnistui alivoimalla

Raju tärsky toi aivotärähdyksen ja vei Tuukka Raskin sairaslistalle

Kommentti: Kysymysmerkit vaihtuivat huutomerkkeihin Columbuksessa – Korpisalon johtama Blue Jacketsin veskariosasto on NHL-kauden kovimpia sensaatioita

Tähdistöottelu vaihtui pitkiin kuntoutuspäiviin – polvileikkaukseen joutunut Joonas Korpisalo: ”Olin ihan pöllyissä, kun puhelin alkoi piristä”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat