Suora

  • Urheiluruutu

Iivo Niskanen palaa maailmancupiin kovin tavoittein – Tour verotti niin, että hän oli välillä epävarma, pystyykö edes lähtemään Nove Mestoon

Maastohiihtäjä Iivo Niskanen haluaa loppukaudella haastaa vielä Aleksandr Bolshunovin normaalimatkojen cupin voitosta.

hiihto
Iivo Niskanen, Ruka 2019
Iivo Niskanen aikoo laittaa kaikkensa peliin, jotta voisi saavuttaa vielä normaalimatkojen cupia johtavan Aleksandr Bolshunovin.Tomi Hänninen

Iivo Niskanen palaa maastohiihdon maailmancupiin rankan Tour de Skin jälkeen lauantaina Nove Mestossa Tšekissä. Kilpailutaukoa on takana vajaat kaksi viikkoa, sillä Niskanen jätti väliin edellisen kisaviikonlopun Dresdenissä, jossa kisailtiin sprinteissä.

Niskanen uskoo olevansa suhteellisen hyvässä iskussa, vaikka Tour oli rankka ja sen jälkeen iskenyt flunssa toi harjoitteluun taukoa.

– Kun menin kotiin, tuli aika mukava räkätauti, mutta ei siinä mitään. Oli jo pitkä aika siitä, kun olin viimeksi sairastanut. Niitä tilastotappioita tulee välillä, Niskanen kommentoi Yle Urheilulle Nove Mestossa.

Jo Tourin päätösetapin jälkeen Niskanen kertoi, että hänen keuhkoissaan oli ollut useamman päivän ajan limaisuutta ja röhinää. Tästä huolimatta hän halusi hiihtää turneen ensimmäistä kertaa urallaan loppuun, sillä ennen viimeistä kisaa Niskanen oli hyvissä asemissa.

Viimeisellä etapilla Niskasella oli kuitenkin epäonnea matkassaan. Hänen suksensa jäi toisen kilpailijan suksen alle, mikä aiheutti nivuskrampin jo alkumatkasta.

– Hän astui suksen päälle ja siinä tuli vastaveto, kun itse samalla nostin suksea ylös. Se nappaa aika herkästi, kun lihaksisto alkaa olla jo niin kuormittuneessa tilassa ja ennen kaikkea kroppa ei ole täysin normaali tai muutenkaan palautunut, Niskanen selvittää tilannetta.

Iivo Niskanen, Alpe Cermisin jälkeen 2020

Raskaassa Alpe Cermesin nousussa suomalaistähti jäi lähes kaksi minuuttia kärjelle ja putosi Tourin kokonaiskisassa kymmenenneksi. Kisan jälkeen pelkästään Niskasen kävely näytti vaikealta.

– Se oli ihan normaali kramppi, eikä siinä ollut sen vakavampaa. Se alkoi oikenemaan jo illalla, kun sain vähän syötyä ja jaloiteltua. Pieniä aktivointeja, jumppailuja lonkan ja lonkankoukistajan seudulle, niin kyllä se siitä helpotti kummasti.

Pitkän kiertueen jälkeen Niskasen olisi joka tapauksessa pitänyt keventää harjoittelua, mutta flunssa vuoksi hänen piti ottaa harjoitukst hyvin kevyesti noin viikon ajan.

– Totta kai se harmittaa, kun ei oikein päässyt lenkille tai tekemään mitään alkuviikon aikana. Pääsin kuitenkin Vuokatissa lumille hiihtämään ennen tänne tuloa ja tekemään normaalia harjoittelua. Kroppa pitäisi olla ihan hyvin balanssissa.

Tourin jälkeen iskenyt väsymys ja vaivat saivat Niskasen ajoittain epäilemään, miten hän ehtii hyvään iskukykyyn ennen seuraavia maailmancupin koitoksia.

– Välillä tuntui, pääsenkö edes tulemaan tänne Nove Mestoon. Nyt olo ja kunto on kuitenkin ihan ok.

Epämieluinen muutos kisaan

Nove Mestossa miehet kilpailevat ensin 15 kilometriä vapaalla hiihtotavalla väliaikalähtönä. Sunnuntainen takaa-ajo puolestaan sivakoidaan perinteisellä.

Kisoissa oli alun perin tarkoitus hiihtää hiihtotekniikoilla juuri päinvastoin, eli viikonlopun piti alkaa perinteisen väliaikalähdöllä. Muutos tehtiin reilu viikko sitten.

– Harmi, että kisa kääntyi näin päin. Perinteisen väliaikalähtöjä ei ole maailmancupissa liikaa, seuraava on sitten Lahden maailmancupissa. Koetan hiihtää vapaalla hyvät lähtökohdat sunnuntaille.

Niskanen pääsi tutustumaan kisalatuihin torstaina. Hänen mukaansa reitti on yllättävän helppo.

– Totta kai täälläkin lumitilanne on verottanut sitä, ettei pysty normaalia lenkkiä käyttämään. Uskon, että tulee äärettömän vauhdikas kisa tuosta vapaasta. Perinteisellä hiihdetään kaksi puolikasta, jossa on yksi iso nousu ja paljon mutkia. Luulen, että se on muutenkin rankempi kisa.

Tavoitteena nousujohteinen loppukausi

Hiihdon maailmancupista on takana vajaa puolet. Tässä vaiheessa Niskanen on sekä kokonaiscupissa että normaalimatkojen cupissa neljäntenä.

Menestyminen erityisesti normaalimatkojen cupissa oli jo ennen kauden alkua Niskaselle tärkeää, sillä tällä kaudella maastohiihdossa ei järjestetä arvokisoja.

Tavoitteet olivat kovat, kun lähdin kauteen. Tour oli siinä kulmakivi ja kun se meni vähän laskujohteisesti, se vähän verotti. Tässä vaiheessa totta kai neljäs sija on ihan ok, mutta mielelläni en haluaisi olla kauden loputtua neljäs.

Iivo Niskanen

Normaalimatkojen cupissa Niskasella on matkaa kolmen parhaan joukkoon vain neljä pistettä ja kärkipaikalle, Aleksandr Bolshunoviin 131 pistettä.

– Tavoitteet olivat kovat, kun lähdin kauteen. Tour oli siinä kulmakivi ja kun se meni vähän laskujohteisesti, se vähän verotti. Tässä vaiheessa totta kai neljäs sija on ihan ok, mutta mielelläni en haluaisi olla kauden loputtua neljäs.

Kokonaiscupissa Niskasella on kolmantena olevaan Sergei Ustjugoviin 252 pistettä ja kärkimies Bolshunoviin 488 pistettä. Ustjugov ei kilpaile Nove Mestossa.

– Tourilla olisi pitänyt tulla poikkeuksellinen venyminen, jos olisin halunnut pärjätä kokonaiscupissa.

Loppukaudesta Niskanen haluaakin nousujohteisen, jotta paikka ainakin normaalimatkojen cupin kolmen kärkeen varmistuisi.

– Teemme kaikkemme sen eteen, että pystyisin normaalimatkojen cupin puolella kipuamaan vielä sinne kolmen joukkoon ja taistelemaan voitosta. Bolshu on siinä vahva, mutta teen kaikkeni sen eteen, että siinä pystyisin hänet haastamaan.

Miesten 15 kilometrin vapaan väliaikalähtökisa näytetään suorana TV2:ssa ja Yle Areenassa. Lähetys alkaa kello 12.10. Kilpailu alkaa kello 12.15.

Lue myös:

Iivo Niskasen uran ensimmäinen Tour päättyi karuun pettymykseen, mutta päävalmentajan usko olympiavoittajaan on horjumaton: "Uskon, että hänestä on Tour de Skin voittajaksi"

Iivo Niskasen Tour päättyi tuskien taipaleeseen – “Lonkankoukistaja ja nivunen kramppasivat, keuhkot olleet kolme päivää p**kana”

Kuka on Suomen hiihtäjistä kovin unikeko? Miksi naisilla ja miehillä ei ole yhtä pitkiä hiihtokisoja? Vastasimme teidän kuumiin kysymyksiinne talviurheilusta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat