Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta asetti valmentajan vuoden kilpailukieltoon – syynä epäasiallinen kielenkäyttö, huutaminen ja nöyryyttäminen

Suomen Taitoluisteluliitto julkaisi kahta valmentajaa koskevan kurinpitopäätöksen.

taitoluistelu
muodostelmaluistelu kuva perusuutiseen
AOP

Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta on asettanut valmentajan 12 kuukauden kilpailukieltoon. Kielto koskee Taitoluisteluliiton alaista kilpailutoimintaa. Samalla Taitoluisteluliitto antoi varoituksen toiselle valmentajalle.

Valmentajien toiminnasta käynnistettiin kurinpitomenettely syksyllä. Suomen urheilun eettinen keskus SUEK teki tapauksesta selvityksen, joka luovutettiin Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnalle lokakuussa.

13 entistä valmennettavaa kertoi Yle Urheilulle menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta. Luistelijat kertovat, että valmentajan käytös on pahimmillaan johtanut mielenterveysongelmiin ja syömishäiriöihin.

– Kurinpitolautakunnan 17.1.2020 antamassa päätöksessä todetaan toisen valmentajan (Valmentaja A) syyllistyneen urheilun eettisten sääntöjen rikkomiseen muun muassa käyttämällä toistuvasti valmennettaviaan kohtaan epäasiallista kieltä, huutamalla ja nöyryyttämällä. Toisen valmentajista (Valmentaja B) todetaan muun muassa rikkoneen sääntöjä jättämällä puuttumatta tällaiseen käytökseen, kurinpitopäätöksessä todetaan (siirryt toiseen palveluun).

– Kurinpitolautakunta myös katsoi, että valmentajien seuran olisi tullut puuttua epäasialliseen käytökseen tehokkaammin. Tässä kurinpitomenettelyssä ei kuitenkaan käsitelty asiaa seuran osalta.

Kurinpitolautakunnan päätös on muutoksenhakukelpoinen. Päätökseen voi hakea muutosta valittamalla urheilun oikeusturvalautakuntaan.

Lue myös:

"Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta

Taitoluistelija kertoi seksuaalisesta ahdistelusta julkisuuteen – valmentajan työt nykyisessä seurassa loppuivat

Taitoluistelun väärinkäytökset saivat ministerin hiljaiseksi: "Lapsilla ja nuorilla pitää olla tunne, että he voivat kertoa väärinkäytöksistä"

Kiira Korpi arvostelee rajusti taitoluisteluvalmennusta ja vaatii liitolta järeitä toimia: "Henkinen hyväksikäyttö, vähättely ja kiusaaminen ovat arkipäivää"

Laaja kysely avaa taitoluistelun ongelmia: lähes puolet urheilijoista pelkää harjoituksissa – "Yllättävän moni pitää tätä todellisena uhkana"

SM-tason taitoluistelija kertoo valmentajansa ahdistelleen seksuaalisesti – arvostettu valmentaja kiistää ja jatkaa työssään

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat